Kivis receptek: komplett ételsor kivivel

Kivis receptek: komplett ételsor kivivel 1

A kivi valóságos egészségbomba, bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, ennek köszönhetően számos gyógyhatással is rendelkezik. Fogyaszthatjuk nyersen, salátában, köretként vagy akár főételek ízesítőjeként: a kivis receptek segítségével változatosabbá tehetjük étrendünket.


Ha rendszeresen eszünk kivit, máris sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében. Ez a lédús, élénkzöld húsú gyümölcs ugyanis védi a szívet, megszépíti a bőrt, kiváló antioxidáns és méregtelenítő, segít megelőzni a fogszuvasodást, sőt, a csontritkulás sebességét is lassíthatja. Fogyasszuk nyersen – páratlan C-vitamin-tartalmát így tudjuk legjobban kihasználni – és ételek alapanyagaként, hogy megtapasztaljuk jótékony hatásait. Ebben segítenek a kivis receptek, amelyekkel még izgalmasabbá, és persze egészségesebbé tehetjük étkezéseinek.

Kivis receptek: előétel

Pikáns kivisaláta színesen

Hozzávalók

  • 4 db kivi;
  • 100 g sajt (ementáli, gouda, stb.);
  • ½ db sárga kaliforniai paprika;
  • ½ zöld kaliforniai paprika
  • 1 db citrom facsart leve;
  • 8 db koktélparadicsom;
  • 1 db friss erős paprika;
  • 3 ek extraszűz olívaolaj.
  • Só      

Elkészítés

  • Meghámozzuk, félbevágjuk, majd kb. 3 mm vastagra szeleteljük a kiviket.
  • A paprikákat felezzük, kimagozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk.
  • Megmossuk, és négyfelé vágjuk a paradicsomokat, az erős paprikát felkarikázzuk, a sajtot apróra kockázzuk.
  • Az így előkészített alapanyagokat egy salátástálba helyezzük, meglocsoljuk az olajjal és a citrom frissen facsart levével.

Kiváló „nasipótló”, de grillezett húsok és halak köreteként is megállja a helyét.

Kivis receptek: főétel és köret

Cukkinis-kivis melegség

Hozzávalók

  • 3 db kivi;
  • 2 ek extraszűz olívaolaj;
  • 6 db kisebb cukkini;
  • 2 ek friss snidling;
  • 2 db narancs facsart leve;
  • ízlés szerint só, bors.

Elkészítés

  • A kiviket meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy tálba helyezve meglocsoljuk a narancsok levével.
  • Hozzáadjuk a 2 kanálnyi apróra vágott snidlinget, az olajat.
  • Sózzuk, és óvatosan összekeverjük.
  • A megmosott cukkiniket ujjnyi vastagságra szeleteljük, majd pároljuk, esetleg lobogó vízben pár percig forrázzuk.
  • Melegen hozzáadjuk a kivis keverékhez, borsozzuk, majd langyosan tálaljuk.
  • Ha szeretnénk még jobban kiemelni a fogás édes-sós ízeit, megbolondíthatjuk pár, vékony, nyers narancshéj csíkkal is.

Nem csak vegetáriánusoknak ajánlott!

Kivis sertésdagadó  

Hozzávalók

  • 300 g di sertésdagadó (lágyékos);
  • 1 db tojás;
  • 300 g kivi;
  • 30 g kenyérmorzsa;
  • 2 ek extraszűz olívaolaj;
  • 1 merőkanál hús-, vagy zöldségleves szűrt leve;
  • Fél csokor petrezselyem;
  • 1 csomag sáfrány (1 kk);
  • Ízlés szerint só, bors, csípős paprika.

Elkészítés

  • A felkockázott dagadót mixerben aprítjuk, majd egy tálban összekeverjük a tojással és az apróra vágott petrezselyem zölddel.
  • Sózzuk, borsozzuk.
  • A kész keverékből kisebb golyókat formázunk, melyeket többször megforgatunk a kenyérmorzsában.  
  • Olajozott tepsibe helyezzük őket, majd 180 °C-on, gyakran forgatva, nagyjából 30 percig sütjük.
  • Közben a kiviket meghámozzuk és turmixoljuk (aki szereti, adjon hozzá friss, csípős paprikát), majd a keveréket helyezzük egy serpenyőbe, és langyosítsuk.
  • A levesben oldjuk fel a sáfrányt, öntsük a kivis krémhez, majd kb. 20 percig, folyamatos keverés mellett, alacsony lángon sűrítsük.
  • A húsgolyókat a meleg kivi krémmel tálaljuk.

Kivis receptek: desszert

Gyümölcssaláta kivivel, nyárson

Hozzávalók

  • 4 db kivi;
  • 1 db narancs;
  • 1 fürt fehér szőlő;
  • Ízlés szerint kevés porcukor
  • Fapálcikák.

Elkészítés

  • A meghámozott kiviket fél-egy centi vastagságúra felkockázzuk, a szőlőszemeket megmossuk.
  • A megpucolt narancs gerezdjeit (mérettől függően) 2-3 darabra vágjuk.
  • Az így előkészített gyümölcsöket váltakozva húzzuk a nyársra, és azonnal kínáljuk.
  • Ha a nyársra pár eperszemet, vagy banánkarikát is húzunk, a „finnyásabb” gyermekek is szívesen fogyasztják majd!  

Narancsos kivi lekvár házilag

Hozzávalók

  • 500 g kivi (hámozott súly);
  • 500 g narancs (hámozott súly);
  • 1 narancs héja;
  • 350 g finomítatlan barna cukor.

Elkészítés

  • A gyümölcsöket megtisztítjuk, és apróra kockázzuk, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott narancshéjat, a cukrot, majd egy lefedett (nem fém!) edényben, hűvös, de nem hideg helyen egy napig pihentetjük.
  • Másnap a keverékből kiemelünk pár merőkanállal, félretesszük, a maradékot turmixoljuk, majd forró tűzön, gyakori keverés mellett felforraljuk.
  • Amikor a lekvár már majdnem sűrű, hozzáadjuk a félretett gyümölcsdarabokat, és lassú tűzön, nagyjából 15 percig tovább főzzük. Ha úgy érezzük elérte a kívánt konzisztenciát, ne feledkezzünk meg a „tányér tesztről”: egy kiskanálnyi lekvárt tegyünk egy lapos tányérra.
  • Amint kihűlt, billentsük meg függőlegesen a tányért: amennyiben nem csorog le, akkor készen van, ellenkező esetben főzzük tovább.
  • A kész, még forró lekvárt helyezzük forró vízben fertőtlenített üvegekbe (természetesen kiforralt kanalakkal, fakanállal, stb.), azonnal zárjuk le, így nem lesz szükségünk tartósító szerek használatára.

Dunsztolni nem szükséges, elég megvárni, hogy a lekvár magától kihűljön.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email