Az egyszerű, mégis tartalmas kendermag receptek segítségével, igazán ízletes reggeli, ebéd és vacsora készíthető. Csupa olyan finomság, amelyek óvják az egészségünket, sőt, még a gyógyulásunkhoz is hozzájárulhatnak.
Nyersen, vagy olajként, egyaránt nagyszerű élelmiszer-alapanyag a kendermag. Számos módon használható, jótékony hatásait feldolgozva sem veszíti el. Azon kevés táplálékok közé tartozik, amelyek ideális arányban tartalmazzák az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat. Tökéletes fehérjeforrás, megtalálható benn az összes fontos aminosav, ahogyan más tápanyagokban, vitaminokban is bővelkedik. Ráadásul kellemes, a dióhoz hasonló az íze, így a kendermag receptekkel egészséges és finom ételek készíthetők.
Kendermag leves (első fogás)
Hozzávalók:
- 225 g őröletlen, egész kendermag;
- 225 mandula;
- 2-3 szelet tönkölyből készült kenyér;
- 100 g finomítatlan nádcukor;
- ½ kiskanál gyömbér;
- 250-300 ml zöldségleves lé;
- 1 csipet sáfrány;
- só, fűszerek ízlés szerint.
Elkészítés:
Lassú tűzön addig forraljuk a megmosott kendermagokat, amíg fel nem hasadnak. Szűrjük le (a főzővizet tegyük félre), majd az előre beáztatott, hántolt mandulákkal egy mozsárban, zúzzuk össze. Adjuk hozzá ezután a kenyeret, a leves levét, a cukrot, a sáfrányt, a sót és egyéb, ízlés szerint választott fűszereket, például friss rozmaringot, zsályát. Tegyük fel újra a tűzre, alacsony lángon, kevés főzővíz hozzáadásával, folyamatos kevergetés mellett melegítsük fel, amíg nem érjük el a kívánt sűrűséget. Ez a kendermag recept mindenben megfelel a ma egészségesnek tekintett táplálkozás feltételeinek, valójában (kis módosítással) egy velencei, XVII. századi feljegyzésből származik!
Kendermagos-lencsés falafel (második fogás)
Hozzávalók:
- 300 g lencse;
- 50 g kendermagliszt;
- 1 db kisebb hagyma;
- 2 gerezd fokhagyma;
- Pár friss zellerlevél;
- 1 db közepes sárgarépa;
- ½ csokor petrezselyem;
- kevés napraforgó, vagy lenolaj;
- csipetnyi friss borsmenta;
- csipetnyi friss csombor;
- egy kevés, zúzott koriandermag.
Elkészítés:
Egy éjszakára áztassuk be a megmosott lencsét. Másnap turmixoljuk össze az összes többi megmosott és lecsepegtetett hozzávalóval. A masszát helyezzük egy üvegedénybe, és lefedve tegyük a hűtőbe 24 órára. Másnap a pépből formázzunk közepes méretű golyócskákat (ha szükséges, nyomkodjuk előbb ki a felszívott folyadékot), majd finoman lapítsuk el őket. Hevítsük fel az olajat, dobjuk bele a kendermaglisztbe görgetett falafelt (annyi olajba, hogy teljesen elfedje őket), és süssük ropogósra. Öntetekkel (például joghurtos fokhagymással), vagy frissen készített salátával kínáljuk.
Palacsinta kendermaggal (desszert)
Hozzávalók (nagyjából 15 db. palacsintához):
- ½ bögre teljes kiőrlésű liszt;
- ½ bögre kendermagliszt;
- 1 kk kukoricakeményítő;
- 2 bögre mandulatej;
- 3-4 ek exztaszűz olívaolaj, vagy szezámmag olaj.
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat (a kendermagliszt kivételével) keverjük össze egy közepes méretű, lehetőleg üveg vagy kerámia edényben. Adjuk hozzá a mandulatejet, és folytassuk a keverést, míg nem kapunk egy sima, csomómentes masszát. Ekkor keverjük újra össze alaposan a kendermagliszttel. Ha kész, lefedve helyezzük a hűtőszekrénybe 30 percre. A hűtőből kivéve, a szokásos módon süssük ki a palacsintákat. Töltelékük lehet édes, vagy sós, a lényeg, hogy melegen, esetleg langyosan tálaljuk. Kicsit ropogósabbra sütve, remek kísérője lehet akár a kendermagos-lencsés falafelnek is!
Kendermag tej (bármihez)
Hozzávalók:
- 100 g egész, mosott kendermag;
- 1 l tej.
Elkészítés:
Áztassuk be a megtisztított kendermagot egy éjszakára lefedve, 700 ml vízbe, tartsuk szobahőmérsékleten. Másnap turmixoljuk maximális fokozaton, adjuk hozzá a maradék 300 ml vizet. Néha tartsunk egy rövid szünetet, majd újra turmixoljunk. Ha a kész, az egészet szűrjük át steril gézen, vagy öblítő nélkül mosott konyharuhán. Mandulatejjel felhígítva, mézzel, finomítatlan nádcukorral, fűszerekkel ízesítve, azonnal fogyasztható, de mivel elég magas a zsírtartalma, vegán ételekhez használhatjuk tej helyett is.
Kendermaglisztes turmix (tízórai/uzsonna/nasi)
Hozzávalók:
- 250 ml kendermagtej;
- 2 ek kendermag liszt;
- Szezonális, friss gyümölcsök, ízlés szerint.
Elkészítés:
Helyezzük a mixerbe a kendermagtejet és a kendermaglisztet, keverjük alaposan össze. Ha csomómentes, adjuk hozzá a feldarabolt gyümölcsöket, majd mixeljük tovább. Szobahőmérsékleten kiváló reggeli, de hűtve is kínálhatjuk. Üvegpoharakba töltve, pár friss gyümölccsel díszítve, meghintve hámozott, esetleg enyhén pirított kendermaggal, vagy mandulával, a siker garantált!