Tudományosan igazolt tény, hogy a csirkehúsleves gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, segít enyhíteni a megfázás, elsősorban a felső légúti megbetegedések tüneteit, valamint felgyorsítja a gyógyulást. A tudósok többféle receptet megvizsgáltak, ezek közül a nátha és az influenza ellen a „nagymama levese” bizonyult a legjobbnak.
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kiló csirke
• 1 csomag csirke szárny
• 3 fej vöröshagyma
• 1 nagy édes burgonya• 2 fehérrépa
• 11-12 darab sárgarépa
• 5-6 zeller szára
• 1 csokor petrezselyem
• só és bors ízlés szerint, de lehetőség szerint minimális mennyiségben
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a csirkét, helyezzük egy nagyobb fazékba, és töltsünk rá annyi hideg vizet, hogy a húst elfedje. Ha a víz forr, adjuk hozzá a csirke szárnyakat, a hagymát, az édesburgonyát, a fehér-, és sárgarépákat.
Lassú tűzön, gyöngyözve forraljuk nagyjából 1,5 órán keresztül, majd tegyük bele a petrezselymet és a zellert. Főzzük tovább a levest még körülbelül 45 percen keresztül, miközben ügyeljünk arra, hogy a felületén felhalmozódott zsírt, egy szűrőkanál segítségével időről-időre eltávolítsuk. A kész levesből vegyük ki a csirkét –ezt akár külön is tálalhatjuk, vagy pástétomot készíthetünk belőle–, a zöldségeket vágjuk finomra, esetleg passzírozzuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A leves ízét változatosabbá tehetjük egy csipetnyi curry hozzáadásával.