Cékla receptek: komplett ételsor, nemcsak vegetáriánusoknak

Cékla receptek: komplett ételsor

Gyakorlatilag egész évben hozzájuthatunk a céklához, mégis leginkább savanyúságként, esetleg salátaként fogyasztjuk. Pedig léteznek könnyen elkészíthető cékla receptek, amikből akár egy komplett ebédet is összeállíthatunk. Ezekből mutatunk ízelítőt.


Egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy a cékla szuperélelmiszer, jótékony hatásairól szó szerint ódákat lehet zengeni. Dúskál az egészségvédő hatóanyagokban, amelyek ráadásul ideális arányban találhatóak meg benne. Ennek köszönhető, hogy a cékla, ha nem is csodaszer, de fogyasztása valóban rendkívül előnyös szervezetünk számára. Hogy csak a legfontosabb tulajdonságait említsük: védi az ereket és a szívet, támogatja a máj működését, hozzájárul a méregtelenítéshez, fokozza a szellemi és a fizikai teljesítőképességet. Együnk tehát minél többet, amit könnyebben megvalósíthatunk a cékla receptek segítségével.

Céklás ropogós (előétel)

Hozzávalók:

  • 1 db. cékla;
  • 10 dkg sovány tejföl, vagy görög joghurt;
  • 1 gerezd foghagyma;
  • 4 karéj rozs, vagy teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér;
  • 1 ek. almaecet;
  • 1 ek. extraszűz olívaolaj;
  • kevés friss metélőhagyma;
  • ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:

Az enyhén megpárolt, héjától megfosztott céklát daraboljuk fel apró kockákra, keverjük össze az almaecettel, és az olívaolajjal, sóval, borssal. A négy karéj kenyeret vágjuk háromfelé, és enyhén grillezzük meg mind a két oldalukon (használhatunk hagyományos kenyérpirítót is).  Egy kevés olajjal keverjük habosra a tejfölt, és a lereszelt fokhagymát. Ízlés szerint szintén sózzuk, borsozzuk. A még meleg pirítósokra tegyünk egy keveset a tejfölös öntetünkből, majd halmozzuk rájuk az ecetes olajban pácolt céklakockákat. Cseppentsünk még egy keveset rá az öntetből, és szórjuk meg metélőhagymával. Ha nem kedveljük a metélőhagymát, a pirítósainkat „felvidíthatjuk” pirított szezámmaggal, vagy pár szem őröletlen mákkal is.

Rózsaszín rizs-álom (első fogás)

Hozzávalók:

  • 320 g rizs;
  • 260 g főtt, hámozott cékla;
  • 10 dkg sovány tejföl;
  • 1 liter zöldségleves leszűrt leve;
  • 30 g száraz fehérbor;
  • 1 mogyoróhagyma;
  • 2 ágacska kakukkfű;
  • 30 g extraszűz olívaolaj;
  • ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:

Kockázzunk fel 220 g főtt céklát, adjunk hozzá pár kanálnyi meleg levest, és turmixoljuk össze őket, míg végeredményként egy krémes állagú, pürészerű masszát nem kapunk. Egy nagyobb lábasban 20 g kockázott céklát, olajon pirítsuk össze az apróra, vagy vékony karikákra vágott mogyoróhagymával, majd adjuk hozzá a rizst, és mérsékelt lángon, folyamatos kevergetés közben, nagyjából 3 percig pirítsuk. Ezután öntsük fel az egészet a fehérborral, ha elpárolgott, apránként és kevergetve adjunk hozzá annyi levest, hogy éppen ellepje. 10 perc után keverjük bele az előre elkészített céklapüré felét. Sózzuk meg, és főzzük még 5 percig. Ha kész a rizottónk, adjuk hozzá a maradék olívaolajat. Ezután csak a tálalás marad hátra. A rizst osszuk szét, a maradék, kb. 40 g céklát daraboljuk kis kockákra. Helyezzünk minden tányérra egy kanállal belőle, adjunk hozzá egy kevés tejfölt, amelyet pár levélnyi friss kakukkfűvel díszítünk.

Lila hamburger (második fogás)

Hozzávalók:

  • 2 tk lenolaj;
  • 1 ek víz;
  • 6 db. kicsi/közepes cékla;
  • 1 doboz előfőzött fekete, vagy tarkabab;
  • 1 kis maréknyi friss bazsalikomlevél;
  • 1 tk őrölt csemege paprika;
  • 1 kk kömény;
  • 1 gerezd fokhagyma;
  • 1 kk koriander;
  • ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:

Öntsük a turmixgépbe a lenolajat és a vizet, majd párszor mixeljük össze. A céklákat hámozzuk, mossuk, majd lereszeljük, kinyomkodjuk belőle a felesleges folyadékot. Ezután hozzáadjuk a vizes olajhoz, a babbal, a bazsalikommal a darabolt fokhagymával, sóval, és egyéb, ízlés szerinti fűszerekkel. Az egészet darabosra turmixoljuk, majd a masszát hamburger alakúvá formázzuk. Egy serpenyőt, kevés olajjal kikenve, közepesen melegre hevítünk, ebben sütjük a céklaburgereket, nagyjából 5 perc/oldal. Friss salátával, kedvenc mártásainkkal, önteteinkkel, melegen tálaljuk.

Céklás muffin (desszert)

Hozzávalók:

  • 150 g liszt;
  • 150 g friss cékla;
  • 150 g finomítatlan nádcukor;
  • 3 db. kisebb tojás;
  • 100 g extraszűz olívaolaj;
  • 8 g száraz sörélesztő;
  • egy csipetnyi só.

A mázhoz:

  • 200 g sovány, natúr krémsajt;
  • 100 g porcukor;
  • 50 g vaj (helyettesíthetjük sovány joghurttal is).

Elkészítés:

Hámozzuk és mossuk meg a céklákat, majd pároljuk őket, míg meg nem puhulnak (nagyjából 20 perc). Mixeljük össze az olajjal, és hagyjuk pihenni. Verjük fel a tojásokat a cukorral, adjuk hozzá az előzőleg elkészített céklapürét, és az átszitált lisztet, valamint az élesztőt. Alaposan, gyors mozdulatokkal keverjük össze. A masszát osszuk el 14-16 muffin formába, és előmelegített sütőben, 180°-on, nagyjából 20 percig süssük. Ha elkészültek, hagyjuk a muffinokat kihűlni. Amíg hűlnek, keverjük össze a krémsajtot, a felvert vajat (joghurtot) a cukorral. Miután szép, egyenletes masszát kaptunk, letakarva tegyük a hűtőbe, legalább fél órára. Ezután dekorálhatjuk a céklás muffinokat. Nyomózsákkal, késsel, kiskanállal, vagy amivel szeretnénk, kenjük meg őket. Díszíthetjük az egészet felaprózott, friss, vagy aszalt gyümölcsökkel, pirított magvakkal, akár néhány friss mentalevéllel is.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email