Az alma egyike a legegészségesebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcsöknek. Nemcsak nyersen, hanem feldolgozva, ételek alapanyagaként is rendkívül népszerű. A szó szerint sokszínű almás ételek közül ezúttal néhány különleges, mégis egyszerűen elkészíthető alma receptet mutatunk meg. Ezekből akár egy teljes ételsor is elkészíthető.
Húsos almás rétes /előétel/
Hozzávalók:
- 500 g rétestészta lap
- 250 g maradék hús /főtt, sült
- 1 db alma
- 20 g fenyőmag
- 1 merőkanálnyi húslé
- 20 g vaj
Elkészítés:
Daráljuk meg a húst, helyezzük egy nagyobb tálba, és adjuk hozzá a hámozott, apróra kockázott almát, a fenyő magvakat és a húslét. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá a tésztát. Erre kerül a húskeverék, majd a tésztát tekerjük össze, a széleit alaposan zárjuk le. Olvasszuk fel a vajat, és kenjük be vele a kész réteslap tekercset, majd előmelegített sütőben 25 percig, 200°C süssük ki. Langyosan, vagy akár hidegen is tálaljuk.
Hagymás almaöntet
Hozzávalók:
- 1 db Granny smith alma
- Fél fej vöröshagyma
- 3 kanál extraszűz olívaolaj
- 1+ ½ pohár víz
- 100 ml szójatej
- Ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymát apróra kockázzuk fel, az almát hámozzuk, és kimagozzuk. Elsőként a hagymát megpuhítjuk a felmelegített olajban, hozzáadjuk a felkockázott almát, a vizet, a sót és a borsot. Az egészet összeforraljuk, majd fedő alatt, alacsony lángon, nagyjából 10 percig főzzük. Ha az alma megpuhult, a szószt összeturmixoljuk, ezt követően hozzáadjuk a szójatejet. Melegen, vagy langyosan kínáljuk húsok, sült és párolt zöldségek mellé.
Almás rizottó speck-kel /főétel
Hozzávalók:
- 320 g rizs
- 2 db Golden alma
- 120 g vastagon szeletelt speck
- 1 db mogyoróhagyma
- 1 l zöldségleves lé
- 150 ml száraz fehérbor
- 40 g vaj
- 40 g parmezán, vagy más kemény, reszelt sajt
- Ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A speck-et felkockázzuk, az almákat meghámozzuk, magozzuk, majd szintén apróra kockázzuk, a mogyoróhagymát vékonyra szeleteljük. Egy nagyobb edénybe felolvasztjuk a vajat, amelyen a hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, és enyhén megpirítjuk, majd ráöntünk 100 ml bort. Ha elpárolgott, a rizst felöntjük pár merőkanálnyi levessel és hozzáadjuk a speck-et. A rizst folyamatosan keverjük, a felszívott levest folyamatosan pótoljuk. Ezalatt az almakockákat pár percre feltesszük főzni a maradék 50 ml borban és egy merőkanálnyi leveslével felöntjük. Amikor a rizottó majdnem kész, adjuk hozzá az almás öntetet, főzzük le a felesleges folyadékot. Végül szórjuk meg borssal, reszelt sajttal, ízlés szerint esetleg pár vékonyra szelt almagerezddel kínáljuk.
Almás tőkehal őzgerincben / főétel
Hozzávalók:
- 800 g tőkehal
- 2 tojássárga
- 100 g parmezán, vagy egyéb kemény reszelt sajt
- 5 g petrezselyem zöld
- 50 g fenyőmag
- 80 g mazsola
- 100 g száraz fehérbor
Az öntethez:
- 480 g zöld alma
- 40 g cukor
- 40 g víz
- Ízlés szerint egy csipet reszelt friss gyömbér
A szárított mazsolát folyó víz alatt megmossuk, majd 30 percre beletesszük a borba. A halat leöblítjük, szárazra töröljük, lebőrözzük, egy csipesszel eltávolítjuk a szálkákat, és alaposan összeturmixoljuk. A tőkehalat egy nagyobb tálba helyezzük, hozzáadjuk a tojások felvert sárgáit. Hozzáadjuk a többi összetevőt, a mazsoláról leöntött bort félretesszük. A hozzávalókat egy villával addig keverjük, míg állaga nem lesz homogén. Kivajazunk egy őzgerinc (vagy egyéb, nagyjából 30 cm X 10 cm-es) formát, sütőpapírral béleljük, majd beleöntjük a keverékünket. Megszórjuk a reszelt sajttal, előmelegített sütőben, 50-55 percig 170°C –on sütjük. Amíg a tőkehal sül, elkészítjük az öntetet. Az almákat hámozzuk és kockákra daraboljuk. Egy edénybe belehelyezzük az almakockákat, ráöntjük a bort, és lassú tűzön addig főzzük, míg a bor el nem párolog. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a vizet, a cukrot, az egészet folyamatos kevergetés mellett tovább főzzük. Ha a víz is elpárolgott, összeturmixoljuk. Az elkészült halat kiborítjuk a formából, óvatosan felszeleteljük, az almaöntettel meglocsolva tálaljuk.