Alma receptek | Almás ételsor

Alma receptek | Almás ételsor 1

Az alma egyike a legegészségesebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcsöknek. Nemcsak nyersen, hanem feldolgozva, ételek alapanyagaként is rendkívül népszerű. A szó szerint sokszínű almás ételek közül ezúttal néhány különleges, mégis egyszerűen elkészíthető alma receptet mutatunk meg. Ezekből akár egy teljes ételsor is elkészíthető.


Húsos almás rétes /előétel/

Hozzávalók:

  • 500 g rétestészta lap
  • 250 g maradék hús /főtt, sült
  • 1 db alma
  • 20 g fenyőmag
  • 1 merőkanálnyi húslé
  • 20 g vaj

Elkészítés:

Daráljuk meg a húst, helyezzük egy nagyobb tálba, és adjuk hozzá a hámozott, apróra kockázott almát, a fenyő magvakat és a húslét. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá a tésztát. Erre kerül a húskeverék, majd a tésztát tekerjük össze, a széleit alaposan zárjuk le. Olvasszuk fel a vajat, és kenjük be vele a kész réteslap tekercset, majd előmelegített sütőben 25 percig, 200°C süssük ki. Langyosan, vagy akár hidegen is tálaljuk.

Hagymás almaöntet

Hozzávalók:

  • 1 db Granny smith alma
  • Fél fej vöröshagyma
  • 3 kanál extraszűz olívaolaj
  • 1+ ½ pohár víz
  • 100 ml szójatej
  • Ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

A hagymát apróra kockázzuk fel, az almát hámozzuk, és kimagozzuk. Elsőként a hagymát megpuhítjuk a felmelegített olajban, hozzáadjuk a felkockázott almát, a vizet, a sót és a borsot. Az egészet összeforraljuk, majd fedő alatt, alacsony lángon, nagyjából 10 percig főzzük. Ha az alma megpuhult, a szószt összeturmixoljuk, ezt követően hozzáadjuk a szójatejet. Melegen, vagy langyosan kínáljuk húsok, sült és párolt zöldségek mellé.

Almás rizottó speck-kel /főétel

Hozzávalók:

  • 320 g rizs
  • 2 db Golden alma
  • 120 g vastagon szeletelt speck
  • 1 db mogyoróhagyma
  • 1 l zöldségleves lé
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 40 g vaj
  • 40 g parmezán, vagy más kemény, reszelt sajt
  • Ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

A speck-et felkockázzuk, az almákat meghámozzuk, magozzuk, majd szintén apróra kockázzuk, a mogyoróhagymát vékonyra szeleteljük. Egy nagyobb edénybe felolvasztjuk a vajat, amelyen a hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, és enyhén megpirítjuk, majd ráöntünk 100 ml bort. Ha elpárolgott, a rizst felöntjük pár merőkanálnyi levessel és hozzáadjuk a speck-et. A rizst folyamatosan keverjük, a felszívott levest folyamatosan pótoljuk. Ezalatt az almakockákat pár percre feltesszük főzni a maradék 50 ml borban és egy merőkanálnyi leveslével felöntjük. Amikor a rizottó majdnem kész, adjuk hozzá az almás öntetet, főzzük le a felesleges folyadékot. Végül szórjuk meg borssal, reszelt sajttal, ízlés szerint esetleg pár vékonyra szelt almagerezddel kínáljuk.

Almás tőkehal őzgerincben / főétel

Hozzávalók:

  • 800 g tőkehal
  • 2 tojássárga
  • 100 g parmezán, vagy egyéb kemény reszelt sajt
  • 5 g petrezselyem zöld
  • 50 g fenyőmag
  • 80 g mazsola
  • 100 g száraz fehérbor

Az öntethez:

  • 480 g zöld alma
  • 40 g cukor
  • 40 g víz
  • Ízlés szerint egy csipet reszelt friss gyömbér

A szárított mazsolát folyó víz alatt megmossuk, majd 30 percre beletesszük a borba. A halat leöblítjük, szárazra töröljük, lebőrözzük, egy csipesszel eltávolítjuk a szálkákat, és alaposan összeturmixoljuk. A tőkehalat egy nagyobb tálba helyezzük, hozzáadjuk a tojások felvert sárgáit. Hozzáadjuk a többi összetevőt, a mazsoláról leöntött bort félretesszük. A hozzávalókat egy villával addig keverjük, míg állaga nem lesz homogén. Kivajazunk egy őzgerinc (vagy egyéb, nagyjából 30 cm X 10 cm-es) formát, sütőpapírral béleljük, majd beleöntjük a keverékünket. Megszórjuk a reszelt sajttal, előmelegített sütőben, 50-55 percig 170°C –on sütjük. Amíg a tőkehal sül, elkészítjük az öntetet. Az almákat hámozzuk és kockákra daraboljuk. Egy edénybe belehelyezzük az almakockákat, ráöntjük a bort, és lassú tűzön addig főzzük, míg a bor el nem párolog. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a vizet, a cukrot, az egészet folyamatos kevergetés mellett tovább főzzük. Ha a víz is elpárolgott, összeturmixoljuk. Az elkészült halat kiborítjuk a formából, óvatosan felszeleteljük, az almaöntettel meglocsolva tálaljuk.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email