Az övsömör (herpes zoster) igen kellemetlen, sokszor viszketéssel, vagy akár fájdalommal járó bőrprobléma. Okozója a Varicella zoster vírus, amely a bárányhimlőért is felelős, valamint az ajak- és az intim herpesz vírus közeli „rokona”. Szerencsére az övsömör tünetei enyhíthetőek, a betegség megszüntethető, ehhez ráadásul a gyógynövények segítségére is számíthatunk.
Az övsömört okozó Varicella zoster vírus egyik fő jellemzője az, hogy a szervezetbe kerülve, rövidebb-hosszabb lappangási idő után váltja ki a betegséget. Sok más vírussal ellentétben, soha nem tűnik el véglegesen a szervezetünkből: megbújik a glanglionok −idegdúcok− között: időnként újra aktiválódik, ennek eredménye az övsömör. Mivel a vírus egész életünkben a szervezetünkben marad előreláthatatlan, hogy mikor, és milyen intenzitással kezd el annyira elszaporodni, hogy megjelenjen az övsömör. Az viszont biztos, hogy a betegség megjelenésében szerepet kap a legyengült immunrendszer, a hosszan tartó gyógyszeres kezelés, vagy a stresszes állapot, valamint a helytelen táplálkozás.
Ég, viszket, hólyagosodik
Az övsömör első tünete általában a test egyik oldalára koncentrálódik: a bőr érzékennyé, fájdalmassá válik, amelyet sokszor bizsergő, viszkető vagy égető érzés kísér. Ez a felület különféle kiterjedésű lehet, a kezdeti szakaszban azonban a hám egyenletesnek, egészségesnek tűnik. Idővel azonban a bőr hólyagosodni kezd, és apró pattanások, kelések lepik el a beteg hámfelületet. A fertőzés gyakran nem csak a bőrt érinti, hanem az alábbi tüneteket is észlelhetjük.
Még több tünet
-
hidegrázás,
-
ízületi fájdalmak,
-
általános rossz közérzet,
-
alhasi fájdalmak,
-
láz,
-
duzzadt nyirokcsomók.
Ritkán, de előfordul, hogy az övsömör az arc idegeit is érinti. Ez okozhatja az alábbi panaszokat:
-
látási zavarok,
-
önkéntelen szemmozgás,
-
ízlelési és szaglási problémák,
-
korlátozott arcmimika,
-
elnehezült szemhéjak.
Övsömör kezelése: immunerősítés és helyes táplálkozás
Ha övsömörben szenvedünk a legfontosabb, hogy erősítsük fel az immunrendszerünket, fogyasszunk minél több nyers, szezonális zöldséget és gyümölcsöt. Idegrendszerünket tápláljuk minél több B-vitaminnal, ahogyan a megnövelt kalcium és magnézium bevitel szintén jó hatással vannak idegeinkre, hiszen erősítik és óvják az irritált idegvégződéseket. Fontos tudni, hogy az A- és C-vitamin szintén elősegíti az övsömör miatt károsodott bőrfelület mihamarabbi regenerálódását. A megemelt lizin –esszenciális aminosav− fogyasztása segít lerövidíteni a betegség lefolyását, míg az adenozin −nukleozin− mérsékli az övsömör intenzitását.
Működnek a természetes megoldások
Bár a patikákban számos termék kapható, házilag is próbálkozhatunk az övsömör tüneteinek enyhítésével. Alkalmazhatunk helyileg hideg, vagy meleg borogatásokat, valamint kenőcsöt, amikhez vegyük igénybe a gyógynövények segítségét.
-
Körömvirág: hideg borogatásként alkalmazva a körömvirág csökkenti a sérült bőr hámlását, megszünteti a bőrpírt.
-
Teafa olaj: kiváló vírusölő, segít a kialakult hólyagok leszárításában. Levendulával vagy bergamottal kombinálva csökkentik az övsömör okozta fájdalmat.
Bármelyik pakolásba keverhetünk zúzott erős paprikát, ami remek fájdalomcsillapító hatásokkal bír.
-
Fekete ribizli: főzete csökkenti a gyulladást, segít megelőzni az övsömör ismételt megjelenését, valamint az esetleges –pl. sebfertőzés− komplikációkat.
-
Fűzfakéreg: hatóanyagai hasonlítanak az aszpirin összetevőire, ennek is köszönhető, hogy a fűzfakéregből készített tea kiváló gyulladás- és fájdalomcsillapító.
Fontos az étkezés
A betegség lefolyása alatt részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket, a növényi eredetű fehérjéket, a fehér húsokat és a halakat. Fogyasszunk esszenciális aminosavakban gazdag ételeket –pl.lizin tartalmú amarántot, natur joghurtot, túrót, csirkehúst−, lenolajat, chia magot, és zöld, narancssárga vagy sárga zöldségeket, gyümölcsöket. A szükséges B-vitamint pótoljuk búzacsíra, sörélesztő vagy tojás segítségével. Kerüljük viszont a savasító csokoládét, vörös húsokat, rántott és zsíros ételeket, koffeintartalmú italokat: a savas környezet ugyanis kifejezetten „jót tesz” a vírusok elszaporodásának. Kerüljük a magas cukortartalmú élelmiszereket is, mivel a cukor gátolja a leukociták helyes működését, azaz gyengíti az immunrendszert.
Mit mondanak a tudósok?
Összefüggést találtak az övsömör jelenléte és a sclerosis multiplex kialakulása között a Taipei Medical University (Tajpeji Orvosi Egyetem) kutatói. Egy éven keresztül 300 ezer övsömörben szenvedő beteg és 950 ezer, véletlenszerűen kiválasztott, a betegséggel nem érintett alany kórtörténetét elemezték. Az adatokból kiderült, hogy azoknál, akiknél kimutatható volt az övsömört, négyszer nagyobb eséllyel alakult ki a sclerosis multiplex. A tanulmány a Journal of Infectious Diseases szaklapban jelent meg.
Tudtad?
Az övsömört számos, mediterrán országban „Szent Antal tüzének” is nevezik.