Kevés hatékonyabb természetes bőrhidratáló létezik, mint amilyen a kakaóvaj. Táplálja és rugalmassá teszi a bőrt, eredményesen kezeli a gyulladásos betegségeket. A benne található polifenoloknak és E-vitaminnak köszönhetően gátolja a bőr öregedését, antioxidánsai megkötik a káros szabad gyököket.
A kakaóbabból –a kakaó magja– sajtolási eljárással előállított kakaóvajat évszázadok óta használják kozmetikai és gyógyászati célokra. Édeskés illatú és rendkívül stabil növényi zsír, amely a testhőmérséklet hatására gyorsan felszívódik a bőrbe.
Hidratálás felsőfokon
Jelentős mennyiségben tartalmaz zsírsavakat –elsősorban linolsavat, sztearinsavat és olajsavat−, ami hozzájárul ahhoz, hogy a kakaóvaj lassítja a ráncok kialakulását, rendkívül hatékonyan és mélyen hidratálja, puhítja, valamint rugalmassá teszi a bőrt. Mivel gátolja a nedvesség eltávozását, a kakaóvaj alkalmazása különösen ajánlott száraz bőr esetén. A zsírsavak ezen kívül táplálják a bőrt, valamint megvédik a káros környezeti hatásoktól.
Antioxidáns polifenolok és E-vitamin
A kakaóvajban többféle polifenol (flavonoid) található, ezek közül a legértékesebbek a katechin, az epikatechin és a kvercetin származékok. Valamennyi erős antioxidáns, megkötik a szabad gyököket, ösztönzik a kollagén előállítását, valamit támogatják a sérült hámsejtek regenerálódását. Fokozza a kakaóvaj bőrszépítő és ráncmegelőző hatását, hogy koffeintartalma javítja a bőr mikro-vérkeringését. Szintén gazdag antioxidáns, bőrnyugtató és gyulladásgátló E-vitaminban, valamint a hasonló tulajdonságokkal rendelkező fitoszterolokban. Kezeli a leggyakoribb bőrbetegségeket, az ekcémát és a pikkelysömört, míg az E-vitamin az UV-sugarakkal szemben is védelmet nyújt, ellensúlyozza a napozás bőröregítő hatását.
Alakformálására is használható
Masszázskrémként használva, a kakaóvaj a lokális fogyást is elősegíti a kritikus pontokon, például a combokon vagy a hason. Teobromint tartalmaz –a koffeinhez hasonló alkaloid-, ami javítja a bőr hidrolízisét, hatékonyan veszi fel a harcot a zsírsejtekkel szemben.
Mit mondanak a tudósok?
Széles körben elterjedt vélekedés, hogy a kakaóvaj használatával megelőzhető a terhességi csíkok kialakulása. Ezt támasztja alá a franciaországi Laboratoire BIO-EK kutatása, melyet az International Journal of Cosmetic Science szaklapban tettek közzé. Ebből kiderül, hogy a kakaóvajban található polifenolok növelik a bőr rugalmasságát és javítják a tónusát. Terhesség alatt ezért a kakaóvajjal kezelt bőr könnyebben, és károsodás nélkül átvészeli az anya hasának növekedése miatt kialakuló erőteljes feszülést.
Felhasználási javaslatok
A kakaóvaj jótékony hatásait elsősorban a normál-, száraz- és érett bőrön képes kifejteni. A kozmetikai ipar széles körben használja: megtalálható az arc- és testápoló krémekben, szappanokban, balzsamokban, az ajakápolás területén pedig szinte „kötelező” az alkalmazása. Gyakori, hogy más természetes növényi zsírokkal, mangó- vagy shevajjal keverik. Ha nem akarunk bolti terméket vásárolni, a nyers kakaóvajból mi magunk is készíthetünk krémeket.
- Érett bőr esetén, fokozza a kakaóvaj hatását, ha rózsa illóolajjal és arganolajjal kombináljuk. Otthon elkészített krémünkbe borágó vagy ligetszépe olajat is tehetünk.
- Amennyiben száraz a bőrünk, adjunk pár csepp avokádó-, búzacsíra-, vagy extraszűz olívaolajat a kakaóvaj krémhez: még puhábbá és egészségesebbé teszi a bőrt.
- Ha inkább fogyasztó krémként használjuk, a kakaóvajba keverjünk grapefruit, édeskömény vagy ciprus illóolajat.
- Ajakápoláshoz dolgozzunk össze ugyanakkora mennyiségű kakaóvajat, méhviaszt és ricinusolajat, a keveréket ízlés szerint 1-2 csepp illóolajjal gazdagíthatjuk.
Tudtad?
Ne feledjük, hogy a nyers kakaóvaj telített zsír, ezért szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú. Ahhoz, hogy dolgozni tudjunk vele, fel kell melegíteni –lehetőleg gőz felett− nagyjából 35 ºC-ra. Az elkészült krém testhőmérsékleten jól kenhető!