Közismert, hogy a D-vitamin számos jótékony hatással rendelkezik: szerepet játszik csontjaink egészségének megőrzésében, serkenti az agyműködést, megóv bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásától. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a D-vitamin fogyókúra esetén is segítségünkre lehet.
A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, normális esetben –mérsékelt égövön– márciustól októberig a nap UV-B sugarai hatására a bőr képes előállítani a szervezet számára szükséges mennyiséget. Október és március között azonban gondoskodni kell a D-vitamin pótlásáról.
Nem csak a csontok számára elengedhetetlen: fogyáshoz is jó
Mivel a D-vitamin szabályozza a kalcium felszívódását, elengedhetetlen a csontok és a fogak megfelelő fejlődéséhez, az ízületek működéséhez. Hiányában csontlágyulás, angolkór és csontritkulás alakulhat ki. Ezen kívül a D-vitamin az immunrendszert is erősíti: ha a szervezetben csökken a mennyisége, könnyebben kapjuk el a fertőző betegségeket. A D-vitamin-hiány közvetlenül kapcsolatba hozható a cukorbetegség megjelenésével, valamint összefüggésbe hozható a téli depresszióval. Segít leküzdeni a rákot, szerepet kap a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, valamint a vérnyomás beállításában. A D-vitamin azonban nem csak a betegségmegelőzésben nélkülözhetetlen: hatással van a szervezet zsírfelhalmozására is, ezáltal hozzájárulhat a fogyókúrák sikeréhez.
A kevés D-vitamin növeli a zsírfelhalmozást
A D-vitamin fogyókúra hatását 11 éven keresztül vizsgálták Norvégiában. A Nord-Trøndelag Health Study keretében a kutatók mintegy 25 000 személy adatait rögzítették, és megállapították, hogy a D-vitamin hiánya nem csupán túlsúlyhoz vezet, hanem a felesleges zsír aránytalanul, elsősorban a hason, valamint a csípőn halmozódik fel. Mindez azt bizonyítja, hogy a D-vitamin mennyisége hatással van a zsírok lebontására, és a testen belüli elraktározására. A Journal of Epidemiology and Community Health szaklapban megjelent vizsgálat során ezért a kutatók a túlsúlyos személyek egy része számára hat hónapon keresztül különleges diétát, és megemelt D-vitamin, valamint kalcium bevitelt írtak elő. A D-vitamin fogyókúra résztvevői körében 30 százalékkal nagyobb volt a súlyvesztés, mint azoknál, akik hagyományos diétát tartottak.
D-vitamin fogyókúra: kalciumra is szükség van
Amikor növeljük a D-vitamin bevitelét, ne feledkezzünk meg a kalciumról sem, hiszen leghatékonyabban együtt fejtik ki hatásukat. És még valami: a D-vitamin működését a sárga és piros zöldségekben, illetve gyümölcsökben található béta-karotin is fokozza.
Tengeri halak és tejtermékek
Hogy biztosítsuk szervezetünk számára a fogyást is elősegítő megfelelő D-vitamin mennyiséget, a napozás mellett az étrendünket is meg kell változtatnunk. A D-vitamin fogyókúra sikeressége érdekében együnk minél több tengeri halat, heringféléket, makrélát, lazacot, tőkehalat, különféle halolajokat, valamint májat és marhahúst. Amennyiben a vegetáriánus étrendet követjük tejet, tejterméket, shiitake gombát, hüvelyeseket fogyasszunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne „agyonfőzve” vegyük magunkhoz a táplálékokat: bár a zsírban oldódó vitaminok kevésbé érzékenyek, mint vízben oldódó társaik, de a hosszan tartó hőkezelés –sütés, fagyasztás− hatására vesztenek a hatékonyságukból.
Mindig minőségi táplálékkiegészítőt válasszunk
Megoldást jelentenek a D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők is, ebben az esetben mindig ellenőrizzük a termék eredetét. Válasszuk az esetleg drágább, de magasabb minőséget garantáló készítményt, ami megfelelő mennyiségű D-vitamint tartalmaz, mentes a tartósítószerektől és az adalékanyagoktól.
Tudtad?
A legalább 8-as faktorú naptejek és napolajok használatával, nem csupán a káros napsugarakat tartjuk távol a bőrünktől, hanem a D-vitamin termelést is megakadályozzuk. Ezért naponta 10-20 percig, a délelőtti és az esti órákban, bátran napoztassuk fényvédelem nélkül az arcunkat és a végtagjainak. Ennyi idő elegendő a bőr előállítja a szükséges mennyiségű D-vitamint.