Illóolajok a gyakorlatban – Melyik a legjobb 10?

Legfontosabb ilóolajok és használatuk

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legtöbb növényi illóolaj, az egészségvédő összetevők valódi tárháza. És nemcsak arra jók, hogy egy forró fürdő alkalmával ellazítsanak. Az illóolajok ennél sokkal több mindenre használhatók. Hogy, mire? Összegyűjtöttük a legfontosabb előnyöket.


Közismert, hogy az illóolajok hatásai rendkívül szerteágazóak. Ezeket ráadásul feljavíthatjuk, ha többféle gyógy- és/vagy aromás növényt egyszerre használunk. Az illóolajok előállítása rendkívül munkaigényes, hiszen az a cél, hogy a növények legjobb tulajdonságai és persze kellemes illatuk egyaránt a rendelkezésünkre álljanak, méghozzá a lehető legkoncentráltabb formában. Különösen népszerűek a nyugtató illóolajok – fürdőzéskor többnyire ilyeneket használnak –, de léteznek éppen ellenkező hatást kiváltó, energizáló hatásúak, vagy éppen konkrét egészségügyi panaszokat enyhítők is.

Ezen kívül, a kivonatokat a könnyebb alkalmazhatóságuk érdekében, hígítani is kell, ehhez különféle hordozóolajokra van szükség, de erről majd később.

Egy kis illóolaj történelem

Talán nem meglepő, hiszen erről már az iskolai könyveink is megemlékeznek, hogy az illóolajokat az ókorban is előszeretettel használták: főként ceremóniák alkalmával, nagyobb ünnepeken, különféle rítusokon, jóslásokkor. Sőt, például az egyiptomiak, illatszerekbe kevertek illóolajokat, még a fogakra is kentek belőlük. Arra is felfigyeltek, hogy bizonyos növények illóolaja (pl. rozmaring) az élelmiszerek, főleg húsok tartósítására is alkalmas. Nem hiába használnak sokan arcpakolásokhoz, a mai napig, kézzel szétmorzsolt fűszer- és gyógynövényeket. 

Az illóolajok hígítása

Ahogy már volt róla szól, az illóolaj nem más, mint egy növény, koncentrált kivonata. Tömény formában irritálhatja a bőrt, a szemet, belélegzéskor pedig az orr-, a szájüreg- és a tüdő nyálkahártyáját. Ezért hígítják valamilyen hordozóolajjal – vivőolaj, bázisolaj –, ami lehet enyhén illatos, bár annak érdekében, hogy érezzük a növény eredeti aromáját, legtöbbször teljesen szagtalan. Az illóolaj hatásait nem befolyásolja, ennek ellenére mégsem ár elolvasni a termék összetételét, mivel a hordozóolaj, allergiás reakciókat válthat ki. Az sem elhanyagolandó tény, hogy néhány vivőolaj megnehezítheti az illóolaj felszívódását, miközben aromaterápiára jobban alkalmazható.

Milyen a jó hordozóolaj?

Mi magunk is készíthetünk különféle illóolajokat, ezekhez mindig hidegen préselt hordozóolajat válasszunk. Fontos, hogy legyen szagtalan, és ne tartalmazzon adalékanyagokat, mivel ezek a bőrön keresztül, vagy belélegezve, könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe, ahol idővel felhalmozódhatnak, és súlyosan károsíthatják az egészségünket.

Érdekességképpen, érdemes összefoglalni, mely növényi részekből nyerhetünk ki illóolajat.

viragcsúcsok (pl. levendula, kakukkfű, rozmaring),

virágok (pl. jázmin, ibolya, rózsa, narancsvirág, kamilla),

magok (pl. jojoba),

levelek (pl. eukaliptusz, bazsalikom, zsálya, bergamott),

rügyek (pl. fenyő),

gyökerek, gumók (pl. gyömbér, írisz),

gyümölcsök (pl. édeskömény, borókabogyó, vanília, ánizs),

gyümölcshéj (pl. citrusfélék, bergamott).

A hordozóolajoknak tehát jelentős szerepe van az illóolajok felhasználásában. Ha igazán tökéletes megoldásra törekszünk, olyan hordozóolajat alkalmazunk, ami egyrészt önmagában is támogatja az egészségünket, másrészt képes feljavítani az illóolaj összetevőnek jótékony tulajdonságait.

Népszerű illóolajok

1. Kókuszolaj

A kókuszolajat az érett kókuszdió fehér húsából állítják elő. Hozzájuthatunk finomított és finomítatlan formában, akár élelmiszerként is megállja a helyét. A finomítatlan kókuszolaj vegyi anyagoktól mentes, íze és illata megegyezik a friss kókuszdióéval. Alaposan tanulmányozzuk a finomított változat címkéjét. Ez szárított kókuszbélből készül, és mint a legtöbb finomított termék, adalékanyagokat tartalmazhat.

A finomítatlan kókuszolaj bővelkedik antioxidáns polifenolokban, E- és A-vitaminokban, telített zsírsavakban. Hogy, miért fontosak az antioxidánsok, arról az Életmód Magazin közölt bővebb írást.

Lággyá és hidratálttá varázsolja a bőrünket, remek kiegészítője lehet a rózsa vagy az ibolya alapú illóolajoknak. Ha hajas vagy zsíros bőrfelületet szeretnénk ápolni, keverjük citrusfélék illóolajával. Szobahőmérsékleten szinte illatmentes.

2. Jojobaolaj

Valójában téves az elnevezés, mert nem olaj, hanem a bőrfelületen is meglévő, faggyúhoz hasonló viasz. Rendszeres használata jelentősem csökkenti a bőr zsírosságát, mivel gátolja a faggyútermelődést. Kamaszoknak és aknétól szenvedőknek kifejezetten ajánlott: nemcsak a zavaró pattanásokat tüntetheti el, hanem a kellemetlen „fényes arc” effektust is mérsékli. Előnye, hogy nem tömíti el a pórusokat, mint pl. a különféle púderek. Krónikus pattanástól szenvedők használhatják zsálya és rozmaring alapú bázisolajokhoz. Ezek a gyógynövények kiváló gyulladáscsökkentők és fertőtlenítők. Arclemosóként vagy fürdőolajként a jojoba, zsálya és rozmaring keverékével elkerülhetjük a felülfertőződést.

3. Sárgabarackmag-olaj

A sárgabarackmag-olaj eredete régi, sokszor hallhattuk a kifejezést, hogy olyan a kedvesem bőre, mint egy baracké. Sima, puha, de feszes. Ez a gyümölcs rendkívül illatos és lédús, de az olajat a csonthéjas mag belsejében lévő mag hideg sajtoláséval, préselésével nyerik ki. Szabályozza a faggyúkiválasztást, a jojobaolajjal ellentétben stimulálja a termelődését. Kiváló ellenszere a hízás vagy terhesség okozta striáknak, puhává és üdévé varázsolja a kiszáradt, fakó bőrfelületet. A sárgabarackmag kivonata ápolja, és nyugtatja az irritált bőrt, akadályozza a az elfertőződését. Nem túl zsíros, könnyen felszívódik a bőrbe, használhatjuk hajápolásra is. Ha bevetjük, hajunk gyorsan visszanyeri a fényét, ahogyan a töredezett hajat is (pakolásként) ápolja. Kevert bőr esetén, kókuszolajjal összekeverve használjuk. Kiválóan alkalmazható masszázshoz, vagy akár fürdővízbe csepegtetve.

4. Édesmandula-olaj

Az édesmandula-olaj illata erős és impozáns, szinte felülírja a bázisolaj aromáját. Könnyen felszívódik, ezért jótékony hatásai is intenzívek. Nem hiába az egyik leggyakrabban használt hordozóolaj.

Megújítja a sejteket, felfrissíti a bőrt. Kiváló fürdőolaj, használhatjuk a hajunkra is, de arra ügyeljünk, hogy ne keverjük össze a keserűmandulával, ami igen mérgező.

Utóbbiból elegendő mindössze 5-7 ml, hogy egy felnőtt ember halálát okozza! Ehhez nincs szükség bőrkontaktra, gőzének belélegzése is végzetes lehet. Az édesmandula-olajat hidegen sajtolják, bővelkedik E- és B-vitaminokban, zsírsavakban. Fertőtlenít és lágyít, nyugtatja az irritált, száraz bőrt. Bár masszázsolajként is megállja a helyét, kedvező hatásait főként vízben oldva élvezhetjük. Az egyik legjobb vivőolaj, ha a picik bőrét szeretnénk óvni, segítségével megszabadíthatjuk őket a makacs koszmótól.

5. Extraszűz olívaolaj

Az olívaolaj sokak számára az olajok királynője, ami egyáltalán nem túlzás, hiszen kevés növényi olaj rendelkezik több jótékony hatással.

Illata magában rejti a mediterrán földek gyümölcsös illatat, azonban íze kesernyés, néha csípős.  Hordozóolajként számolnunk kell azzal, hogy erőteljes illata szinte minden más olajén túltesz. Válasszuk a hidegen sajtolt változatot, ami sötét, ugyanakkor áttetsző.

Az extraszűz olívaolaj puhítja és táplálja a bőrt, ahogyan a Stockholmi Karolinska Egyetem vezető kutatója, Alicia Wolk kutatásai is bizonyítják, rendszeres használata csökkenti az emlőrák kockázatát. Ezt a nagyszerű hatását elfogyasztva és a bőrön keresztül is kifejti. Jelentősen enyhíti az ekcéma tüneteit – erről a hatásáról a Vitalitás Magazin egy bővebb cikkben is beszámolt.

6. Argánolaj

Az argánolajat a Marokkóban őshonos növény gyümölcsének magvaiból vonják ki. Igen kevés vízzel is beéri, mégis, rendkívül hosszú életű növény. A gyümölcse az olíva termésére hasonlít, de a csonthéjas mag általában két, mandulára emlékeztető, vékony héjas magot rejt. Ebből sajtolják az olajat. Az argán magokat élelmezésre is szánják, ebben az esetben pörkölik őket. A hidegen préselt olaj B-vitamin-tartalma ápolja és óvja a bőrt, a hajat és a körmöket. A bőrt ruganyossá és feszessé, a körmöket fényessé, ellenállóvá teszi.

7. Csipkebogyóolaj

A csipkebogyó-olajat is hidegsajtolással nyerik ki, ami nem befolyásolja magas antioxidáns C-vitamin-, A-vitamin-, tannin-, pektin- és polifenol-tartalmát. Vivőolaja megelőzi a sejtöregedést, elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást. Hatását fokozhatjuk, ha hárs-kivonattal elegyítjük. Napégésre, ráncos bőrre különösen ajánlott. A csipkebogyó egyébként is rendkívül sokoldalú gyógynövény, jótékony, egészségvédő tulajdonságait a Gyógynövény völgy hosszabb cikkben foglalta össze.

8. Nigellamag-olaj (feketemagolaj)

A Nigella – fekete kömény –, olaja bővelkedik baktérium- és penészölő tulajdonságokkal. Antioxidáns hatásait úgy fejti ki, hogy fiatalítja a bőrt, valamint igazi baktérium gyilkos. Főleg a Strafilococcus aureus esetében érhetünk el vele kiemelkedő eredményt. Elbánik a különféle baktériumok okozta bőrbetegségekkel, legyen szó egy sima pattanásról vagy krónikus aknéról. Kutatások szerint egyes bőrrákok leküzdésében a kemoterápia része lehet.

9. Szőlőmagolaj

A szőlőmagolaj a borkészítési folyamat mellékterméke. Serkenti a vérkeringést, ezért segítségével könnyebben megszabadulhatunk a narancsbőrtől, és a bőr alatt pangó, felesleges folyadéktól. Frissíti és tonizálja a bőrt, omega-6 zsírsavai gyógyítják a kisebb sérüléseket, eltüntetik az elhalt hámsejteket.

Ha vivőolajként használjuk, ügyeljünk arra, hogy hajlamos az avasodásra. Sóval keverve használhatjuk bőrradirként. Zsályával, rozmaringgal keverve nagyszerű fertőtlenítő.

10. Avokádóolaj

Az avokádóolaj igen tömény, testes olaj. Összetétele hasonló az olívaolajéhoz, bővelkedik karotinokban, E- és A- vitaminokban, terpentin alkoholban. A hidegen sajtolt kivonata klorofillban is gazdag, stimulálja a vérkeringést, hozzájárul a sejtmegújuláshoz. Száraz, repedezett, ekcémás bőrre igazi áldás: cseppentsünk belőle a kedvenc bázisolajunkba, és kenjük az érzékeny bőrfelületre.

Így teszteljük az illóolajunkat

Kenjünk belőle egy keveset a csukóra vagy a fül alá, a kezelt területet fedjük le tapasszal, esetleg kötéssel. 24 óra múlva nézzük meg, okozott-e irritációt. Amennyiben igen, öblítsük le, és a jövőben ne alkalmazzuk. Mandula-, argán- és sárgabarack-olajat a dióallergiások ne használjanak! Előzzük meg az illóolaj szembe és szájba jutását függetlenül attól, milyen hordozóolajat használtunk.

Illóolajok keverése

2,5 százalékos hígítás 15 csepp illóolajhoz 6 teáskanál hordozóolaj.

3 százalékos hígítás 20 csepp illóolajhoz 6 teáskanál hordozóolaj.

5 százalékos hígítás 30 csepp illóolajhoz 6 teáskanál hordozóolaj.

10 százalékos hígítás 60 csepp illóolajhoz 6 teáskanál hordozóolaj.

Gyerekeknek 0,5–1 százalékos hígításoz 6 csepp illóolaj és 6 teáskanál hordozóolaj ajánlott. Lényeges, hogy a hordozóolajokat hűvös, sötét helyen tároljuk. A legjobb a hűtőszekrény és a sötétfalú üveg.

:

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email