Mire jó a fekete áfonya? Ne csak az íze miatt szeressük

A fekete áfonya kiemelkedő egészségvédő hatásokkal bír

Ugyan nem tartozik a legolcsóbbak közé, igazi csemege a fekete áfonya, amit frissen, de feldolgozva, például aszalva vagy lekvárként is rengetegen kedvelnek. Bár a legtöbben az íze miatt fogyasztják, egészségügyi szempontból legalább ennyire értékes.  Mutatjuk, miért érdemes étrendünk állandó szereplőjévé tenni a fekete áfonyát.


Az egészségvédő fekete áfonya – Vaccinium myrtillus – egy vadon termő, bogyós gyümölcs, része a 900-1800 méter magasan elhelyezkedő erdők aljnövényzetének. Őshazája az Appeninek és az Alpok, de ma már szinte egész Európában, valamint más kontinenseken is elterjedt- írja a Gyógynövényvölgy. Mivel szívesen termesztik, bárki számára könnyen hozzáférhető. Igazi ínyencség, de ennél is fontosabb, hogy rendkívül gazdag egészségvédő anyagokban, hatóanyagainak összetétele szinte egyedülálló. Nem véletlenül került fel az betegségvédő szuperélelmiszerek listájának elejére.

Legfontosabb tulajdonsága, hogy lassítja az érplakk és a vérrögök kialakulását, ennek köszönhetően – kiegészítő terápiakánt – sikerrel alkalmazható a trombózis, embólia, illetve érszűkület megelőzésére. Ha csak ezzel az egyetlen jótékony hatással rendelkezne, már akkor is érdemes lenne rendszeresen, sőt, nem túlzás, minden nap fogyasztani.

A megszokástól sem kell tartanunk, hiszen a friss gyümölcs mellett a lekvár, szörp, tea, az aszalt változat és a belőle készült kapszula ugyanolyan hatékony. 100 gramm belőle mindössze 27 kalória, így nagyszerű fogyókúrás ételnek számít, a fekete áfonya szörp pedig gyerekeknek is adható finomság.

Milyen tápanyagokat tartalmaz?

Ha egy gyümölcs jótékony hatásairól esik szó, a legtöbben rögtön arra kíváncsiak, milyen tápanyagokat tartalmaz. Mint minden szuperélelmiszernek, a fekete áfonyának sincsen ezen a téren (sem) szégyenkezni valója.

Nagy mennyiségben tartalmaz ugyanis az ember számára létfontosságú, illetve immunerősítő, a betegségek megelőzését, kezelését más irányból támogató hatóanyagokat. Kimagaslóan gazdag antioxidánsokban. Ráadásul, ezek a jótékony összetevők ideális arányban, és könnyen felszívódó formában találhatóak meg benne, ez fekete áfonya koncentrátum kapcsán is érvényes.

Tanninok: más néven csersavak, antioxidáns tulajdonságuk mellett képesek összeszűkíteni a kórosan kitágul ereket, hatékony gyulladásgátlók.

Flavonoidok: szintén erős antioxidánsok, amikből többfélét tartalmaz ez a gyümölcs. A flavonoidok rendkívül jó hatással vannak az érrendszerre (beleértve a hajszálereket is) elsősorban azáltal, hogy rugalmasabbá teszik az érfalakat. Segítenek elkerülni, és megszüntetni a keringési problémákat, javítják az immunrendszer működését. Ebbe a csoportba tartoznak a fekete áfonyában, nagy mennyiségben jelen lévő antociánok, amelyek viszonylag ritka, ám annál hatékonyabb antioxidánsok. Ezek a festékanyagok biztosítják az áfonya színét. Képesek semlegesíteni a túltermelődő, és ezért a daganatok, érrendszeri betegségek, gyulladások kockázatát növelő szabad gyököket, antibakteriális hatásúak. Javítják a keringést, az is hozzájárul ahhoz, hogy védik a szem egészségét, erősítik a látást. Különösen jót tesznek a cukorbetegeknek és azoknak, akik sokat ülnek monitor előtt.

C-vitamin: még egy hatékony antioxidáns, ami nagyszerűen egészíti ki a gyümölcs többi immunerősítő hatóanyagát. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy valóságos C-vitamin-bomba, hiszen 100 gramm tartalmazza a napi szükséglet mintegy kétharmadát.

Az antociánok mellett ennek a sokoldalú vitaminnak is köszönhető, hogy javítja a természetes kollagénképződést, ezért napi fogyasztását a bőrünk, ízületeink és csontjaink is meg fogják hálálni.

Pektin: ahhoz, hogy a tápanyagok, immunerősítők megfelelően hasznosuljanak, azaz felszívódjanak, többek között arra van szükség, hogy a bélnyálkahártyán minél kevesebb legyen a lerakódás. Ebben is számíthatunk a fekete áfonyára, pontosabban a benne lévő pektinre, ami hozzájárul a letapadt salakanyag eltávolításához. Ezen kívül ez a rost támogatja a szervezetben folyamatosan zajló méregtelenítési folyamatokat, javítja az emésztést, kiegyensúlyozottá teszi az ürítést, valamint csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét. A pektinnek van még egy mindenképpen megemlítendő, egészségvédő képessége. Prebiotikus rostként fontos szerepet kap az immunrendszer hatékonyságát közvetlenül meghatározó bélflóra egyensúlyának fenntartásában, szükség esetén visszaállításában.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email