13+1 indok a naspolya mellett – Ezért együnk sokat belőle

Naspolya hatásai

Édes, puha, éretten szinte szétfolyik a szájban, ráadásul késő ősszel az igazi: a naspolya ennek ellenére nincs a legnépszerűbb gyümölcsök között. Ha az íze nem elég indok, azt is megmutatjuk, miért szuper egészséges a naspolya.


Amikor már szinte alig vannak friss gyümölcsök, akkor érik a naspolya, ami az ősz legeslegvégén visszahozza a nyarat: lédús, édes, igazi csemege, ami ráadásul bővelkedik jótékony összetevőkben és egészségvédő tulajdonságokban.

Érdekességek a naspolyáról

A naspolya gyümölcs, fán terem, a növény levelei nagyok, szélesek, apró szőrök fedik őket. Általában nyolc-tíz év után fordul termőre, a gyümölcsök színe a halványsárgától a narancsig terjedhet. Amikor igazán érett, a naspolya barnás árnyalatú lesz, ilyenkor a húsa már nagyon puha, és kimagaslóan édes. A régmúltban gyakran éretlenül szedték le, és szalmára fektetve tárolták, így tovább érlelték. Ez az eltarthatóság szempontjából jó megoldás, azonban a tápanyagtartalom szempontjából már korántsem. A naspolya akkor a legértékesebb, ha éretten szedik le, és mielőbb elfogyasztják.

Mi van benne, ami értékes?

Nem szokták a szuperélelmiszerek között emlegetni, pedig rászolgált erre a minősítésre. A naspolya ugyanis valódi egészségelixír, miközben viszonylag alacsony a kalóriatartalma: egy közepes méretű, érett gyümölcs, nagyjából 25-47 kalória. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy közel 90 százaléka víz. Ezen kívül fellelhetők benne fehérjék, szánhidrátok, növényi zsírok, hamvak és rengeteg rost. Ami az ásványianyag-tartalmát illeti, a naspolya bővelkedik káliumban, vasban, rézben, kalciumban, magnéziumban, foszforban, mangánban, szelénben és nátriumban. Gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6 és C- vitaminban, aminosavakban, valamint antioxidánsokban, mint a polifenolok, a béta-karotin és a folát.

13 találat

Tele van tápanyagokkal, sok benne a vitamin és még az íze is jó. Ráadásul mindezt úgy „tudja”, hogy ősszel érik, amikor ritka az ennyire egészséges friss gyümölcs. Mert a naspolya valóban szerteágazó betegségmegelőző tulajdonságokkal rendelkezik, ahogyan a már kialakult betegségek kezelésében, a tünetek enyhítésében is segítségünkre lehet. Legfontosabb egészségvédő hatásai a következők:

Csökkenti a gyulladást. Már az ókorban ismert volt a naspolya gyulladásellenes hatása igaz, akkoriban a növény levelét használták erre a célra. Mi ezzel inkább ne kísérletezzünk, viszont, ha felsőlégúti betegségekben szenvedünk, megfáztunk, hurutosan köhögünk vagy asztmások vagyunk, együnk minél többet a gyümölcsből, mert húsa és magja egyaránt nagyszerű gyulladáscsillapító.

Szabályozza az emésztést. A benne lévő tanninoknak köszönhető, hogy az akut és a krónikus hasmenésre kifejezetten ajánlott a naspolya fogyasztása. Erre a célra, kivételesen, a kevésbé érett gyümölcsöket válasszák. Ugyan kicsit savanyúbbak, a hasmenést viszont sokkal gyorsabban megszüntethetik.

Méregtelenít. Mivel bővelkedik rostokban, ha minden nap nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, hatékonyan megtámogatja a szervezetben lezajló méregtelenítő folyamatokat. A rostok megtisztítják a vastagbelet a káros lerakódásoktól, magukba szívják a méreganyagokat, ráadásul a magas koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak.

Daganatellenes hatás. A naspolyában nagyobb mennyiségben fellelhető antioxidánsok, elsősorban vitaminok és polifenolok, kiváló ellenszerei a gyulladásokat, érbetegségeket és daganatokat okozó szabad gyököknek. Erősítik az immunrendszert, kemoterápia alatt védik az egészséges sejteket, gátolják az áttétek kialakulását.  

Óvja a beleket és a bélflórát. Ahogy már korábban szó volt róla, a naspolya rostjai támogatják a méregtelenítést, eltávolítják a mérgeket a bélrendszerből. Ez a két tulajdonsága egyben a vastagbél egészségének megóvásához is hozzájárul, hiszen a mérgek jelenléte fokozza a gyulladások kockázatát. És ez nem minden: a naspolya gyakori fogyasztása a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez és visszaállításához is hozzájárul. A kiegyensúlyozott bélflóra erősíti az immunrendszert és javítja az emésztést.

Aranyér ellen. A naspolya elősegíti a könnyű és rendszeres, erőlködés nélküli székletürítést, valamint csillapítja a gyulladásokat, így fogyasztása kiváló eszköz az aranyér megelőzéséhez, illetve – hosszabb távon – megszüntetéséhez, de legalábbis a kialakult panaszok enyhítéséhez.

Jót tesz a szívnek. Szintén a rostokra, elsősorban a pektinre vezethető vissza, hogy a gyümölcs jelentősen csökkenti a vér LDL (rossz) koleszterin mennyiségét azzal, hogy akadályozza a felszívódását, és elősegíti a távozását a szervezetből. A koleszterinszint beállításával csökken számos szív-, és érrendszeri megbetegedés, többek között az érszűkület, az agyvérzés és a stroke kialakulásának kockázata. A naspolyában lévő hatóanyagok, elsősorban a válium, kiváló ellenszere a magas vérnyomásnak.

Feltölt energiával. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma igazi vitalizálóvá teszi. Ha fáradtnak vagy erőtlennek érezzük magunkat, pár szem naspolya szinte csodát tehet, pillanatok alatt feltölti testünket energiával, javítja a szellemi teljesítőképességet. Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek kifejezetten ajánlott.

Segít fogyásban. Bár a naspolya, érettségi fokától függően, tartalmaz cukrot, mégis nagyszerű társ lehet a fogyókúra során. Mégpedig azért, mert egy fél pohár víz kísértében, éhgyomorra fogyasztva, gyorsan teltségérzetet okoz, miközben a legfontosabb tápanyagok jelentős részével is ellátja a szervezetünket. És ez még nem minden: mivel helyreállítja az emésztést és a székletet, fogyasztásával könnyebben olvadnak le rólunk a felesleges kilók.

Erősíti a májat. A naspolya egyik összetevője az amigdalin, ami valósággal felturbózza a májat, ezáltal felgyorsul és még hatékonyabb lesz a méregtelenítés.

Lázcsillapító. Kezdődő láz, illetve hőemelkedés esetén, ha még nem akarunk gyógyszert szedni, érdemes megenni néhány darab naspolyát.

Megszépíti a bőrt. Magas antioxidáns- és B-vitamin-tartalma segít megelőzni, illetve elhalványítani a ráncokat, csökkenti a számúkat. Péppé zúzva pakolásként is alkalmazhatjuk, még jobb lesz az eredmény, ha pár csepp olívaolajjal és mézzel gazdagítjuk.

Veseproblémák ellen. A naspolya rendszeres fogyasztásával fokozhatjuk a pangó folyadék, valamint a vesekövet, vesehomokot is okozó húgysav kiürülését.

+1, amit a tudósok mondanak

A svájci Medicines szaklapban megjelent tanulmány szerint, a naspolya (Mespilus Germanica L.) levél főzetéből készített tea fogyasztásával csökkenthető a vér szérum glükózszintje, valamint az oxidatív stressz és a lipidperoxidáció. Az egereken végzett kutatás kitér arra is, hogy a főzet segít megőrizni a normál testsúlyt.

Tudtad?

A középkorban szinte minden tanyán állt egy naspolyafa, mivel a földművesek úgy tartották, hogy megóv a boszorkányok és a szemmel verés ellen.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email