Édeskömény, zellerszár, sárgarépa, zsenge zöldbab és zöldpaprika: Társítsuk őket és igazi vitaminbombát kapunk. Ha fogyni szeretnénk, esetleg vitaminhiányunkat pótolnánk, ezzel a zöldségkeverékkel felfrissíthetjük testünket és lelkünket, ráadásul hatékony méregtelenítő, mely segít megszabadulni a szervezetünkben felgyülemlett toxinoktól.
Íme, egy egyszerű és gyors recept:
Mindenekelőtt mossuk meg alaposan a hozzávalókat, de ne hámozzuk le a héjukat, néhányuknak nem csupán húsa, hanem külső burka is tartalmaz pektint. A szervezet számára megemészthetetlen szénhidrátról – heteropoliszacharid – van szó, mely szabályozza a vércukor-, illetve a koleszterinszintet, ezáltal hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. A pektin kiváló méregtelenítő, javítja az anyagcserét, ennek köszönhetően jól használható a diéták, illetve fogyókúrák során.
Ha mindez nem lenne elég, az édeskömény többek között hozzájárul a vastagbél-, máj és mellrák megelőzéséhez, illetve nyugtatja a béltraktust, a zellerszár tisztítja a vért, beállítja a vérnyomást, segíti az emésztést, a sárgarépa nagyszerű antioxidáns, megszabadít a méreganyagoktól, valamint rákmegelőző hatással is bír. A zsenge zöldbab megköti a szabad gyököket, serkenti a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, gyulladáscsökkentő, vesetisztító, jól alkalmazható a méregtelenítő kúrák során, míg a zöldpaprika amellett, hogy erős antioxidáns, enyhíti az ízületi fájdalmakat, megszünteti az étvágytalanságot és hatékony vitalizáló.
A megtisztított hozzávalókat konyhai papírtörlővel, vagy konyharuhával szárítsuk meg a – ügyeljünk arra, hogy mindig friss, zsenge darabokat használjunk –, majd csíkozzuk fel őket ujjnyi vastag szeletekre. Bár mindegyik növényből tetszőleges mennyiséget használhatunk fel, azért figyeljünk az arányokra: A zellerszárral és az édesköménnyel karakteres ízük miatt érdemes csínján bánni. Egy tálkában keverjünk ki extra szűz olívaolajat, csipetnyi sót – csak az íze kedvéért – késhegynyi kurkumát és ugyanennyi feketeborsot, majd egészet bolondítsuk meg egy fél citrom frissen facsart levével. Dolgozzuk jól össze az alapanyagokat, ha kész, mártogassuk bele a darabolt és előzetesen behűtött zöldségeket. A végeredmény nem csupán finom, hanem rendkívül egészséges vitamin elixír, ami ráadásul teltségérzést okoz, így elveszi az étvágyat, fogyókrázóknak – méregtelenítő és anyagcsere javító tulajdonsága mellett – már csak ezért is kifejezetten ajánlott. Uzsonna helyett is fogyaszthatjuk, elvihetjük magunkkal a munkahelyünkre, vagy akár a kirándulásokra. Táplálja a szervezetünket, de ínyenc előételnek is remekül beválik. Alapvetően édeskés az összhatás, az édesszájúak azonban ezt még tovább fokozhatják, ha a sárgarépát almára cserélik. Félmaroknyi ananász – friss, nem konzerv – kockával még pikánsabb lesz a keverékünk, ebben az esetben nyugodtan elhagyhatjuk a zöldbabot, ahogyan a feketeborsra sem lesz szükségünk.