Ételek, italok izzadás ellen

Ételek

Sokak életét keseríti meg a túlzott izzadás és az ezzel járó testszag. Az okok sokfélék lehetnek, azonban az étrend szinte minden esetben hozzájárul a fokozott verejtékképződéshez. Lássuk, mit érdemes enni és inni izzadás ellen.

1. Túlzott izzadás

Az izzadás fontos szerepet kap a test hőmérsékletének szabályozásában, és a méreganyagok eltávolításában. Az ekrin mirigyek savas és szagtalan, míg az apokrin mirigyek lúgos és a baktériumok hatására könnyen rossz szagúvá váló verejtéket termelnek. Túlzott izzadást (hyperhidrózis) okozhat többek között a rossz vérkeringés, az egészségtelen étrend, a pajzsmirigy túlműködés, a hormonális változások és a kóros ízületi gyulladás.

2. Igyunk sok vizet

A legegyszerűbb megoldás, ha minél több, lehetőleg hideg vizet iszunk. A bőséges folyadékbevitel hidratál és alacsonyabban tartja a testhőmérsékletet, ezért a szervezetnek kevesebbet kell dolgoznia az ideális hőfok elérése érdekében. Ez pedig együtt jár az izzadás csökkenésével. A szervezet megfelelő hidratáltságát úgy tudjuk fenntartani, ha naponta tízszer megiszunk két deciliter vizet, méghozzá egyenlő időközönként.

3. Sovány tej

Élet, erő, egészség: a tej nagy mennyiségben tartalmaz jótékony összetevőket, kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. Megfigyelték ugyanakkor, hogy a zsíros tej fogyasztása elősegíti az izzadás. Ennek ellenére, egyáltalán nem kell letenni a tejivásról: válasszuk a sovány tejet, és tapasztalni fogjuk, hogy sokkal kevésbé verejtékezünk.

4. Paradicsomlé

Az antioxidáns paradicsom megköti a rákkeltő szabad gyököket, lassítja a ráncok kialakulását, gyorsítja a sebgyógyulást. Mivel szabályozza a testhőmérsékletet, összehúzz a pórusokat, és megakadályozza a túlmelegedést, napi egy pohár paradicsomlé az izzadást is mérsékli. És még valami: segít eltávolítani a méregeket, így a szervezet kevesebb verejtéket termel ahhoz, hogy a bőrön át megszabaduljon a toxinoktól.

5. Olívaolaj

Minél nehezebb az emésztés, annál több hő szabadul fel a felszívódás során, ami fokozza a verejtéktermelődést. Ezért mérsékli az izzadást, ha a gyorsan hasznosuló olívaolajat fogyasztjuk. Az olívaolaj serkenti az anyagcserét, így az izzadást fokozó mérgek is gyorsabban kiürülnek. És, ha mindez nem lenne elég indok, az olívaolaj az erőteljesebb izzadással kapcsolatba hozható magas koleszterinszintet és vérnyomást is csökkenti.

6. Kalcium és parmezán

A kalcium elengedhetetlen a csontok, a fogak és az izmok  fejlődéséhez. Mivel befolyásolja a vegetatív idegrendszert, a kalciumbevitel növelésével az érzelmi okokból (stressz, izgalom) beinduló izzadás is enyhíthető, illetve megelőzhető. A kalcium a test hűtéséhez, a  hőmérséklet beállításához is hozzájárul, ezzel is csökkentve az izzadást. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot a parmezán, a mák és a joghurt.

7. Búzafű

Napi egy pohár búzafű hatékonyan enyhíti a túlzott izzadást, segítségével már egy hét alatt látványos eredményt lehet elérni. A búzafű ugyanis kiváló vértisztító, nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat, kalciumot, valamint klorofillt, amelyek egymás hatását erősítve segítenek megszüntetni a kellemetlen verejtékezést. A legjobb, ha az otthon termesztett búzafűből préselt friss levet kúraszerűen, legalább két hétig fogyasztjuk.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email