Pisztácia receptek | Finomságok sülve-főve

Pisztácia receptek | Finomságok sülve-főve 1

A pisztácia egyre népszerűbb csemege, azonban általában rágcsálnivalóként –kiváló étvágycsillapító- fogyasztjuk, holott főételek alapanyagaként is rendkívül jól használható. Különlegessége, hogy rendkívül kalóriadús, markáns ízének köszönhetően pedig már egy egész kis mennyiséggel egyedivé tehetjük vele receptjeinket.


A pisztácia számos vitamint, ásványi anyagot, antioxidánsokat, zsírsavakat és flavonoidokat tartalmaz. Ennek köszönhetően óvja szívünket és bőrünk, hajunk szépségét, szép, pisztácia zöld színével lelkünket is megörvendezteti a hűvös, borongós napokon. Amennyiben tehetjük, frissen fogyasszuk, mivel a pörkölt pisztácia meglehetősen sok sót tartalmaz – ezt a felhasználás során is vegyük figyelembe. Hogy mennyire friss a pisztácia onnan tudhatjuk, hogy az érett gyümölcs „nehéz”, ahogyan öregszik, azaz szárad, egyre könnyebbé válik.

Sajtos-pisztáciás szőlő falatkák (előétel)

Hozzávalók:

  • 16 szem –kb. 140 g− fehér, nagy szemű, édes, ropogós szőlőszem
  • 80 g zúzott pisztácia
  • 80 g lágy márványsajt (vagy egyéb, érlelt sajt)
  • 80 g kenhető/ömlesztett sajt

Elkészítés

A kiválasztott szőlőszemeket mossuk meg, majd egy papírtörlő segítségével megszárítjuk. A márványsajtot apróra kockázzuk, és az ömlesztett sajttal együtt egy tálba helyezzük. Gőz felett egyenletesre keverjük, ügyeljünk, hogy a masszát ne melegítsük túl. Amennyiben mégis túl hígnak bizonyul, helyezzük a tálat 10-15 percre a hűtőbe. A zúzott pisztáciát egy serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül, közepes láng felett 3-4 percig pirítjuk. Ne égessük meg, mert attól kesernyés ízt kap! Tegyük félre hűlni. Ez alatt a szőlőszemeket helyezzük a sajtmártásunkba figyeljünk arra, hogy a krém mindenhol egyenletesen befedje, majd hempergessük meg a szemeket a pörkölt pisztáciában. Végezetül helyezzük a „bundázott” szőlőszemeket egy nagyobb tányérra, és tálalás előtt 1-2 órát pihentessük a hűtőben.

Sertés szűzpecsenye pisztáciás meglepetéssel (második fogás)

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés szűzpecsenye (2 db. 500 g)
  • 1 gerezd foghagyma
  • 100 g főtt, füstölt sonka
  • 1 pohár tej
  • 80 g lágy vaj
  • 40 g lehetőleg friss pisztácia
  • Friss zsálya –ízlés szerint mással helyettesíthető−
  • Ízlés szerint só, bors
  • Extra szűz olíva olaj

Elkészítés

A héjától megfosztott pisztáciát pár perce dobjuk lobogó vízbe, távolítsuk el róla a „bőrkét”. Aprítsuk nagyobb darabokra, és keverjük össze a vajjal. A két szűzpecsenyét a hosszanti irányban vágjuk fel –ügyelve arra, hogy ne vágjuk szeletre− úgy, hogy a hús belsejében egy kis „zsebet” alakítsunk ki. A zsebet belülről sózzuk, borsozzuk, majd megtöltjük a vajas pisztáciakrémmel. A sertésszeleteket kívülről beburkoljuk a 2 centiméteresre szeletelt sonkával, majd az egészet hústű, vagy spárga segítségével rögzítjük. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, helyezzük bele a megtisztított fokhagymát a zsályát és a töltött sertésszeleteket: közepes fokon, gyakran forgatva, pirítsuk meg őket. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tejet, és minimum lángon, fedő alatt 30 percig főzzük, időnként locsoljuk a tejes öntettel. Ha kész, vegyük le a fedőt, emeljük fel a lángot, hogy a mártás besűrűsödjön. Szeletelve, a főzőmártással meglocsolva tálaljuk. Adhatunk mellé friss, vegyes salátát, vagy főtt burgonyát vagy rizst, de magában fogyasztva is kiváló!

Pisztáciás „sushi” palacsinita (édesség)

Hozzávalók:

(a tésztához)

  • 60 g –kristály, vagy nád− cukor
  • 1 tojás
  • 165 ml tej
  • 75 g finomliszt
  • 20 g vaj
  • 12 g keserű kakaópor
  • Fél vanília rúd

Töltelékhez

  • 20 g szeletelt mandula
  • 20 g zúzott mogyoró
  • 20 g zúzott pisztácia
  • 3 kanál kókuszreszelék
  • 6 db kis banán
  • 200 g nutella, vagy egyéb csokoládé/ mogyorókrém
  • 20 g eper-, vagy narancslekvár

Elkészítés

Egy tálban összekeverjük a tojást, tejet, a fél vaníliarúd kikapart magjait, a cukrot és a langyos vajat. Hozzáadjuk a szitált vajat és a szintén szitált kakaót: addig keverjük, míg csomómentes palacsintamasszát nem kapunk. Lefedjük és a hűtőben 30 percig pihentetjük. Ha az idő letelt, a szokásos módon megsütjük a palacsintákat. Az adag 3 db elkészítésére elegendő. A kihűlt palacsinták egyik oldalát megkenjük nutellával, megszórjuk a kókuszreszelékkel, majd kettévágjuk. Az így kapott „félholdakba” beletekerjük a meghámozott banánt. A „kerekre” töltött palacsinta egyik felét kívülről is megkenjük nutellával, a másikat a kiválasztott lekvárral. A nutellás palacsintát a pisztácia morzsába hempergetjük, a lekvárosat a mandulaszeletekbe. Ha kész, hűtőben legalább egy órát pihentetjük, tálalás előtt a tekercseket 2 centiméteres szeletekre vágjuk.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email