Az egészséget óvja a pektin

Az egészséget óvja a pektin 1

Elsősorban a lekvárok és zselatinkészítmények adalékaként ismerjük, pedig természetes formájában számos zöldségben, illetve gyümölcsökben – elsősorban az almában – megtalálható pektin (E440) ennél sokkal értékesebb anyag. Nagyszerű koleszterincsökkentő, jól használható a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a vastagbélrák megelőzésére – ráadásul hatékony természetes méregtelenítő!


Nem is tudunk róla, pedig táplálkozási szokásainktól függően naponta 2-6 gramm pektin kerül a szervezetünkbe. Különösen nagy mennyiségben tartalmazzák a zöldségek és gyümölcsök, elsősorban az alma, a birsalma, a szilva és az egres. A citrusfélék esetében főleg a fehér „bőrkében” – mezokarpium – található meg, ez az oka annak, hogy a legtöbb táplálkozási szakember a facsart levekkel és a turmixokkal szemben az egész gyümölcs fogyasztását ajánlja. A pektin valójában megemészthetetlen szénhidrát – heteropoliszacharid – ezért a tápértéke nulla. Az érett gyümölcsök pektinkoncentrációja más és más ez a nyitja annak, hogy egyes gyümölcsökből miért lesz tökéletes zselé, másokból pedig nem megfelelő állagú lekvár, amelyhez utólag porított pektint adagolnak. Zselésítő és lágyító hatásának köszönhetően a bélműködést is szabályozza. Amennyiben hasmenéstől szenvedünk, a pektin segíthet a széklet sűrítésében, míg székrekedés esetén – megfelelő mennyiségű vízzel fogyasztva – felgyorsítja az anyagcsere folyamatát, hozzájárulva ahhoz, hogy a táplálék gyorsabban áthaladjon a bélrendszeren. Gyógyászati termékekben is megtalálható, valamint előszeretettel használják különböző diétákhoz.

Érelmeszesedés és pektin

A pektin a bélben képes megkötni az epesavakat, amelyek ezután a széklettel együtt távoznak. Ezek a savak fontos szerepet játszanak a koleszterin szintetizálásakor, az emésztési folyamatokban és a lipidek felszívódásában. A pektintartalmú gyógyszerek és étrend-kiegészítők csökkentik az epesavak visszaszívódását a bélben, egyúttal fokozzák az újratermelődésüket. Mivel a folyamat során koleszterin használódik fel, ezek a termékek (élelmiszerek) lecsökkentik a vér LDL –káros koleszterin– és ezzel egyidejűleg megemelik a HDL –jótékony koleszterin– szintjét. Ennek köszönhetően a koleszterin mennyiségének beállításával a pektin és a pektintartalmú termékek fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések, különösen az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzéséhez. Hasznos szövetségeseink lehetnek ezen kívül a cukorbetegség elleni harcban is: Mivel képes magához láncolni a cukor molekuláit, a pektin lassítja a cukor felszívódását és stabilizálja a vércukorszintet. A bélflóra által hasznosítható részei azon kívül, hogy a hasznos baktériumok elszaporodását segítik a kártékonyakét pedig gátolják, rövid láncú zsírsavakat is előállítanak. Ezek a zsírsavak táplálják a bél nyálkahártyáját, szerepet kapnak az LDL koleszterin értékének visszaszorításában, nem beszélve arról, hogy jelentősen csökkentik a vastagbélrák megjelenésének valószínűségét.

Tudtad?

A pektin az egyik legjobb természetes méregtelenítőként megköti, majd eltávolítja a szervezetbe kerülő nehézfémeket és más szennyezőanyagokat.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email