Narancs illóolaj: az egészséges frissesség

Narancs illóolaj: az egészséges frissesség 1

A narancs illóolaj számos egészségvédő hatással rendelkezik. Különlegessége, hogy hidegsajtolással készül, ezért a narancs valamennyi jótékony hatóanyaga megtalálható benne. Kiváló bőrápoló és pattanás ellene szer, enyhíti a légúti megbetegedések, a pollenallergia, valamint az emésztési zavarok tüneteit. A narancs illóolaj ráadásul a lelket is gyógyítja, hiszen az egyik legjobb természetes stresszoldó.


A narancs illóolaj a gyümölcs héjából és beléből készül, könnyen összekeveredik más illóolajjakkal, ezért a szépségipar előszeretettel használja különböző kozmetikai termékek alapanyagaként. Népszerűségéhez számtalan jótékony egészségügyi hatása mellett az is hozzájárul, hogy a narancs illóolaj kedvező ára miatt bárki számára elérhető.

Mire jó a narancs illóolaj és hogyan használjuk?

A narancs illóolaj használata az egyik leghatékonyabb megoldás az aknés bőr kezelésére: elég, ha pár cseppet összekeverünk egy kis extra szűz olívaolajjal, majd egy fülpiszkáló segítségével –amit előtte a keverékbe mártunk− bedörzsöljük vele a problémás részt. Napi alkalmazásával bőrünk állapota rövid időn belül javulni fog. Amennyiben ekcémás vagy pikkelysömörös a bőrünk, pár csepp narancs illóolaj hatékonyan enyhíti a panaszokat, segít megszüntetetni a gyulladást. Arra azonban ügyeljünk, hogy az illóolajat mindig hígítva használjuk. A narancs illóolaj csökkenheti a rovarcsípések okozta kellemetlen irritációt, valamit borogatásként, vagy masszázsolajként alkalmazva enyhíti az izom és ízületi fájdalmakat (húzódások, izomláz, ínhüvelygyulladás). A megfázás, influenza, vagy akár a pollenallergia kellemetlen tüneteit is mérsékli a narancs illóolaj: szintén olívaolajjal keverve, gyengéden masszírozzuk be vele orrtöveinket és mellkasunkat. Hatóanyaginak hála, tisztítja és fertőtleníti a felső légutakat, segítségével gyorsabban elmúlnak a kínzó panaszok. Amennyiben emésztési problémáktól szenvedünk, fáj a gyomrunk, vagy ok nélkül puffadunk, melegítsünk fel tenyereink között egy kis adag narancs illóolajat, és dörzsöljük át vele a hasunkat. Meglepően gyorsan érezni fogjuk jótékony hatását.

Elpusztítja a baktériumokat

Más illóolajokhoz hasonlóan, a narancs illóolaj is erős antibakteriális hatással rendelkezik. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy képes megakadályozni a bőrre kerülő szuperbaktériumok –köztük a Staphylococcus− elszaporodását: alig 60 perc alatt elpusztítja a káros mikroorganizmusokat.

Stressz ellen is hatékony

Ha már annyira fáradtak, kimerültek és gyengék vagyunk, hogy lelki állapotunk szinte a depressziót súrolja, inhaláljunk narancs illóolajjal. Frissít és életerővel tölt fel, de a stresszel járó feszültséget is jól kezeli: elég nagyjából tíz csepp narancs illóolaj a jó meleg fürdővízbe

Elűzi a rovarokat

Ha az illóolajat mécsesre, gyertyára cseppentjük, távol tartja a nem kívánatos éjszakai rovarokat. Sőt, a hangyák és a svábbogarak ellen is hatásos.

Mit mondanak a tudósok?

A brazíliai Universidade Federal de Sergipe kutatói negyven szorongással küzdő férfit vizsgáltak. A The Journal of Alternative and Complementary Medicine-ben megjelent tanulmányukban megállapították, hogy a narancs illóolajjal végzett inhalálás hatékonyan oldja a szorongást, segít megszüntetni a kellemetlen tüneteket. Hasonló eredményre jutottak iráni tudósok, akik gyerekeken végzett fogászati kezelés előtt, alatt és után mérték meg, hogyan hat a narancs illóolaj a szorongásra. Kiderült, hogy az aroma előnyösen befolyásolja a szorongás hatására megváltozó kortizolszintet, valamint a pulzusszámot.  

Tudtad?

A narancs illóolaj nagyszerű illatosító: könnyen oldódik, ezért elég néhány csepp belőle a házilag készített szappanokhoz, vagy más tisztítószerekhez és máris élvezhetjük a narancs édes illatát.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email