Felfázás kezelése: segítenek a gyógynövények

Felfázás kezelése: segítenek a gyógynövények 1

Erős alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger, zavaros, kellemetlen szagú vizelet: ezek a leggyakoribb tünetei a felfázásnak, amelyet a hosszabb ideig tartó hideghatás, valamint baktériumok válthatnak ki. Kezeléséhez nem kell minden áron gyógyszereket szedni, a felfázásos panaszokat ugyanis a gyógynövények kivonatai és a gyógyteák is hatékonyan enyhíthetik.


A nőket érintő egészségügyi problémák közül az egyik leggyakrabban előforduló a felfázás. Köznapi megnevezése némileg pontatlan, a felfázás ugyanis valójában húgyúti gyulladás –a hólyagot és a veséket is érintheti–, amely kellemetlen, alhasi fájdalmakkal jár. Az viszont igaz, hogy a tünetek a kismedencét, vagy a végtagokat érintő hideg hatására is kialakulhatnak. Bár a felfázást általában kifejezetten női betegségnek tartják, kisebb százalékban ugyan, de a férfiakat is érinti. A felfázás az esetek húsz százalékéban kiújul, ráadásul az ismétlődések száma gyakorlatilag korlátlan: a panaszok évente több alkalommal is jelentkezhetnek. Szerencsére a kellemetlen tünetek hatékonyan enyhíthetők, amiben a természet számos egészséges, mellékhatásoktól mentes gyógynövénnyel siet a segítségünkre.

Ismerjük fel időben a felfázás tüneteit

A húgyúti gyulladásokat, fertőzéseket a hosszan tartó hideghatás mellett elsősorban a húgyvezetékbe és a húgyhólyagba kerülő káros baktériumok okozzák. Ha nem orvosoljuk a bajt, a fertőzés átterjedhet a vesékre, és súlyos, maradandó károkat okozhat.

Az időben megkezdett kezelés jelentősen lerövidíti a gyógyulás idejét, ehhez azonban ismernünk kell a felfázás tüneteit:

  • Folyamatos vizelési inger, ami nem jár eredménnyel, azaz semennyi, vagy csak pár csepp vizelet távozik

  • Dizúria, vagyis fájdalommal, égető érzéssel párosuló vizelés

  • Láz és/vagy hidegrázás

  • Alhasi és kismedencei fájdalom

  • Zavaros, vagy elváltozott (sötét sárga, vagy zöldes) színű vizelet

  • Véres vizelet

  • Kellemetlen szagú vizelet

Természetes megoldások felfázás esetén

Felfázás esetén nem feltétlenül kell gyógyszerhez nyúlni, hiszen a húgyúti gyulladások kezelésére számos gyógynövény is rendelkezésünkre áll. Némelyek fertőtlenítő hatással bírnak, míg mások kiváló baktériumölők vagy gyulladáscsillapítók. Vízhajtóként segítenek megszabadulni a hólyagban és a húgyvezetékben megtapadt baktériumoktól. Érdemes akár többféle gyógynövényt, gyógyfőzetet, teát kipróbálni, hogy megbizonyosodjunk jótékony hatásaikról.

  • Vörös vagy tőzegáfonya: antibakteriális hatású gyümölcs, könnyedén felveszi a harcot az Escherichia coli baktériummal, amely a felfázás egyik leggyakoribb kiváltó oka. Bakteriosztatikus –baktérium szaporodás gátló− hatása egyedülálló. Alkalmazásával, hála proanthocyanidins –tanninok, a csersavak csoportjába tartozó vegyület− tartalmának, lúgosítja a vizeletet, élhetetlenné teszi a kórokozók számára, megelőzve ezzel a rátapadásukat a húgyvezetékre.

  • Orvosi medveszőlő: a húgyúti fertőzések egyik legaktívabb ellenszere. Baktériumölő, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású, fájdalomcsillapítóként csökkenti a dizúria tüneteit. Antibakteriális hatását főként magas a fenolos glikozidok jelenlétének köszönheti, melyek vidrochinont termelnek, és lúgossá teszik a Proteus vulgaris és Klebsiella pneumoniae baktériumok által kedvelt, savas kémhatású vizeletet. A benne található galluszsavak óvják a húgyvezeték nyálkahártyájának épségét, csillapítják az irritációkat, ezáltal a felfázással járó fájdalmat is.

  • Kukorica: a kukorica stigmák –bibeszálak, azaz a kukoricabajusz− fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatásúak, főzetük –vagy a friss stigmák fogyasztása− vízhajtó hatású, ezért hozzájárulnak ahhoz, hogy a baktériumok mielőbb eltávozzanak a szervezetből.

  • Szódabikarbóna: a fertőzéseket és a gyulladásokat időben „elkaphatjuk”, ha az első tünetek jelentkezésekor egy kiskanálnyi szódabikarbónát összekeverünk egy pohárnyi sima vízzel, és naponta 2-3 alkalommal fogyasztjuk.

  • Hagyma és fokhagyma: kiváló antibakteriális hatással rendelkeznek, a vöröshagyma C-vitamin-tartalma kiemelkedően magas. Bár illatuk nem a legkellemesebb, ha nincs romantikus randevúnk, bátran fogyasszunk belőlük minél többet. Kiváló megoldás a fokhagymás-póréhagymás leves is, ám tekintsünk el a főzőtejszín hozzáadásától, mivel a tejtermékek hozzájárulhatnak a gyulladást okozó mikroorganizmusok szaporodásához.

Nagyon fontos, hogy naponta 8 pohár tiszta vizet vegyünk magunkhoz, ami 4-5 óránként távozik a szervezetünkből. Ha növeljük a vízbevitelt, hamarabb megszabadulhatunk a húgyutakban elszaporodó, és felfázást okozó baktériumoktól.

Mit mondanak a tudósok?

A táplálkozás és a felfázás tüneteinek súlyosbodása közötti kapcsolatot vizsgálták a Long Island University kutatói. A Journal of urology szaklapban közzétett felmérésbe bevont 104 fájdalmas hólyag szindrómában szenvedő beteg arról számolt be, hogy a kávé, a tea, az üdítőitalok, a szeszes italok, a citrusfélék, gyümölcslevek, valamint a mesterséges édesítőszerek és a csípős paprika fogyasztását követően a felfázásos panaszok rosszabbodtak.

Tudtad?

A nők harmada élete során legalább egyszer átesik a felfázáson.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email