Sült zöldségek

Sült zöldségek  1

Elkészítési idő:  30 perc | 4 főre

Hozzávalók:

  • 250 gr bébi sárgarépa
  • 100 gr kelbimbó
  • 100 gr zsenge zöldbab
  • 100 gr brokkoli
  • 2 evőkanál friss rozmaring
  • 2 citrom/lime leve
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 ° C-ra, a tepsit fújjuk be főzés spray-vel, vagy kenjünk ki olajjal
  2. A darabokra vágott zöldségeket tegyük a tepsibe
  3. 2 kk olvasztott kókuszolajjal locsoljuk meg
  4. Szórjuk meg a fűszerekkel
  5. Locsoljuk meg a citrom vagy lime levével
  6. Süssük 25 percig

Tálaláskor locsoljuk meg étkezési kókuszolajjal.

Egy tanulmány során a kutatók sült zöldséget, pirított burgonyát, paradicsomot, valamint padlizsánt és tököt készítettek. A sült zöldségek mellett vizsgálták a főzött zöldségek egészségügyi hatásait. A kutatásból az derült ki, hogy az olajban sült zöldségek kalória- és zsírtartalma növekedett, de mindemellett megemelte a természetes fenolok szintjét, amelyek egyes betegségek megelőzésében segítenek. A főzés pedig sokkal alacsonyabb, a nyers zöldségekkel megegyező fenol-szintet mutatott. Ebből az következik, hogy a sült zöldségek – sütőben sült, kevés zsiradékkal- sokkal egészségesebbek, mint a vízben főtt zöldségek. A sült zöldségek fogyasztása nem csak a vegán étrend követőinek ajánlott, hiszen a vitaminokban, rostokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása minden egészséges emberi szervezet számára erősen javasolt.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email