Elkészítési idő: 30 perc | 4 főre
Hozzávalók:
- 250 gr bébi sárgarépa
- 100 gr kelbimbó
- 100 gr zsenge zöldbab
- 100 gr brokkoli
- 2 evőkanál friss rozmaring
- 2 citrom/lime leve
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 220 ° C-ra, a tepsit fújjuk be főzés spray-vel, vagy kenjünk ki olajjal
- A darabokra vágott zöldségeket tegyük a tepsibe
- 2 kk olvasztott kókuszolajjal locsoljuk meg
- Szórjuk meg a fűszerekkel
- Locsoljuk meg a citrom vagy lime levével
- Süssük 25 percig
Tálaláskor locsoljuk meg étkezési kókuszolajjal.
Egy tanulmány során a kutatók sült zöldséget, pirított burgonyát, paradicsomot, valamint padlizsánt és tököt készítettek. A sült zöldségek mellett vizsgálták a főzött zöldségek egészségügyi hatásait. A kutatásból az derült ki, hogy az olajban sült zöldségek kalória- és zsírtartalma növekedett, de mindemellett megemelte a természetes fenolok szintjét, amelyek egyes betegségek megelőzésében segítenek. A főzés pedig sokkal alacsonyabb, a nyers zöldségekkel megegyező fenol-szintet mutatott. Ebből az következik, hogy a sült zöldségek – sütőben sült, kevés zsiradékkal- sokkal egészségesebbek, mint a vízben főtt zöldségek. A sült zöldségek fogyasztása nem csak a vegán étrend követőinek ajánlott, hiszen a vitaminokban, rostokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása minden egészséges emberi szervezet számára erősen javasolt.