Jó hír a coffein szerelmeseinek: a kávé nem rákkeltő

Jó hír a coffein szerelmeseinek: a kávé nem rákkeltő 1

Jó hír a coffein szerelmeseinek, a kávé nem rákkeltő, viszont a forró italok igen. A Nemzetközi Rákkutató Intézet ( IARC ) és a WHO 2017. 07.15-én kiadott közleménye szerint a kávé besorolása 3-as kategóriába került, ami azt jelenti, nem minősül rákkeltőnek. Korábban 2-es csoportba helyezték, amely az emberi szervezetre nézve rákkeltő hatású. Az új kutatási eredmény, mint az orvosoknak, mint a kávé szerelmeseinek nagyon jó hír, hiszen mindazok, akik reggelente egy csésze kávéval indítják a napot, most már nyugodtan megtehetik.


A Nemzetközi Rákkutató Intézet munkatársai évente három alkalommal tanulmányozzák az ember számára fogyasztható élelmiszerek összetevőit. Első körben azt vizsgálják, hogy a vegyi anyagok és más környezeti tényezők befolyásolják-e a rák kialakulását az egyes termékekben. A kávé új besorolása a 3-as kategóriába esett, amely egy olyan, ember számára fogyasztható és forgalomban lévő élelmiszerek csoportja, amelyben a rákkeltő hatásra utaló bizonyítékok nem elegendőek. James R. Coughhlin, Ph.D. CFS  független szaktanácsadó  -élelmiszeri, táplálkozási, kémiai, toxikológiai, biztonsági és szabályozási ügyek felelőse-  legfrissebb nyilatkozatában a következőket írta: „Azt gondolom, 35 év eredményes kutatási munkával a hátam mögött, a kávé fogyasztása nem rákkeltő, sőt inkább csökkenti az emberi szervezetben való rákos sejtek kialakulását, elterjedését.”

A legújabb kutatási eredmények igen bíztatóak, a kávé egyáltalán nem rákkeltő

A közelmúltban végzett számos tanulmány a kávé körül arra utal, hogy meglepően fordított összefüggésben áll bizonyos típusú rák elterjedésével. Eddig tiltották, most inkább bíztatják az orvosok az embereket a kávé fogyasztására. Azt már bizonyították a kutatók, hogy a 60C-foknál forróbb italok fogyasztása ártalmas lehet. A torok hősérülését válthatják ki, ami igen kedvez a daganat növekedésének. Áprilisában megjelent egy másik tanulmány is, amely a kávé fogyasztási szokások egészségügyi előnyeire hívja fel a figyelmet. A kávé csökkenti a colorectalis rák (vastagbélrák), az emlőrák és a máj rák kockázatát. A vastagbélrák igenis megelőzhető, gondos odafigyeléssel, étkezéssel, rendszeres béltisztító programmal. Napjainkban már közismertek a különféle gyógynövényekből készült rostos kúrák, melyek fájdalommentesen megtisztítják szervezetünket a bélsártól. Az én ajánlásom a Clean Inside béltisztító program.

Még több egészségügyi érv a kávé fogyasztása mellett

Azt már megtudtuk, hogy a kávé egyáltalán nem rákkeltő, sőt, inkább számos előnnyel bír. De miben lehet még a hasznunkra? A kávé első körben kiváló antioxidáns forrás, amely segít a gyulladások csökkentésében. Másod körben kis mennyiségben tartalmaz tápanyagokat, ilyen a kálium, a nilacin, az E-vitamin, és a magnézium. A kávé fahájjal fűszerezve szintén segítségünkre lehet, ugyanis a fahéj rendkívül gazdag antioxidánsokban és polifenolokban. A napi ajánlott fogyasztási mennyiség 2-3 csésze. A magas vérnyomással küzdők mértékkel ihatnak kávét, hiszen a fogyasztása valóban megemeli a vérnyomást, de semmiképp sem okoz magas vérnyomást. A várandós nőknek csupán 1-2 csésze a megengedett, melyet az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Egyetem egy saját belső kutatásra hivatkozva 2015 végén megerősített.

Forrás, szakfordítás:

http://samadimd.com/food-and-diet/2016/7/13/coffee-re-classified?rq=coffee%20re-classi

http://www.acog.org/Patients/FAQs/Nutrition-During-Pregnancy?IsMobileSet=false#diet




 
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email