Gluténmentes kenyér recept: finom és egészséges

Gluténmentes kenyér recept: finom és egészséges 1

Bár a boltokban egyre többféle gluténmentes kenyér és pékáru kapható, azért a választék még korántsem bőséges. Már csak ezért is érdemes otthon sütni, arról nem is beszélve, hogy a házilag készített kenyérbe biztosan tudhatjuk, milyen összetevők kerültek.


A lisztérzékenyeknek a többnyire búzából, rozsból, árpából készült „mindennapi kenyeret” mással kell helyettesíteniük. Sokan tartanak azonban az otthoni sütéstől, azonban aggodalomra semmi ok: gluténmentes kenyér a megfelelő lisztekből könnyen elkészíthető. Arra viszont fel kell készülni, hogy a tészta megmunkálása –pontosan a glutén hiánya miatt− nehezebb, állaga pedig eltér a megszokottól.

Gluténmentes fehér kenyér háromszögek

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g gluténmentes lisztkeverék
  • 400 ml víz
  • 25 g friss sörélesztő vagy 6 g gluténmentes porélesztő
  • 15 g só
  • 5 g cukor
  • 20 g extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

Keverjük össze az élesztőt a vízzel es a cukorral, amíg az élesztő teljesen fel nem olvad, majd hagyjuk állni 15 percet. Egy nyújtódeszkán formázzunk a lisztből egy kis “vulkánt”, aminek a közepébe beleöntjük az élesztős vizet és az olajat. Gyúrjuk össze alaposan, majd adjuk hozzá a sót, és újra dagasszunk.

Ne aggódjunk, ha a tészta ragacsos, és lágy marad: ez a glutenmentes tészták egyik fő jellemzője.

Helyezzünk sütőpapírt egy tepsibe, szórjuk meg a glutenmentes lisztkeverékkel, majd helyezzük bele a hosszúkásra formázott tésztát, amit szinten lisztezünk. Hagyjuk kelni nagyjából 10 percig, majd egy széles élű késsel háromszög, vagy négyzet alakban daraboljuk fel. Langyos helyen addig kelesszük újra, amíg a tészta nagyjából a duplájára növekszik, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ha kész, kivesszük a tepsiből, és a grillrácsra helyezve hűtjük, így a gluténmentes kenyérkék alja is szellőzik, nem lesz ragacsos.

Gluténmentes kenyér 3 féle lisztből

Hozzávalók:

  • 500 g hajdina liszt
  • 250 g rizs liszt
  • 250 g köles liszt
  • 600-700 ml víz
  • 1 zacskó száraz sörélesztő, vagy gluténmentes porélesztő (12 g)
  • Egy ek méz
  • 1 ek extra szűz olívaolaj
  • Só, ízlés szerint

Keverjük össze a liszteket az élesztővel és a sóval, majd óvatosan adagoljuk hozzá a mézzel, és az olajjal elkevert vizet. A tésztát langyos helyen, liszttel megszórva, 20 percig pihentessük. Béleljünk ki egy melyebb sütőformát, majd a gluténmetes kenyér tésztát 200 fokon, nagyjából 40 percig süssük. Ha kész, szintén rácsra helyezve hűtsük.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email