A kivi valóságos egészségbomba, bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, ennek köszönhetően számos gyógyhatással is rendelkezik. Fogyaszthatjuk nyersen, salátában, köretként vagy akár főételek ízesítőjeként: a kivis receptek segítségével változatosabbá tehetjük étrendünket.
Ha rendszeresen eszünk kivit, máris sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében. Ez a lédús, élénkzöld húsú gyümölcs ugyanis védi a szívet, megszépíti a bőrt, kiváló antioxidáns és méregtelenítő, segít megelőzni a fogszuvasodást, sőt, a csontritkulás sebességét is lassíthatja. Fogyasszuk nyersen – páratlan C-vitamin-tartalmát így tudjuk legjobban kihasználni – és ételek alapanyagaként, hogy megtapasztaljuk jótékony hatásait. Ebben segítenek a kivis receptek, amelyekkel még izgalmasabbá, és persze egészségesebbé tehetjük étkezéseinek.
Kivis receptek: előétel
Pikáns kivisaláta színesen
Hozzávalók
- 4 db kivi;
- 100 g sajt (ementáli, gouda, stb.);
- ½ db sárga kaliforniai paprika;
- ½ zöld kaliforniai paprika
- 1 db citrom facsart leve;
- 8 db koktélparadicsom;
- 1 db friss erős paprika;
- 3 ek extraszűz olívaolaj.
- Só
Elkészítés
- Meghámozzuk, félbevágjuk, majd kb. 3 mm vastagra szeleteljük a kiviket.
- A paprikákat felezzük, kimagozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk.
- Megmossuk, és négyfelé vágjuk a paradicsomokat, az erős paprikát felkarikázzuk, a sajtot apróra kockázzuk.
- Az így előkészített alapanyagokat egy salátástálba helyezzük, meglocsoljuk az olajjal és a citrom frissen facsart levével.
Kiváló „nasipótló”, de grillezett húsok és halak köreteként is megállja a helyét.
Kivis receptek: főétel és köret
Cukkinis-kivis melegség
Hozzávalók
- 3 db kivi;
- 2 ek extraszűz olívaolaj;
- 6 db kisebb cukkini;
- 2 ek friss snidling;
- 2 db narancs facsart leve;
- ízlés szerint só, bors.
Elkészítés
- A kiviket meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy tálba helyezve meglocsoljuk a narancsok levével.
- Hozzáadjuk a 2 kanálnyi apróra vágott snidlinget, az olajat.
- Sózzuk, és óvatosan összekeverjük.
- A megmosott cukkiniket ujjnyi vastagságra szeleteljük, majd pároljuk, esetleg lobogó vízben pár percig forrázzuk.
- Melegen hozzáadjuk a kivis keverékhez, borsozzuk, majd langyosan tálaljuk.
- Ha szeretnénk még jobban kiemelni a fogás édes-sós ízeit, megbolondíthatjuk pár, vékony, nyers narancshéj csíkkal is.
Nem csak vegetáriánusoknak ajánlott!
Kivis sertésdagadó
Hozzávalók
- 300 g di sertésdagadó (lágyékos);
- 1 db tojás;
- 300 g kivi;
- 30 g kenyérmorzsa;
- 2 ek extraszűz olívaolaj;
- 1 merőkanál hús-, vagy zöldségleves szűrt leve;
- Fél csokor petrezselyem;
- 1 csomag sáfrány (1 kk);
- Ízlés szerint só, bors, csípős paprika.
Elkészítés
- A felkockázott dagadót mixerben aprítjuk, majd egy tálban összekeverjük a tojással és az apróra vágott petrezselyem zölddel.
- Sózzuk, borsozzuk.
- A kész keverékből kisebb golyókat formázunk, melyeket többször megforgatunk a kenyérmorzsában.
- Olajozott tepsibe helyezzük őket, majd 180 °C-on, gyakran forgatva, nagyjából 30 percig sütjük.
- Közben a kiviket meghámozzuk és turmixoljuk (aki szereti, adjon hozzá friss, csípős paprikát), majd a keveréket helyezzük egy serpenyőbe, és langyosítsuk.
- A levesben oldjuk fel a sáfrányt, öntsük a kivis krémhez, majd kb. 20 percig, folyamatos keverés mellett, alacsony lángon sűrítsük.
- A húsgolyókat a meleg kivi krémmel tálaljuk.
Kivis receptek: desszert
Gyümölcssaláta kivivel, nyárson
Hozzávalók
- 4 db kivi;
- 1 db narancs;
- 1 fürt fehér szőlő;
- Ízlés szerint kevés porcukor
- Fapálcikák.
Elkészítés
- A meghámozott kiviket fél-egy centi vastagságúra felkockázzuk, a szőlőszemeket megmossuk.
- A megpucolt narancs gerezdjeit (mérettől függően) 2-3 darabra vágjuk.
- Az így előkészített gyümölcsöket váltakozva húzzuk a nyársra, és azonnal kínáljuk.
- Ha a nyársra pár eperszemet, vagy banánkarikát is húzunk, a „finnyásabb” gyermekek is szívesen fogyasztják majd!
Narancsos kivi lekvár házilag
Hozzávalók
- 500 g kivi (hámozott súly);
- 500 g narancs (hámozott súly);
- 1 narancs héja;
- 350 g finomítatlan barna cukor.
Elkészítés
- A gyümölcsöket megtisztítjuk, és apróra kockázzuk, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott narancshéjat, a cukrot, majd egy lefedett (nem fém!) edényben, hűvös, de nem hideg helyen egy napig pihentetjük.
- Másnap a keverékből kiemelünk pár merőkanállal, félretesszük, a maradékot turmixoljuk, majd forró tűzön, gyakori keverés mellett felforraljuk.
- Amikor a lekvár már majdnem sűrű, hozzáadjuk a félretett gyümölcsdarabokat, és lassú tűzön, nagyjából 15 percig tovább főzzük. Ha úgy érezzük elérte a kívánt konzisztenciát, ne feledkezzünk meg a „tányér tesztről”: egy kiskanálnyi lekvárt tegyünk egy lapos tányérra.
- Amint kihűlt, billentsük meg függőlegesen a tányért: amennyiben nem csorog le, akkor készen van, ellenkező esetben főzzük tovább.
- A kész, még forró lekvárt helyezzük forró vízben fertőtlenített üvegekbe (természetesen kiforralt kanalakkal, fakanállal, stb.), azonnal zárjuk le, így nem lesz szükségünk tartósító szerek használatára.
Dunsztolni nem szükséges, elég megvárni, hogy a lekvár magától kihűljön.