Gyógyító dió: az ünnepek sztárja

Gyógyító dió: az ünnepek sztárja 1

A dió az egyik legkedveltebb csemege, melyet számtalan módon és formában fogyasztunk. Bár rendkívül népszerű, nem mindenki tudja, mennyire hasznos egészségünk szempontjából. Lássuk, milyen gyógyító hatásai vannak a diónak.


Gyógyászati célra a dió levelét, termésének külső húsos burkát, illetve elsősorban a népi gyógyászatban, a csonthéjon belül, a terméseket elválasztó hártyát hasznosítják. Diólevelet csak a fáról szedjünk –június és augusztus között–, mindig a szép és egészséges darabokat gyűjtsük, a száráról lefosztva.

Gyógyító hatásai

Bőrnyugtató, gyulladásenyhítő és fertőtlenítő hatása miatt, a diót pattanások, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazhatjuk, a növényből készített ülőfürdő könnyebbséget hoz az aranyérben szenvedőknek. A dióolajat gyakran használják bázis olajként különböző kozmetikai és masszázs termékekben. A diólevél és a termésfal fő hatóanyaga a juglon, flavonoidok, cseranyagok, kevés illóolaj és C-vitamin. Magja is számos értékes összetevőt tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (magnézium kálium, kalcium), vitaminokat (E-, B-vitamin) és rostokat. Utóbbi tulajdonságának köszönhetően, a dió a bélflóra egyensúlyának helyreállításában fontos szerepet kapó prebiotikus élelmiszerek közé tartozik. Tea formájában fogyasztva, elsősorban gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére ajánlott. Esszenciális zsírsavjainak köszönhetően, a dió fogyasztásával sokat tehetünk szív- és érrendszerünk egészségéért, vérnyomásunk egészséges szinten tartásáért. Magas telítetlen zsírsav tartalmánál fogva, csökkenti a koleszterinszintet, oldja a koszorúerekben lerakódott plakkokat, továbbá jelentősen csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A Natural Medicines Comprehensive Database adatai szerint, már 25 g dió fogyasztásával fedezzük a napi omega-3 szükségletünket.

Tudtad?

A dió hajfestésre vagy növényi hajfestékek színárnyalatának mélyítésére is használható. A zölddió burkából készített főzet, hajöblítőként fénylővé, rugalmassá teszi a hajszálakat. Önbarnító biokészítményekben is fellelhető, ugyanis a diólevél és a zölddió-burok kivonata juglonban gazdag, amely a bőr felső rétegében a bőr pigmentjéhez, a melaninhoz hasonló színpigmenteket hoz létre.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email