A szelídgesztenye nem csupán egészséges, hanem egyúttal igazi csemege is. Számtalan módon elkészíthető, a legegyszerűbb megsütni –télen különösen jó választás a sült gesztenye–, de megfőzve, olvasztott cukorral, köretként is megállja a helyét.
Sült gesztenye recept
Hozzávalók:
- 20-25 darab szelídgesztenye
- Víz (amennyi ellepi)
Elkészítés:
3-4 órára, vagy akár egy éjszakára ásztassuk be a gesztenyéket. A domborúbb oldalát bemetsszük, figyeljünk arra, hogy csak a héját vágjuk át, a besejét hagyjuk épen. A bemetszett oldalával felfelé, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd lefedjük alufóliával. 220-240 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Amikor kész, levesszük a fóliát, és 5-8 percig a lekapcsolt sütőben hagyjuk. Amint a héja felpöndörödik, máris kész a házi sült gesztenye.
Cukrozott, karamellizált gesztenye ínyenceknek
Hozzávalók:
- 20 dkg gesztenye
- 6 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- só
Elkészítés:
A gesztenyéket éles késsel bemetsszük, majd 1 órára vízbe áztatjuk, így a belső héjat később könnyebben el tudjuk távolítani. Kevés sóval ízesített forró vízben kb. 40 percig főzzük. Amikor megfőtt, lecsöpögtetjük, meghámozzuk figyelve arra, nehogy széttörjenek, majd a gesztenyéket a vajjal együtt, egy serpenyőbe tesszük. Cukrot szórunk az edénybe, és közepes lángon addig melegítjük, amíg a gesztenyéket be nem fedi az olvadt cukor.
Kiváló körete a sertéshúsoknak, pulykának, vadhúsoknak, sajtoknak.