A Cayenne-bors a csípős ízek kedvelőnek egyik kedvence, nagyszerűen használható a legkülönbözőbb ételek, levesek, sültek, köretek ízesítésére, sőt, akár lekvárt is készíthetünk belőle. Cayenne-bors receptek segítségével akár egy komplett ebédet is összeállíthatunk!
Erős antioxidáns, kiváló gyulladáscsökkentő, védi a szívet, fokozza a méregtelenítést, javítja az emésztést, és ezáltal a súlyvesztéshez is hozzájárulhat. Ezek a Cayenne-bors – valójában egy nagyon erős chilipaprika – legfontosabb egészségvédő hatásai, amiket feldolgozva sem veszít el. Köreteket, húsokat, leveseket, zöldségeket ízesíthetünk vele, ehhez adnak ötleteket a következő, könnyen elkészíthető Cayenne-bors receptek.
Pikáns répás burgonyakrém /előétel/
Hozzávalók
- 15 db közepes méretű burgonya;
- 6 db sárgarépa;
- 3 db mogyoróhagyma;
- Zöldségleves leve;
- Cayenne bors, só;
- Extraszűz olívaolaj;
- Szerecsendió.
Elkészítés
A mogyoróhagymákat apróra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk az apróra kockázott burgonyákat és a felkarikázott sárgarépákat, majd öntsük fel egy kevés leveslével. Lassú tűzön, fedő alatt nagyjából 20 percig pároljuk, esetleg közben pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Ha minden megpuhult, az egészet összeturmixoljuk (félretehetünk pár sárgarépa karikát a díszítéshez), megsózzuk, hozzáadjuk a Cayenne-borsot (por alakban, vagy a chili paprikát frissen, vékonyra karikázva). Meleg pirítósra kenve kínáljuk.
Fűszeres rizottó tökkel és dióval /főétel/
Hozzávalók
- 1,5 l zöldségleveslé;
- 3 db mogyoróhagyma;
- 3 ek extraszűz olívaolaj;
- 400 g rizs;
- 50 g dió;
- 450 g kockázott sütőtök;
- 1 kk kakukkfű;
- Cayenne-bors ízlés szerint;
- Só, őrölt feketebors;
- Esetleg 1-2 ek tökolaj;
Elkészítés
Egy lábosba öntsünk 1 evőkanál olívaolajat, tegyük bele a kakukkfüvet és a sütőtök kockákat. Keverjük jól össze, és kb. 15 percig, lassú tűzön, kevergetve, fedő alatt pároljuk, majd az utolsó percekben adjuk hozzá a sót és a Cayenne-borsot. A mogyoróhagymát vékonyan felkarikázzuk, egy edényben, 2 evőkanál olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a rizst, és enyhén megpörköljük. Merőkanalanként, folyamatos kevergetés mellett, fokozatosan adjuk hozzá a meleg leveslét. Zsiradék nélkül pirítsuk meg a durvára darabolt diót, pár darabot tegyünk félre egyben a díszítéshez. Ha a rizs megfőtt, adjuk hozzá a sütőtökös keveréket, a pirított diót, és néhány frissen karikázott Cayenne-borsot. Díszítsük a diógerezdekkel, pár szál friss kakukkfűvel, esetleg locsoljuk meg 1-2- kanál sütőtök olajjal.
Sült csirke a Pokolból
Hozzávalók
- 1 db fiatal, bontott csirke;
- Cayenne-bors, só;
- 6 ek extraszűz olívaolaj;
- Fűszerek ízlés szerit (rozmaring, fokhagymapor, stb.).
Elkészítés:
A csirkéről eltávolítjuk az esetleges tollakat, megmossuk, megszárítjuk. A mellénél felvágjuk, és szétnyitjuk, minél laposabbra nyomkodjuk. 2 evőkanál olívaolajban elkeverjük a Cayenne- borsot. a kiválasztott fűszereket, a sót, és alaposan „átmasszírozzuk” vele az egész csirkét.
Egy akkora serpenyőt, amelyben a csirke teljesen elfér, melegítsünk fel, és helyezzük bele a csirkét. Vegyünk elő egy, a serpenyőnél kisebb fedőt, amire valamilyen nehezéket helyezünk: minél jobban kilapítja a csirkét, annál biztosabb, hogy egyenletesen és alaposan átsül. A sütés során 4-5 alkalommal, 5 percenként megfordítjuk (elvileg 1 kg csirkére 60 perc sütési időt számítunk), ügyelve arra, hogy a serpenyő legyen nagyon meleg, de ne forró. Ha a csirke szépen megpirult, azonnal, melegen tálaljuk
Cayenne-borsos karfiol olíva bogyóval /köret/
Hozzávalók
- 2 db karfiol;
- 4 gerezd fokhagyma;
- 300 g fekete olajbogyó;
- 1 pohár száraz fehérbor;
- Cayenne bors, só;
- Extraszűz olívaolaj.
Elkészítése
A karfiolt megmossuk, rózsáira bontjuk, majd sós vízben pár percig forrázzuk. Az apróra vágott fokhagyma gerezdeket olívaolajon megpirítjuk (vigyázzunk, mert könnyen odaég), hozzáadjuk a karfiolt és az olívabogyókat. Sózzuk, hozzáadjuk a Cayenne-borsot (poralakban, vagy frissen, vékonyra karikázva), pár perc után öntsük fel a fehérborral. Ha egy része elpárolgott, a karfiolt fedjük le, alacsony lángon, nagyjából 25-30 percig tovább főzzük. Melegen és langyosan is remek körete a különféle húsoknak, de önmagában is megállja a helyét.
Paprikalekvár erősen
Hozzávalók
- 200 g friss Cayenne-bors;
- 800 g friss, piros kaliforniai paprika;
- 500 g cukor;
- 1 csipet só;
- 50 ml vörösbor.
Elkészítése
A paprikákat megmossuk, megtörölgetjük, kicsumázzuk, hosszában kettévágjuk, eltávolítjuk a magokat és az ereket. Ha ezzel megvagyunk, a paprikákat apró kockákra vágjuk, ezt követően egy nagyobb edénybe helyezzük őket, hozzáadjuk a sót, a vörösbort és kis lángon, fedő alatt, lassan főzzük, nagyjából 1 órán keresztül. Ezután a (tekerős) zöldségprésen átpasszírozzuk a főzetet, hogy eltávolítsuk a paprikák héját, majd újra felfőzzük, nagyjából 30 percig. Gyakran keverjük meg, az esetlegesen képződő habot folyamatosan távolítsuk el. A kész lekvárt kifőzött, lehetőleg csatos üvegekbe töltjük, ügyelve arra, hogy a használt merőkanál is ki legyen főzve, így nincs szükségünk semmilyen tartósítószerre. A paprikalekvár 3 hónapig eláll, azonban fogyasztása előtt várjunk legalább 2-3 hetet. Felbontás után a lekvárunk maximum 3-4 napig tartható a hűtőszekrényben.