Articsóka recept | Articsókás spagetti

Articsóka recept | Articsókás spagetti  1

Hozzávalók 4 személyre:

360 g spagetti

4 db articsóka

3 gerezd fokhagyma

4 kanál extra szűz olívaolaj

1 morzsolt erős paprika /elhagyható

1 csokor apróra vágott petrezselyem

2 kanál reszelt parmezán

1 dl száraz, fehér bor

Elkészítése

Vágjuk le az articsóka szárát és a külső, kemény leveleket. Hasítsuk félbe, és szedjük ki a legbelső „szöszös” részeket, majd daraboljuk vékony szeletekre. Ha nem tudunk beszerezni frisset, az üvegben elrakott articsókát is nyugodtan használhatjuk. Ennek előnye, hogy már hámozott, így ezzel a művelett nem kell foglalkoznunk.

Miközben dolgozunk, a már felvágott articsóka darabokat rakjuk egy vízzel és citromlével teli tálkába, hogy ne barnuljanak meg. Amikor készen vagyunk, öntsük le a vizet, majd helyezzük őket – olaj nélkül – felhevített serpenyőbe. A megpirult articsókáinkat sózzuk meg, majd tegyük félre egy rövid időre.

Miközben vizet melegítünk a spagettinek, egy másik serpenyőben 4 kanál – nem forró – olívaolajban enyhén pirítsuk meg a feldarabolt fokhagymát, tegyük hozzá az erős paprikát, végül az articsóka szeleteket. Öntsük rá a bort, és figyelve arra, hogy ne forrjon fel, főzzük kb. 10 percig, amíg a lé nagy része elpárolog.

Amint megfőtt a spagetti, keverjük össze az articsókás feltéttel, szórjuk meg petrezselyem zölddel és parmezánnal. Ha olaszosan szeretnénk, ne főzzük túl a durum tésztát: legyen „al dente” azaz a közepe egy picit roppanós.

Tippek

Húsevők számára baconnal még izgalmasabbá tehető az articsókás spagetti. Egy darabka sovány bacont pirítsunk össze fokhagymával és erős paprikával, tehetünk hozzá olíva bogyót is, arra azonban ügyeljünk, hogy az olíva sok levet ereszt, ezért csak tálalás előtt daraboljuk a kész ételhez.

Fontos!

A nyers articsóka barnásra színezheti az ujjainkat, ezért tisztítását mindig gumikesztyűben végezzük. Amennyiben erre nincs módunk, az esetleges elszíneződést utólag friss citrommal ledörzsölhetjük a bőrünkről.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email