Zabpehely hatásai: védi a szívet, javítja az emésztést

Zabpehely hatásai: védi a szívet

A zabpelyhet gondosan válogatott, egész szemű, kiváló minőségű gabonából, malomüzemi tisztítás és előkészítés után, gőzöléssel, majd hengerek közti lapítással állítják elő. Tartalmazza a zabszemekben táplálkozás-élettani szempontból fontos valamennyi alkotóelemet. Számos előnyös tulajdonságai közül az egyik legfontosabb, hogy a zabpehely élelmi rostjai jótékonyan hatnak az emésztésre.


A zab (Avena) a perjefélék közé tartozó perjeformák egyik nemzetsége. Mintegy ötven faj tartozik hozzá, amelyek közül Magyarországon másfél tucatnyi honos. A zabból készített zabpehely tartalmazza a növény összes jótékony összetevőjét: fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat: B-vitamint, cinket, magnéziumot, kalciumot, vasat, foszfort és rezet. Mivel rendkívül gazdag élelmi rostokban, kitűnően tisztítja a beleket és jótékony hatást gyakorol az emésztőrendszerre. Az oldható rosttartalomnak köszönhetően, lassítja az emésztési folyamatokat, ami a vércukorszint fokozatos emelkedéséhez vezet. Béta-glükán tartalma révén, csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, javítja a szív egészségét. Segít megőrizni az artériák rugalmasságát, míg N. Reyna-Villasmil, az American Journal of Therapeutics szaklapban megjelent tanulmánya megállapítja, hogy a túlsúlyos emberek esetében a zab hozzájárul a fogyáshoz, valamint rendezi a koleszterinszintet, ezáltal jelentősen mérsékli a koszorúér betegség kockázatát.

Elűzi a fáradtságot, kezeli a száraz bőrt

Nyugtató hatásáról is ismert, mivel pantoténsavat tartalmaz, míg B1- és B6-vitamin tartalma pozitívan hat a pszichére, és leküzdi a krónikus fáradtságot. Bőrproblémák ellen is kiváló, a száraz és az ekcémás bőrt kitűnően kezelhetjük vele. Csökkenti a koleszterinszintet, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, segít a bélrenyheség megszüntetésében.

Liszt is létezik belőle

A zabpehelylisztet a kész zabpehely őrlésével, majd frakcionálásával állítják elő, így a liszt tartalmazza a zabpehelyben lévő összes biológiailag fontos alkotóelemet. Ráadásul, kiválóan alkalmas mártások, főzelékek sűrítéséhez, panírozáshoz!

Mennyi kell belőle?

Már napi 10 dkg zab elfogyasztásával hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez, hiszen ez a mennyiség alkalmas a napi esszenciális zsírsavszükséglet egyharmadának fedezésére. Ez pedig hozzájárul a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez.  

Komplett ételsor zabpehely felhasználásával itt!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email