Receptek citromfűvel

Receptek citromfűvel 1

A citromfű hatékony nyugtató, görcsoldó és béltisztító, legtöbbször friss, vagy szárított leveleiből készült főzetét alkalmazzák az egészségügyi panaszok kezelésére. Pedig jótékony hatásait –és persze kellemes ízét– akkor is élvezhetjük, ha fűszerként használjuk. Rendkívül kellemes, enyhe citromos íze és illata miatt, a citromfű kiváló ételízesítő. Különösen a mediterrán országokban fogyasztják rendszeresen, elsősorban gyümölcssaláták, lekvárok, hal- és húsételek kiegészítőjeként. Mint a legtöbb gyógynövény, a citromfű sem igényel különösebb törődést, napos helyen mi is nevelhetjük cserépben vagy virágládában, így mindig frissen állhat a rendelkezésünkre.

1. Citromfüves metélt

Hozzávalók: 350 g tojásos metélt, citrom, 1 dl főzőtejszín, 10 g vaj, 1 kis fej főzőhagyma, ½ maréknyi friss citromfű, só, frissen őrölt fehér bors.

Elkészítés: Tegyünk fel vizet a tésztának. Közben a megmosott citromok héját vágjuk fel nagyon vékony csíkokra, az egyik citrom levét facsarjuk ki. A vajon fonnyasszuk üvegesre az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a citromlevet, a főzőtejszínt, és a közben megfőzött tésztát. Rövid ideig melegítsük, miután levettük a tűzről adjuk hozzá a citromhéjat, az öszetépett citromfű leveleket, majd hintsük meg őrölt fehér borssal. Azonnal tálaljuk.

2. Csirke citromfűvel

Hozzávalók: 1 kg csirke, 10 db friss citromfű levél, 30 g vaj, 4 evőkanál zójaszósz, 4 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, só.

Elkészítés:

A citromfű leveleket öntsük le egy félpohárnyi forró vízzel, és hagyjuk állni  2 órán keresztül. Nagyobb serpenyőben melegítsük fel a vajat és az olívaolajat, majd enyhén pirítsuk meg a csirke darabokat. A megnedvesített cukorból készítsünk karamellt, öntsük fel a citromfüves lével és a szójaszósszal, majd tegyük bele a csirkét. Fedjük le, és lassú lángon főzzük fél órán keresztül.

3. Epres, citromfüves nyalánkság

Hozzávalók: 200 g eper, vagy más, ízlés szerinti gyümölcs, 2 dl sovány, görög joghurt, 5-6 friss citromfű levél.

Elkészítés: Az epret alaposan megmossuk, eltávolítjuk a zöld részeit, feldaraboljuk, majd összekeverjük a joghurttal, és a megtépkedett citromfű levelekkel. Az egészet egy kézi mixer segítségével, ízlés szerint krémesítjük. A kész keveréket öntsük formákba, majd legalább 3 órára  tegyük a mélyhűtőbe. Amennyiben nem édesítjük, vagy cukormentes édesítőt használunk, a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

4. Citromfüves varázsital

Hozzávalók: 750 ml víz, 1 kisebb db friss gyömbér, 5-6 friss citromfű levél, 1 db citrom, nádcukor, méz, 2-3 db friss mentalevél

Elkészítés: Hámozzuk meg a gyömbért, és vágjuk fel vékony szeletekre. Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a felszeletelt gyömbért, a leveleket, a citrom vékonyra szeletelt héját, édesítsük ízlés szerint. Fedjük le, hagyjuk kihűlni, majd szűrjük át: jéggel és citromkarikákkal díszítve kínáljuk. Hűtőszekrényben 2-3 napon keresztül eláll, ezért előre is elkészíthetjük. Nem csak finom: egy kiadósabb étkezés után remekül serkenti az emésztést.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email