Hogyan védi az egészségünket a gesztenye?

Hogyan védi az egészségünket a gesztenye?  1

Igazi éléstára az egészségvédő hatóanyagoknak a gesztenye, amit régóta használ a népgyógyászat. Egyike azoknak az ételeknek, amelyek nemcsak ízletesek, hanem fogyasztásukkal a szervezetünknek is jót tehetünk. Nézzük meg, miért érdemes étrendünk részévé tenni a gesztenyét.


A gesztenyére elsősorban különleges csemegeként gondolunk, holott vitathatatlan kulináris értéke mellett legalább ennyire fontosak egészségvédő hatásai. Nem csupán a gesztenye termése, hanem levele és kérge is bővelkednek tápanyagokban. Bár a népgyógyászat évszázadok óta előszeretettel alkalmazza, jótékony tulajdonságai mégsem ismertek kellőképpen. Pedig felhasználása rendkívül széleskörű, ételek alapanyagaként, vagy önmagában fogyasztva, számos gyakori panasz enyhítésében lehet segítségünkre.

Tele van vitaminokkal

Ez is egy olyan tény, ami kevésbé közismert, holott a gesztenye nyugodtan nevezhető vitaminbombának. Nagyobb mennyiségben találhatók meg benne B-vitaminok, de ezeknél is jelentősebb C-vitamin-forrás. Mindössze tizenöt dekagramm gesztenyével hozzájuthatunk a szervezet számára szükséges napi C-vitamin mennyiséghez, míg folátból (a folsav biológiailag aktív, azonnal hasznosuló formája) az ajánlott bevitel 15 százalékához. Az ásványi anyagok közül réz-, kálium-, magnézium- és mangántartalma jelentősebb. Rostok elsősorban a héjában vannak, de még így jobb rostforrás, mint a dió vagy a pisztácia. Kiváló energetizáló, sokat segíthet, amikor gyengének, fáradtan érezzük magunkat.

Várandós anyáknak

A gesztenye kifejezetten ajánlott várandós anyáknak, hiszen a benne lévő folát elengedhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez, ha kevés jut belőle az anya szervezetébe, sokkal kisebb lesz az esélye a velőcső záródási rendellenességek (nyitott gerinc, koponyahiány) és az idegrendszeri problémák kialakulásának. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is fontos egy másik összetevője, a linolsav. Ez az esszenciális, többszörösen telítetlen omega-6 zsírsav, ugyanis hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, mérsékli a gyulladásokat, erősíti és óvja a szív egészségét.

Segíti az emésztést

Ha rendszeresen eszünk gesztenyét helyreáll a bélműködésünk, a kiegyensúlyozott bélperisztaltikának köszönhetően csökken az emésztőrendszeri betegségek, főképpen a gyulladások kialakulásának valószínűsége. Segít megszüntetni a hasmenést, rostjai megtisztítják a vastagbelet, eltávolítják a káros lerakódásokat, támogatják a szervezet természetes méregtelenítő funkcióit. A gesztenye javítja a tápanyagok felszívódását, valamint támogatja a bélrendszerben a probiotikus baktériumok szaporodását, ezáltal elősegíti a bélflóra egyensúlyának megőrzését, illetve visszaállítását. Utóbbi rendkívül fontos, hiszen a bélflóra közvetlenül befolyásolja az immunrendszer működését, valamint részt vesz számos vitamin, valamint emésztőenzim előállításában.

Javítja az érrendszer állapotát

Rostok, kálium, magnézium, mangán, réz, telítetlen zsírsavak és C-vitamin: valamennyi hozzájárul az érrendszer és a szív egészségéhez, a gesztenye pedig mindegyiket tartalmazza. Ez az oka annak, hogy lassíthatja az érelmeszesedés folyamatát, segíthet eltávolítani a már meglévő plakkokat, valamint csökkentheti a koleszterin szintjét. Ha elégtelen a vérkeringésünk, igyunk a gesztenye leveléből, illetve terméséből készült teát, pozitív hatása nem marad el.

Fokozza a vérsejtek termelődését

Mivel vasat, folátot és B6-vitamint tartalmaz, a gesztenye rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a vérszegénység megszüntetéséhez. Ugyanakkor a gesztenye nemcsak a vörösvérsejtek termelődésében kaphat szerepet, hanem a vérzést is mérsékli, kivonata, teája alkalmas lehet az aranyeres panaszok enyhítésére.

Megfázás ellen

Szezonális megbetegedések esetén pont kapóra jön a gesztenye. A benne található tanninok, a C-vitaminhoz hasonlóan, antioxidáns hatásúak, erősítik szervezetünk védekező képességét, így a fertőzésekkel szemben is védelmet nyújthatnak. Megelőzésre is jó lehet a gesztenye, de igazán a gyógyulás idejét rövidítheti le. Készítsünk a szelídgesztenye leveléből gargalizáló teát, és könnyebben megszabadulhatunk a huruttól, illetve a köhögéstől. Izomfájdalmakra, fájdalmas visszérre és ízületi gyulladásokra borogatásként alkalmazzuk. Még erősebb a tea hatása, ha az antioxidánsokban szintén bővelkedő kérgének kivonatát is hozzáadjuk.

Búzaliszt helyett is használható

Gluténérzékenyek számára a búzaliszt alternatívája lehet a gesztenyéből előállított liszt. Kenyeret, pékárút, tésztát is készítenek belőle, glutént egyáltalán nem tartalmaz.

Ne feledjük, hogy kizárólag a szelídgesztenye ehető, a vadgesztenye mérgező anyagokat is tartalmaz! Próbálja ki sült gesztenye receptjeinket is.

 

Források:

http://eol.org/pages/1148508/hierarchy_entries/57268810/overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20564434   
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3600200/
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email