Káposztaleves diéta: hatékony fogyókúra egyszerűen

Káposztaleves diéta: hatékony fogyókúra egyszerűen 1

A káposztaleves diéta az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb fogyókúra. Segítségével úgy szabadulhatunk meg a feles kilóktól, hogy a diéta alatt nem szenvedünk hiányt a szervezet számára fontos vitaminokból, ásványi anyagokból és más tápanyagokból, így – a koplaláson alapuló fogyókúrákkal ellentétben – nem kell tartani hiányállapotok kialakulásától.


Egy hét alatt akár hét kilót is fogyhatunk a káposztaleves diéta alkalmazásával. A kúra titka, hogy a káposztaleves rendkívül alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, ezért szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatjuk. Mivel bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, attól sem kell tartanunk, hogy a kúra miatt szervezetünk legyengül, ahogyan a „csodafogyókúrák” esetében gyakori jojó effektus, azaz a gyors visszahízás is ritkábban fordul elő a káposztaleves diétát az előírásoknak megfelelően elvégzők körében.

Káposztaleves diéta: egyszerű és egészséges

A mai, rohanó világban, sokan elhanyagolják az egészséges táplálkozást és a rendszeres mozgást. Elsősorban ez az oka annak, hogy egyre többen küzdenek túlsúllyal, az elhízás világszerte népbetegségnek számít. Ami nem csupán esztétikai probléma: a kövérség jelentősen növeli egyes (halálos)betegségek, elsősorban a diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Először műtétek előtt alkalmazták

Bár a legtöbben a káposztaleves diéta hallatán valamilyen pillanatnyi divathóbortra gondolhatnak, egyáltalán nem erről van szó. A kúra ugyanis tudományos alapokon nyugszik, a Loma Linda University Medical Center (California) dietológusai fejlesztették ki 1988-ban. A cél az volt, hogy a túlsúllyal és szívproblémákkal küszködő, műtétre váró betegek súlyát minél hamarabb lecsökkentsék, ezzel mérsékelve az operációk kockázatát. A hét napon keresztül alkalmazott káposztaleves diéta nemcsak hatékonynak, hanem kíméletesnek is bizonyult, nem csoda, hogy igen elterjedt fogyókúrás módszer vált belőle.

Meg lehet ismételni

Ahogyan már említettük, a káposztaleves diéta hét napig tart. Amennyiben nagyobb súlyfeleslegtől szeretnénk megszabadulni, a két –vagy akár több– teljes kúra között mindig tartsunk két hét szünetet: bár rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, szervezetünknek egy idő után olyan tápanyagokra is szüksége van, amelyeket a káposztaleves diéta során nem viszünk be a szervezetünkbe. Természetesen, a kúrák közötti időszakban se engedjük el magunkat, hiszen csak így biztosíthatjuk a káposztaleves diéta segítségével elért súlyvesztés hosszú távú megtartását.

Káposztaleves diéta: napi menük

A káposztaleves diéta valójában nemcsak a leves fogyasztásából állhat, igaz, ebben az esetben valamivel kisebb súlycsökkenéssel kell beérnünk, ugyanakkor jobban fogjuk tolerálni az étrendváltást. Káposztalevesből tehát bármennyit megehetünk, a legjobb, ha naponta legalább 3x eszünk levest, és összesen 5 x étkezünk.

Lássuk, mivel egészíthetjük ki a káposztaleves diétát:

  1. nap: káposztaleves, friss szezonális gyümölcsök (kivéve banán)
  2. nap: káposztaleves, esetleg 1 db főtt, vagy tepsiben (zsiradékok nélkül) sült burgonya. Ezen a napon kerüljük a gyümölcsöt
  3. nap: káposztaleves, friss szezonális gyümölcsök (kivéve banán)
  4. nap: káposztaleves, fölözött tej (korlátlan mennyiségben), banán (maximum 6 db)
  5. nap: káposztaleves, 300-500 g sovány marha, vagy borjúhús, maximum 6 db kisebb, érett paradicsom
  6. nap: káposztaleves, 500 g bőr nélkül grillezett csirkemell, friss zöldség (mérték nélkül)
  7. nap: káposztaleves, 200 g főtt barnarizs, friss zöldség és facsart gyümölcslé (mérték nélkül)

Ne felejtsük el, hogy bár a leves, és a zöldségek rengeteg folyadékot tartalmaznak, a kúra idején, igyunk minél több szénsavmente ásványvizet.

Káposztaleves diéta: pro és kontra

  • Előnyök:

A káposztaleves diéta egyik előnye, hogy levesünket kedvünkre fogyaszthatjuk, méricskélés és szabályok nélkül. Remek telítettségérzetet ad, mellette nem igénylünk felesleges kalóriákat tartalmazó táplálékokat. A káposztaleves diéta nem elhanyagolható előnye az sem, hogy serkenti a bélmozgásokat, ezzel nem csupán az emésztésre van jó hatással, hanem elősegíti a szervezetben felgyülemlett toxinok és káros salakanyagok távozását is, azaz kiváló méregtelenítő és béltisztító.  

  • Hátrányok:

Ha a káposztaleves diéta alkalmazása alatt nem folytatunk aktív életmódot (elég naponta egy kiadós séta, de akár pár emeletnyi lépcsőzés is), számos esetben a súlycsökkenés az izomvesztésnek tudható be. Az is ijesztő lehet, hogy a fogyás nem lineáris: sok esetben az első napokban 2-3 kilóval könnyebbek lehetünk, ez azonban a káposztaleves diéta vízhajtó hatásának tudható be. Előfordulhat ennek az ellenkezője is, ilyenkor napokig nem történik semmi, és ez sokakat elbátortalaníthat. Szintén a káposztaleves diéta hátrányai közé tartozik a tény, hogy ha túllépjük az előírt hét napot, a szervezetben hiányállapot léphet fel. És azt se feledjük, hogy a leves hét nap alatt unalmasnak tűnhet. Ezt azonban a megfelelő fűszerezéssel kiküszöbölhetjük: az alaplevest felturbózhatjuk erős paprikával, bazsalikommal, citromlével, rozmaringgal, babérlevéllel.

Hogyan készítsük a káposztalevest

Számtalan variációja létezik a levesnek, bármelyiket választjuk arra figyeljünk, hogy a káposztán kívül mindig friss, szezonális zöldségeket használjunk, Az összetevőket egyszerre tegyük fel, hideg vízben főni, és 10 percig forraljuk, majd alacsonyabb hőfokon egészen addig hagyjuk a fazékban a levest, amíg a feldarabolt zöldségek megpuhulnak. Nagyon fontos, hogy ne adjunk hozzá sem növényi, sem állati zsiradékokat!

Alapleves:

  • 6 db nagyobb hagyma
  • 2 db nem csípős zöldpaprika
  • 1-2 db dobozos, darabolt paradicsom (vagy megfelelő súlyú friss, hámozott)
  • 3 db nagyobb répa
  • 1 db zellerszár
  • 1 db egész káposzta
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • Só, bors.

Ha curryvel fűszerezünk, a fekete borsot ne felejtsük ki: erősítik egymás fertőtlenítő, immunerősítő, és béltisztító hatását.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email