Bár a szőlő gyümölcse, illetve a levele is rendkívül egészséges és finom, legértékesebb része mégis a szőlőmag, amelyben a legnagyobb arányban koncentrálódik a növény valamennyi jótékony összetevője. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású, így a rák kialakulásának megelőzésére alkalmas E-vitamint és oligomeric proanthocyanidin-t (OPC), valamint a sejtek egészséges működéséhez elengedhetetlen linolénsavat. A szőlőmag ezen kívül hatékonyan alkalmazható az Alzheimer-kór esetén, valamint csökkenti a vérnyomást és az LDL koleszterin szintjét.
A szőlő bővelkedik egészséges összetevőkben, gazdag A-, B-, E- és C-vitaminban, valamint nyomelemekben és ásványi anyagokban, mint a kálium, vas, foszfor, kalcium, magnézium, jód, klór és arzén. Erős antioxidáns, a kék szőlő héjában található resveratrol sikerrel használható az Alzheimer-kór kezelésére, illetve a szívbetegségek és a rák kialakulásának megelőzésére. Különleges polifenol vegyületei hatékonyabb antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin. Különösen értékes a szőlőmag, amiben a gyümölcs valamennyi előnyös hatóanyaga fokozottan jelen van. Nem véletlen, hogy a szőlőmag gyógyító erejét már több száz évvel ezelőtt felismerte az orvoslás és alkalmazza a gyógyítás során. A szőlőmag többféleképpen feldolgozható: készül belőle őrlemény (por és magliszt), olaj és esszencia.
Antioxidáns szőlőmag
A szőlőmag E-vitamin-tartalma fontos a szerepet játszik a szabad gyökök megkötésében és többek között, a rák elleni terápiákban. Bár a szőlőmag szintén antioxidáns hatású flavonoidokban is bővelkedik, ezek lassan szívódnak fel, így kevésbé hatékonyak a rák megelőzésében. Ugyanakkor hozzájárulnak a fertőzéses megbetegedések kialakulását gátló enzimek termeléséhez. Bővelkedik linolénsavban – másik fontos forrása a vörös hús –, ez egy olyan zsírsav, amely nélkülözhetetlen a sejtek egészséges működéséhez, azonban az emberi szervezet nem tudja előállítani. Szintén nagy mennyiségben tartalmaz a szőlőmag oligomeric proanthocyanidins (OPC) bioflavonoid vegyületet. Az OPC az egyik legerősebb antioxidáns, hatékonyan veszi fel a harcot a szabadgyökökkel és a rákot okozó sejtekkel szemben, hozzájárul az étkezéssel a szervezetbe jutott zsírok gyors és teljes feldolgozásához – ennek a tulajdonságának köszönhetően a fogyókúrák során is sikerrel használható –, valamint fokozza a glükóz lebontását, így segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegséget. A szőlőmag ezen kívül javítja a látást és enyhíti az aranyér kellemetlen tüneteit, ráadásul nincsen káros mellékhatása. Egy valamire azonban figyelni kell: csak akkor tartsunk szőlőmag kúrát, ha nem szedünk véralvadásgátló szereket, a szőlőmag ugyanis erős véralvadásgátló hatóanyagokat tartalmaz.
Mit mondanak a tudósok?
Elsők között vizsgálták a szőlőmag kivonatának rákellenes hatását a Department of Pharmaceutical Sciences University of Colorado Health Sciences Center Denver kutatói. Az elvégzett állatkísérletek során kiderült, hogy a szőlőmag kivonata jelentősen csökkenti a vastagbéldaganat méretét, nyolc hét alatt a tumor 44 százalékkal lett kisebb. Fény derült arra is, hogy a szőlőmag lassítja egyes rákos sejtek szaporodását. Szintén a rák, és különösen a melanoma legyőzésében segíthet a szőlőmag resveratrol tartalma. A Department of Biochemistry and Molecular Biology at New York Medical College, valamint a University of California és a University of Wisconsin at Madison kutatásai egymástól függetlenül arra jutottak, hogy a resveratrol képes megakadályozni a melanoma növekedését és terjedését.
Védi az érrendszert
Az UC Davis kutatói 24 metabolikus szindrómában szenvedő beteg részvételével elemezték a szőlőmag hatékonyságát. Megállapították, hogy a szisztolés és a diasztolés vérnyomás egyaránt csökkent, míg a nagyobb mennyiségű szőlőmag hatására az LDL (rossz) koleszterin szintje is alacsonyabb lett.
Tudtad?
Mindegyik fajta szőlő egészséges, azonban a legtöbb, élettani szempontból hasznos hatóanyagot, a kék szőlő magja tartalmazza. A szőlőmag, illetve a szőlőmagból előállított kivonatok, őrlemények, lisztek állatkísérletekben hatékonynak bizonyult a mellrák, a leukémia, illetve a bőrrák visszaszorításában.
Szakirodalom:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12419835
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4217504/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20623546
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26568249