Természetes gyógymód pattanásra a kecsketejes szappan

Természetes gyógymód pattanásra a kecsketejes szappan 1

A kecsketejet már évezredekkel ezelőtt hatékony bőrápoló szerként tartották számon. Méghozzá nem véletlenül, hiszen késlelteti a bőr öregedését, természetes gyógymód pattanásokra, ahogyan a gyulladások és az ekcéma kezelése esetén is jó szolgálatot tehet. Ráadásul a kecsketej nagy mennyiségben tartalmaz tápanyagokat és különböző vitaminokat. Szappan formájában az elhalt hámsejteket is eltávolítja.


A bőrápolás fontos része a rendszeres tisztálkodás, és a megfelelő tisztálkodószerek használata. Hiába táplálkozunk ugyanis egészségesen, és használunk ápoló krémeket, bőrtisztítókat, ha a mosakodás, fürdés vagy kézmosás alkalmával akaratunkon kívül, rongáljuk a bőrünket. Különösen igaz ez a hagyományos, kémiai úton előállított szappanokra, ezek ugyanis az erősebb habzás érdekében többnyire nátrium lauril-szulfáttal készülnek, ami sok embernél szem- és bőrirritációt, ennek hatására bőrszárazságot és gyulladást okoz. A nátrium lauril-szulfát száraz bőrűeknek és ekcémásoknak –lassítja a sebgyógyulást– kifejezetten ellenjavallt. Kevésbé káros, ugyanakkor még jobban kiszárítja a bőrt a nátrium laureth-szulfát, amit főleg gyermekeknek kifejlesztett tisztálkodószerekben alkalmaznak. Ezért ajánlott a természetes készítmények használata, melyek közül az egyik leghatékonyabb a kecsketejes szappan.

Szinte olyan, mint az anyatej

Sokszínű összetevőinek köszönhetően a kecsketej közel áll az emberi anyatejhez, ami az egyik legtökéletesebb tápanyag a világon. Tápanyagtartalmát tekintve hasonlít a tehéntejhez is: annyi a különbség, hogy valamivel kevesebb B12-vitamint, és egy kicsit több kalóriát tartalmaz. Ugyanakkor a kecsketej fehérjeláncai rövidebbek a tehéntejénél, és ez a méretkülönbség a zsírsejtekre is igaz, ami hozzájárul a kecsketej könnyebb megemésztéséhez. Kiemelkedően magas a kálium-, kalcium-, réz-, foszfor-, mangán- és vastartalma, ezen kívül esszenciális, többszörösen telítetlen omega-6 és omega-3 zsírsavak, illetve a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen szelén és taurin –kéntartalmú aminosav− is megtalálható benne. Bővelkedik A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B9-, C-, D-, E– és K-vitaminban, valamint folátokban.

Belsőleg is védi az egészséget

Könnyű emészthetősége mellett, a kecsketej fogyasztása számos előnyös hatást gyakorol a szervezetre: kiváló gyulladáscsökkentő, elősegíti a vas és a réz felszívódását, míg kiemelkedően magas kalciumtartalma révén a csontokat is erősíti. Fogyasztása a szelénnek és a vitaminjainak köszönhetően hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, ráadásul a kecsketej kevesebb kémiai nyomot tartalmaz, mint a tehéntej. Ennek oka, hogy a legtöbb helyen a kecskéket szabadon tartják, így kevesebb takarmányt vagy más genetikailag módosított tápanyagok kapnak, mint a tehenek.  

Minden bőrtípusra

Előnyös élettani tulajdonságait külsőleg használva sem veszti el. Már az ókorban is alkalmazták a bőr ápolására, fiatalon tartására igaz, a kecsketejes fürdő azonban elsősorban a gazdag hölgyek kiváltsága volt. Szerencsére nem kell egy kádnyi belőle, hogy pozitív hatásait megtapasztaljuk, kiváló eredményeket érhetünk el ugyanis a kecskevajjal, vagy a kecsketej szappannal. Mivel szabályozza a faggyúmirigyek működését, valamennyi bőrtípusra alkalmazható, száraz bőr esetén használata kifejezetten javasolt: ha túl sokat napoztunk, kecsketej szappannal fürödjünk, vagy kecskevajjal kenjük be egész testünket. Fél óra múlva öblítsük le, bőrünk bársonyos és puha lesz.

Ekcéma kezelése kecsketej szappannal

Kevés szappan létezik, ami nem csupán tisztítja, hanem ápolja és óvja is a bőrt, segít megszabadulni a gyulladásoktól, valamint a pattanásoktól. Pontosan erre képes a kecsketejes szappan, amely számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik. Más szappanokkal ellentétben nem szárítja, hanem hidratálja és megnyugtatja az irritált külső hámréteget, természetes gyógymód pattanásokra, antibakteriális hatása révén gátolja a pikkelysömör és az ekcéma súlyosbodását és terjedését, illetve a felülfertőződést. A kecsketej szappan vitaminjai táplálják, míg a benne található alfa-hidroxi savak –ilyen a tejsav– az elhalt hámsejtek eltávolításával megfiatalítják a bőrt. Rendkívül gazdag A-vitaminban, amely segíti a felületi sérülések regenerálódását, és csökkenti a ráncokat, valamint a bőrrák és a napégés okozta károsodások megelőzéséhez is hozzájáruló szelénben.

Tudtad?

Bár Kleopátra messze földön híres szépségének megtartása érdekében minden nap mézes szamártejben fürdött, példáját kecsketejjel is követhetjük. Ehhez mindössze két liter langyos kecsketejre, 10 dkg mézre és egy citrom levére van szükségünk, amit beleöntünk egy kád vízbe. Ha kedvünk tartja, illóolajakkal –pl. rózsa– tehetjük még hatásosabbá a fürdőt, ami nyugtatja a bőrt és segít ellazulni. Amikor végeztünk, akár hagyhatjuk is magunkra száradni az ápoló folyadékot!

Házi kecsketej szappan receptünk itt olvasható!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email