Candida-fertőzés nőknél: mit kell tudni róla?

Candida-fertőzés nőknél: mit kell tudni róla? 1

A vulvovaginális Candida-fertőzést okozó gomba normális közege vagina. A problémák akkor kezdődnek, ha a Candida albicans túlszaporodik, ami gyulladáshoz és egyéb kellemetlen tünetek kialakulásához vezethet. Szerencsére, a fertőzés kis odafigyeléssel kezelhető.


A Candida-fertőzés a nők 70-75 százalékát érinti, az összes nő nemi betegségnek nagyjából 65 százalékát teszi ki. Az esetek mintegy felében, a megfelelő kezelések ellenére, a fertőzés akut formában, évente többször is kiújulhat. Igaz ugyan, hogy a Candida-fertőzés elsősorban a nőknél alakul ki, a közhiedelemmel ellentétben az erősebb nem képviselői is szenvedhetnek ettől a kellemetlen kórtól.

Melyek a Candida-fertőzés tünetei?

A Candida-fertőzés egyik legjellemzőbb tünete a nemi szerv hirtelen megduzzadása és kivörösödése, melyhez folyamatos, viszkető érzés párosul. A nőknél gyakran jár fehéres vagy „darabos” folyással. Jellegzetes tünet, hogy a viszketés és a fájdalom a vizelés, illetve nemi érintkezés közben/után jelentősen felerősödhet. Férfiak esetében jellemzően nem alakul ki váladékozás, ám a pénisz és főleg a makk, akár többszörösére is duzzadhat, ami szintén feszülő fájdalommal, viszketéssel jár.

A Candida-fertőzés háttere

A vulvovaginális megbetegedésekért jelentős részben a Candida albicans gomba tehető felelőssé. Sokan a nemi úton történő fertőzések közé sorolják, azonban ez tévedés, hiszen a nők és a férfiak szervezetében is jelen van, valamint a nemi életet nem élők körében ugyanolyan arányban fordul elő, mint a szexuálisan aktív társaiknál. Sőt, Candida-fertőzés akár gyermekkorban is előfordulhat. A Candida albicans „személyében” igen érdekes mikroorganizmussal állunk szemben: remek alkalmazóképességgel rendelkezik, de ennél is furcsább, hogy „kettős életet” él. Amennyiben egészségesek vagyunk, következmények nélkül van jelen a nemi szervekben, ám ahogy immunrendszerünk legyengül, azonnal aktiválja magát, és megtámadja a gazdatestet. Kórosan elszaporodik, a szerv nyálkahártyáját károsítva erős gyulladást okoz.  Bár az immunrendszer átmeneti gyengüléséhez köthető, a Candida-fertőzés gyakran jelentkezik terhesség, antibiotikumos kezelések idején, valamint a cukorbetegeknél.

A Candida-fertőzés kezelése

A Candida-fertőzés ellen leggyakrabban gombaölő hatású készítményeket szokás alkalmazni. Ezekhez hozzájuthatunk kapszula, helyileg alkalmazandó kenőcs –vagy a kettő kombinációja– formájában, ugyanakkor tudni kell, hogy előbbi főként az akut Candida-fertőzés időszakában ajánlott. Igaz, hogy a reklámok számos, azonnal ható „csodaszert” ajánlanak, a gyulladás teljes megszüntetéséhez, a gyógyszeres kezelések általában 3-5 nap alatt hoznak eredményt. Amennyiben szeretnénk elkerülni a kemikáliák használatát, az alábbi megelőzési és kezelési módszerek állnak rendelkezésünkre:

  • Fokhagyma: a Candida-fertőzés megelőzésének egyik legjobb szövetségese a fokhagyma. Már napi egy, nyers gerezd elfogyasztása jelentősen erősíti immunrendszerünket, valamint remek fertőtlenítő, gomba- vírus- és baktériumölő hatásokkal rendelkezik. Egyetlen hátránya a kellemetlen lehelet, de erre is van megoldás: a fokhagyma elrágcsálása után együnk egy kevés friss petrezselymet, egy gerezd citromot vagy pár kávészemet.
  • Teafa illóolaj: remek gyulladáscsökkentő, elpusztítja a kórokozók jelentős részét. Candida-fertőzés esetén, másfél evőkanál teafa olajat keverjünk össze 2 bögrényi langyos vízzel. Naponta többször, főként vizelés után, öblítsük át vele hüvelyünket, ehhez az intim zuhany segítségét is igénybe vehetjük.
  • Egyéb gyógynövények: a teafa illóolajat helyettesíthetjük, vagy összekeverhetjük szegfűszeg, kamilla, zsálya és rozmaring illóolajokkal is.

Ha ülőfürdőt készítünk, a fent említett friss növények levelét forrázzuk le, és legalább 10-15 áztassuk. Használat előtt szűrjük meg a folyadékot, majd legalább 10 percen keresztül alkalmazzuk.

  • Joghurt: az ízesítetlen, natúr joghurt segítségével is készíthetünk intim zuhanyt. A Lactobacillus acidophilus probiotikus baktériumot (probiotikum) tartalmazó joghurt használata megakadályozza a gombák elszaporodását, ehhez elég naponta egy alkalommal, két teáskanálnyit (esetleg kevés langyos vízzel hígítva) felhasználni.
  • Méregtelenítés: ha megszabadítjuk a bélrendszerünket a káros lerakódásoktól, és a húgyutakat a toxinoktól máris sokat tettünk a Candida-fertőzés megszüntetése érdekében. Ráadásul, a méregtelenítés és béltisztítás segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, ezáltal megszüntetheti a bélflórában jelenlévő Candida albicans gomba túlszaporodását.

Ne feledjük, hogy a Candida-fertőzés ideje alatt –bár ajánlatos lenne mindig így tenni– csak 100 százalékos pamut vagy eredeti hernyóselyem alsóneműt hordjunk. A bőr jobban szellőzik, ami roppant fontos: a befülledt, felmelegedett és „helyzetéből” adódóan, sötét környezet kiváló táptalajt biztosít a gombák elszaporodásához. Amennyiben módunkban áll, a gyulladás fennállásakor, naponta többször váltsunk fehérneműt, mosakodás, öblítés után mindig tiszta törölközőt használjunk!

Tudtad?

A Candida-fertőzés kezelése nem csak a patikákban kapható intimzuhany segítségével oldható meg. Az otthon készített, természetes oldatokat akár egy fecskendővel is bejuttathatjuk az érintett területre.

Hivatkozások:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2863365/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2589037/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12150685

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/371600

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email