Évezredekkel ezelőtt széles körben fogyasztották a kendermagot, napjainkban még sincs ott a legfontosabb ételek listáján. Pedig a kendermag valódi szuperélelmiszer, amit érdemes étrendünk részévé tenni.
Ami a legfontosabb a kendermaggal kapcsolatban, hogy egyáltalán nem tartalmaz THC-t, azaz delta-D-tetrahidro-kannabinolt. Ez a kábító hatású vegyület a növény leveleiben található meg. A kendermag tehát teljesen veszélytelen, sőt, jótékony hatóanyagainak és kimagasló tápanyagtartalmának hála, méltán nevezhető szuperélelmiszernek. Ennek ellenére kevésbé ismert, pedig egészségvédő tulajdonságai rendkívül sokrétűek.
Sokféle formában fogyasztható
A kender leveleiből és száraiból szövetet, kötelet készítettek, de az építőiparban is alkalmazták. Többféle kender létezik, az ipari kender, az élelmezési és a gyógyító hatásai miatt termesztett. A dióra emlékeztető ízű kendermag nyersen, hántolva vagy hántolatlanul is fogyasztható. Keverhetjük salátákba, joghurtba, szinte bármibe. Fellelhetjük lisztté őrölve, valamint hidegen sajtolt olaj formájában. De akármelyiket választjuk, biztosak lehetünk abban, hogy fogyasztásával jót teszünk a szervezetünknek.
Egészségvédő összetevők
Nemcsak arról van szó, hogy a kendermag gazdag értékes összetevőkben. Legalább ennyire fontos az összetétel, ami igazán egyedivé teszi. Itt van mindjárt a fehérjetartalma, ami 24 százalék, ez pedig az egyik legmagasabb a növények között, ráadásul a kendermag könnyen felszívódó fehérjét tartalmaz. Kivétel nélkül fellelhető benne az összes esszenciális, azaz a szervezetben nem termelődő aminosavak. Ezek mellett további aminosavakhoz is hozzájuthatunk a kendermag fogyasztásával. A fehérjék építőköveiként, az aminosavak elengedhetetlenek a sejtmegújuláshoz, az izomzat, a neuroreceptorok és számos mirigy működéséhez. Gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, a kendermagból sajtolt olajban ezeknek a többszörösen telítetlen zsírsavaknak az aránya a lehető legjobb: egy a háromhoz. Ennek eredményeképpen, a kendermag rendkívül hatékony lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Főként E-, A-, B1-, B2-, PP- és C-vitamin található benne jelentősebb mennyiségben. Ami az ásványi anyagokat illeti, a kendermag kiváló kálium-, foszfor-, magnézium-, mangán-, kalcium- és vasforrás, ahogyan rostokban is bővelkedik.
Jótékony hatások tárháza
A kendermag egészségmegőrző és gyógyhatásai szinte megszámlálhatatlanok, nézzük most a legfontosabbakat:
- Gyulladáscsökkentő: főleg az omega-3 és a gamma-linolén sav jelenléte járul hozzá kiváló gyulladásellenes hatásához. Természetes módon és mellékhatások nélkül küzdi le az akut és a krónikus gyulladásokat. Kifejezetten ajánlott colitis, fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség, pikkelysömör, bőrgyulladás – akné, pattanás, stb. –, porckopás, ízületi gyulladás, valamint reumás ízületi gyulladás esetén.
- Erősíti a szívet: szintén a többszörösen telítetlen zsírsavainak tudható be, hogy ennek a magnak a rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szívműködésre, szabályozza a vérnyomást, csökkenti az LDL koleszterin és a triglicerid szintjét. Tisztítja az ereket, szabályozza a vércukorszintet, csökkentve ezzel a szív- és érrendszeri megbetegedések, például a szívinfarktus, az agyvérzés, a stroke kialakulásának kockázatát.
- Javítja az emésztést: a kendermag jótékonyan befolyásolja az anyagcserét, kiugróan magas rosttartalmának hála, támogatja a bélmozgásokat, ezzel elősegíti a rendszeres és alapos ürítést. Mivel vízben oldékony és oldhatatlan rostokban egyaránt gazdag, hozzájárul a székrekedés, valamint a hasmenés megszüntetéséhez, megtisztítja a vastagbelet a káros lerakódásoktól. Emésztésjavító hatását erősíti, hogy a kendermag az emésztőnedvek termelődését is fokozza, ugyanakkor a gyomorsavtúltengés kezelésére is használható.
- Segíti a fogyást: a kendermagban található számos aminosav, fehérje és rostok rövid időn belül telítettséget okoznak. Ha rendszeresen fogyasztjuk, kevésbé leszünk éhesek, ráadásul az anyagcsere felturbózásával is támogatja a zsír és a felesleges kilók leadását. Attól sem kell tartanunk, hogy esetleg éppen a kendermag miatt nő a testsúlyunk, ugyanis a napi ajánlott mennyiség (három kanál, 30 gramm) mindössze 166 kalória.
- Erős antioxidáns: a kendermag B2- és E-vitamint, valamint fenolokat is tartalmaz, amelyek nagyszerű antioxidánsok. Ezek a hatóanyagok semlegesítik a daganatokat, és a sejtek korai elöregedését okozó szabad gyököket.
- Nyugtató hatású: főzete kisimítja a feszült idegeket, legyen szó akár pillanatnyi idegességről, vagy hosszantartó stresszről. Enyhíti a depressziót, magas magnéziumtartalma az alvászavarok megszüntetésében kaphat szerepet. Ilyenkor az esetben a kendermag főzetét közvetlenül lefekvés előtt fogyasszuk.
- Védi a légutakat: a kendermagból készített tea jól oldja a hurutot, enyhíti a köhögést, segít felszabadítani a légutakat, ezáltal hozzájárul a nyugodt légzéshez. Fogyasztásával enyhíthetjük az asztmatikus tüneteket.
- Fejfájás: enyhíti a fejfájást és a migrént, arra viszont figyeljünk, hogy erre a célra ne együnk sokat belőle.
- Vérszegénység ellen: a kendermag gyakori, kúraszerű fogyasztása, magas vastartalmának hála, megelőzheti, és orvosolhatja a vérszegénységet, valamint az ebből adódó krónikus fáradságot, enerváltságot, gyengeséget.
- Csontok és izmok: különleges összetevői révén, hozzájárul a csontok, a fogak és az izomzat megerősítéséhez, fontos szerepet játszhat a klimax okozta csontritkulás folyamatának lelassításában.
Mindezek mellett a kendermag javítja az agyműködést, energizál, enyhíti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór tüneteit. Érdemes a kendermagot hántolatlanul és nyersen fogyasztani, mert a hántolás, hő vagy napfény hatására veszíthet a hatékonyságából.
Mit mondanak a tudósok?
Kínai kutatók állatkísérletekkel bizonyították, hogy a kendermag erősíti az immunrendszert, és megszüntetheti a fáradékonyságot. A Pekingi Egyetem tanulmánya szerint ezek a hatások a magban található fehérjéknek köszönhetők. Szintén állatokon végzett vizsgálattal támasztották alá vérnyomás-szabályozó tulajdonságát a kanadai Manitoba Egyetem szakemberei, akik megállapították, hogy a kendermag segíthet megelőzni és megszüntetni a magas vérnyomást.
Tudtad?
A kendermag, olaj, liszt és mag formájában is hajlamos az avasodásra, ezért lehetőleg hermetikusan lezárt edényben, a hűtőszekrényben tároljuk.
Kendermagból készült ételek receptjei itt olvashatók.
Források: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24292743 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4597843/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18589601 https://www.nutritionvalue.org/Seeds%2C_hulled%2C_hemp_seed_nutritional_value.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740396/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868018/