Karalábé receptek | Könnyen elkészíthető különlegességek

Karalábé receptek | Könnyen elkészíthető különlegességek 1

A karalábé valódi szuperélelmiszer, ha egészségesen akarunk élni, erősen ajánlott étrendünk részévé tenni. Fogyaszthatjuk nyersen, akár önmagában, de finom és tápláló ételek alapanyagaként is hasznosíthatjuk. Ezért állítottunk össze, karalábé receptek segítségével, egy komplett ételsort. Érdemes kipróbálni!


Bár a karalábéra is igaz, hogy jótékony hatásait leginkább nyersen fogyasztva fejti ki, ezek többségét feldolgozva sem veszíti el. Ezek közül a legfontosabbak méregtelenítő, csonterősítő, fogyókúrás és immunerősítő tulajdonságai. A következő karalábé receptek elkészítésével, mindezt finomságokba csomagolva élvezhetjük.

Karalábés bab-roppancs (előétel)

Hozzávalók:

  • 220 g főtt fehérbab;

  • 100 g karalábé;

  • 2 db répa;

  • 1 db, körülbelül 4 cm-es póréhagyma;

  • 1 db zellerszár;

  • 1 csokor vegyes, friss fűszer (petrezselyem, zsálya, rozmaring);

  • 1 ek kendermag liszt;

  • 1 kk morzsolt élesztő;

  • ½ citrom reszelt héja;

  • zsemlemorzsa;

  • olívaolaj;

  • ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:

A karalábét és a répát mossuk, hámozzuk, majd darabokra vágva a póréhagymával és a zellerszárral durvára turmixoljuk. Egy szélesebb serpenyőbe öntsünk olívaolajat, lassú tűzön fonnyasszuk össze a megsózott zöldségeket. Adjuk hozzá a finomra aprított fűszereket, és hagyjuk hűlni. Egy nagyobb tálban, villa segítségével, nyomkodjuk szét a babokat, keverjük össze a zöldségekkel és a reszelt citromhéjjal. Ezt követi a kenderliszt és a bors: addig keverjük a masszát, amíg az állaga a fasírtra nem hasonlít. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, olajozzuk meg, és terítsük rajta szét egyenletesen a masszát. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 percig süssük. Ha kész, hagyjuk hűlni, és emeljük ki a tepsiből a papír segítségével. Egyforma kockákra/téglalapokra szeljük, langyosan, vagy hidegen fogyasztjuk. Hogy még finomabb legyen, kínálhatunk mellé joghurtos, petrezselymes, vagy szójaszószos mártást. Uzsonnára, kirándulások alkalmával is kiváló.

Szegényes karalábéleves (első fogás)

Hozzávalók:

  • 100 g főtt csicseriborsó;

  • 1 db karalábé;

  • 100 g bacon, vagy füstölt sonka;

  • pár levél, friss rozmaring;

  • 1 db kisebb főzőhagyma;

  • zöldség, vagy húsleveslé (a mennyiség attól függ, mennyire szeretnénk sűrű levest kapni);

  • olívaolaj;

  • ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:

A zellert meghámozzuk, kisebb, nagyjából egyforma kockákra vágjuk. Egy edényben megmelegítjük az olajat, üvegesre pároljuk a felvágott hagymát, majd hozzáadjuk a bacont, és közepes lángon az egészet összepirítjuk. A csicseriborsó kivételével beletesszük a maradék alapanyagot, enyhén odapirítjuk, és beleborítjuk a nem túl puhára főzött csicseriborsót. Addig főzzük lassú tűzön, míg a karalábé nem puhul meg. Ha egytál ételnek szeretnénk, főzhetünk bele rövid durum- vagy tojásos tésztát, illetve adhatunk mellé pirítóst.

Töltött sültkaralábé (második fogás)

Hozzávalók:

  • 4 db karalábé;

  • 400 g friss spenót;

  • 100 g ricotta, light túró vagy puha sajt;

  • 25 g parmezán vagy egyéb, érlelt sajt;

  • tojássárgája;

  • 1 gerezd fokhagyma;

  • ½ citrom;

  • olívaolaj;

  • ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:

A karalábékat az olívaolajjal meglocsolt serpenyőben megsütjük, közben a megmosott a spenótot, néhány pohár víz hozzáadásával, fedő alatt pároljuk.  Amikor megsültek, a karalábékat „lefejezzük” azaz 1/3 magasságban elvágjuk, és óvatosan kiszedjük a belsejüket. A kifacsart spenótot feldaraboljuk, egy tálban összekeverjük a tejtermékekkel, a zúzott fokhagymával, a citrom levével, majd sózzuk, borsozzuk. Ezután megtöltjük a karalábékat, visszahelyezzük rájuk az előzőleg levágott kalapjukat, és tíz percre újra a 120 fokosra melegített sütőbe helyezzük. Ha szeretnénk még „karalábésabbá” tenni ezt a fogást, a kikapart beleket turmixoljuk össze kevés joghurttal, vagy kefirrel, ízesítsük kedvünk szerint, és kínáljuk a sült karalábék mellé.

Karalábés egészség-saláta (köret, vagy egytálétel)

Hozzávalók:

  • 500 g karalábé;

  • egy csokor metélőhagyma;

  • 3 ek ecet (bor, málna, vagy balzsam);

  • 3 ek extraszűz olívaolaj;

  • 1 ek folyékony méz;

  • 50 g dióbél;

  • 120 g piros szőlő;

  • 60 g saláta (fejes, jég, római, akár vegyesen);

  • ízlés szerint só, bors. 

Elkészítés:

Hámozzuk meg a karalábét, majd reszeljük bele egy tálba nagyobb lyukú krumplireszelő segítségével. A metélőhagymát mossuk meg, és daraboljuk apróra, adjuk hozzá a karalábéhoz az olajjal, ecettel és a mézzel együtt. Sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni. A dióbeleket vagdossuk nagyobb darabokra, olaj nélkül, enyhén pirítsuk meg. Mossuk meg a szőlőszemeket és a salátát. A salátát tépkedjük össze, borítsuk rá a zelleres keverékünket, majd a félbevágott szőlőszemekkel és dióval díszítsük.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email