Gyógygomba: természetes egészségvédő megoldások

Gyógygomba hatásai: természetes egészségvédő megoldások

Több, mint 300 féle gyógygomba létezik, ám ezek közül nagyjából csak néhány tucat tartalmaz megfelelő mennyiségű jótékony összetevőt. A gyógygombák egészségvédő hatásaik mellett magas tápértékükkel is hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez. Sőt, egyes fajták a krónikus betegségek (daganatok,érrendszeri problémák stb.) kiegészítő kezelésére is sikerrel alkalmazhatók. Hogy, melyik gyógygomba, mikor segíthet, kiderül összeállításunkból!


Az ősz gyümölcseinek is nevezett gyógygombák kiváló egészségvédő hatásokkal rendelkeznek, amit már több ezer éve felismert a gyógyászat. Az első, kifejezetten gombákkal foglalkozó dokumentációt a Szaharában találták meg, nagyjából 7000-9000 éves, de a kutatók szerint egyes gyógygomba fajtákat már a Paleolit kor emberei is előszeretettel fogyasztották.

A legfontosabb gyógygombák összetevői és hatásai

Agaricus blazei murill (mandulagomba)

Évezredek óta ismert, szélkeskörben alkalmazott gyógygomba. Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot, B-vitaminokat, E-vitamint és D-vitamit, minden esszenciális aminosavat, poliszacharidokat, béta-glükánokat –rákellenes hatású−, továbbá különböző foszfolipideket és szteroidokat. Stimulálja az immunrendszert, ezáltal óv a fertőzéses megbetegedésekkel szemben, erős gyulladásgátló. A gyógygomba napi fogyasztása elősegíti az ölősejtek szaporodását, magas szuperoxid-dizmutáz tartalmának köszönhetően erős antioxidáns hatásokkal bír, ezáltal csökkenti a rák kialakulásának veszélyét, és elősegíti a daganatok kezelését. Óvja a májat, ezért a gyógygomba a hepatitisz kezelésére is alkalmas, valamint támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait.

Coprinus comatus (gyapjas tintagomba)

Ez a gyógygomba könnyen fellelhető a természetben, főképp réteken nő. Tartalmaz B-, D- és E-vitaminokat, valamint C-vitamint, gazdag ásványi anyagokat, többek között vanádiumot, káliumot, kalciumot, vasat, rezet, cinket és aminosavakat. A vanádium hozzájárul a cukorbetegség kezeléséhez, elősegíti a helyes emésztést, miközben jótékonyan támogatja a máj működését, fokozza a szervezet méregtelenítését. A gyapjas tintagomba kiválóan alkalmas a székrekedés, az aranyér, a gyomorfertőzések és a stressz kezelésére is.

Cordyceps sinensis (kínai hernyógomba)

Tibeti gyógygomba, a hegyekben 5000 méteres magasságban nő. Elég ritkán lelhető fel a szabadban, azonban szerencsére könnyen termeszthető. A hernyógomba összetevői révén kitűnő immunerősítő gyógygomba, vírusellenes hatású, védi a DNS-t, valamint gátolja a kóros, elváltozott sejtek burjánzását, ezáltal a kínai hernyógomba rák megelőzésére és kezelésére is sikeresen használható. Növeli az HDL (jó) koleszterin szintjét a vérben, ezért a zsírban gazdag táplálkozást folytatóknak kifejezetten ajánlott. Megelőzi, hogy a vérerek falán megtapadjanak a plakkok (érelmeszesedés), serkenti a májműködést, erősíti a veséket. Megköti a sejtek öregedéséért, a ráncosodásért, a gyulladásokért, az érrendszeri betegségekért és a daganatokért felelőssé tehető szabad gyököket. Serkenti az adenozin-trifoszfát termelődést, ezzel javítja az izomműködést, erősíti a szívet, szabályozza a szívritmust. A hernyógomba ösztönzi a tesztoszteron szintézisét, segít megszüntetni a depressziót. Hatóanyagai révén csökkenti a különféle fertőzéses gyulladásokat, az asztma és a hörgőgyulladás tüneteit.

Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba, reishi)

A pecsétviaszgomba rendkívül sokoldalú gyógygomba, nem véletlenül nevezik Kínában a halhatatlanság gombájának. Gyógyító tulajdonságait elsősorban a benne fellelhető poliszacharidoknak és glikoproteineknek köszönheti, melyek erősítik az immunrendszert, megkötik a káros szabad gyököket, méregtelenítik a szervezetet. Fogyasztásával megelőzhetjük a májproblémákat, a magas vérnyomást, a keringési zavarokat, az allergiák kialakulását, de a pecsétviaszgomba segítségével kezelhetjük a kemoterápia okozta elváltozásokat, légzési problémákat, fáradékonyságot és különféle mérgezéseket is. Ázsiában szinte minden rákfajta ellen alkalmazzák, jótékony tulajdonságait a C-vitamin még inkább felerősíti.

Grifola frondosa (bokrosgomba)

A bokrosgomba legendásan híres gyógygomba, régebben az általános egészségi állapot megőrzésére alkalmazták. Hatására csökken a magas vérnyomás, javítja a zsírok és a cukrok lebontását, ezáltal elősegíti a szervezet méregtelenítését és a súlycsökkenést. A bokrosgomba fokozza a máj és az epe működését, gyorsítja a hepatitisz gyógyulását, erős gyulladáscsökkentő.

Lentinus edodes Shiitake (shiitake gomba)

Kínában és Japánban évszázadok óta használják gyógygombaként, korábban főként a megfázást és az influenzát kezelték vele, de alkalmazták a magas vérnyomás megszüntetésére, valamint a vércukor csökkentésére és májerősítőként is. A shiitake gomba különösen hatékony immunerősítő és rákellenes gyógygomba, kiugróan magas a tápértéke. Gazdag esszenciális aminosavakban és ásványi anyagokban, valamint B-vitaminokban. Kimagaslóan erős az antimikrobiális hatása, a shiitake a vírusok, gombák és baktériumok jelentős részét elpusztítja, a Candida albicans fertőzés, valamint a fogszuvasodást okozó streptococcus baktériumtörzsek ellen is sikerrel használható. A shiitake gomba fogyasztása megnöveli a HDL (jó) koleszterin mennyiségét, ugyanakkor csökkenti a káros LDL koleszterinszintet, valamint rugalmassá teszi az érfalakat, ezáltal megóv az érelmeszesedés és más szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Lúgosításra is sikerrel alkalmazható, a shiitake gomba serkenti az emésztést, segít megszabadulni a felgyülemlett mérgektől. Összetevői táplálékul szolgálnak a bélflórát felépítő hasznos baktériumok számára, így hozzájárul a szaporodásukhoz. A shiitake gombából kinyert AHCC a human papilloma vírus (HPV) legjobb természetes ellenszere.

Gyógygombák: magyar kutató a világ élvonalában

Ahogyan már említettük, a Távol-Keleten a gyógygombákat évezredek óta alkalmazzák betegségek megelőzésére és kezelése. A kínai és a japán népgyógyászat elsősorban immunerősítő, illetve rákellenes tulajdonságaikat tartja nagyra.

Európában az elsők között vizsgálta, klinikai körülmények között, a gyógygombák egészségvédő hatásait dr. Fachet József professzor. A Magyar Tudományos Akadémia doktora 1975-ben került kapcsolatba a japán Goro Chihara professzorral, akitől egy gyógyításra használt gyógygombából kivont, teljesen tiszta poliszacharidát kapott. Ebből a mintából mutatta ki Fachet professzor, kollégái segítségével, a poliszacharida immunrendszer stimuláló képességét. Bizonyítékokat talált arra, hogy gátolja a legtöbb daganat növekedését, javítja a szervezet öngyógyító képességét, segít eltakarítani a kemoterápia és sugárterápia következtében elpusztult rákos sejteket. Ez a poliszacharida a lentinán, aminek nincsen ismert mellékhatása, és többek között Fachet professzor kutatási eredményei alapján, Japánban gyógyszernek minősítettek. Azóta is alkalmazzák a klinikai, kórházi gyakorlatban a rákbetegek adjuváns, illetve kiegészítő kezelésére.

Dokumentált klinikai kísérleti eredményeit is felhasználva, dr. Fachet József a gomba poliszacharidákból elkészítette a Vial Defense termékeket, amelyek a legjobb termőterületekről származó gyógygombákat tartalmazzák. A professzor kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a felhasznált gombák a legjobb termőterületekről származzanak, tapasztatai ugyanis azt mutatták, hogy a poliszacharidák hatását ez alapvetően befolyásolja. Ebben a tekintetben sem ismert kompromisszumot, ahogyan a saját receptúrájának összeállításakor is a tökéletességre törekedett. Dr. Fachet József professzor életéről, munkásságról és kutatási eredményeiről bővebben a dr. Fachet gyógygomba oldalon lehet olvasni.

Mit mondanak a tudósok?

A shiitake gomba enyhíti a kemoterápia mellékhatásait, a rosszindulatú daganatok közül különösen a vastagbélrák, a gyomorrák és a hasnyálmirigyrák kezelésében segíthet, a University of Arkansas kutatóinak vizsgálata szerint mellrák és a myeloma (a csontvelőben felszaporodnak a daganatos plazmasejtek) esetén is hatásos lehet. A shiitake gomba mellrákra gyakorolt pozitív hatásáról a New York-i Journal of alternative and complementary medicines szaklap közölt bővebb információkat

Tudtad?

Ahhoz, hogy a gyógygombák egészségvédő hatásait maradéktalanul kiélvezhessük, általában jelentős mennyiségű friss gombát kell fogyasztanunk. Sokszor azonban erre nincsen lehetőség, ezért ajánlott a jó minőségű kivonatok és táplálékkiegészítők fogyasztása.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email