Paleo diéta: menü öt napra

Paleo diéta: menü öt napra 1

Bár a paleo diéta a modern élelmiszerek jelentős részét száműzi az asztalunkról, ne felejtsük el, hogy ezek többnyire –adalék anyagokat tartalmazó ételek és italok, cukrok, liszt, stb.,− egyébként is ártalmasak egészségünkre. A paleo diéta követői szerint csak azt szabad enni, amit a kőkorszakban: sok húst, tojást, halat, zöldséget és gyümölcsöt. Nézzük, milyen ételekből áll egy öt napra szóló paleo menü.


A paleo diéta lényege, hogy visszatér a Paleolit kor halászó, vadászó és gyűjtögető életmódjához, amikor az emberek nem ettek feldolgozott élelmiszereket: szinte kizárólag húsokat, halat, tojást, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, étrendjüket magvakkal egészítették ki. Gabonaféléket, finomított cukrokat, tejtermékeket, de még hüvelyeseket sem ettek, többek között –a paleo diéta követői szerint– ez az oka annak, hogy a ma is így táplálkozó természeti népeket elkerülik a civilizációs betegségek. További érvük a paleo diéta mellett, hogy emésztőrendszerünk a Paleolit kor óta semmit sem változott, így a mai ételek feldolgozására sincsen felkészülve.

Paleo menü öt napra

Mint minden egészséges étrend, a paleo diéta is meghatározott szabályok szerint működik, a fogyasztható ételek listája korlátozott. Éppen ezért nem szabad eltérni a szabályoktól, mert ezzel azt kockáztatjuk, hogy szervezetünk nem jut megfelelő mennyiségű tápanyaghoz: proteinekhez, szénhidrátokhoz, zsírokhoz és vitaminokhoz. Az alábbi paleo menü a megengedőbb paleo diétát követi, azaz főtt ételeket tartalmaz –a szigorú paleo étrend csak nyers ételekből válogat–, és kiegyensúlyozott táplálkozást biztosít.

1. nap

Reggeli

  • 30 g párolt nílusi fogas

  • 10-15 db makadám dió

  • 50 g friss áfonya

Ebéd

  • 100 g főtt tarja

  • 100 g párolt brokkoli, kb. 50 g baconnal és fenyőmaggal

Vacsora

  • 100 g grillcsirke

  • Saláta kb. 50 g uborkából, fejes salátából, zellerszárból, olívaolajjal ízesítve

2. nap

Reggeli

  • 30 g rostonsült sovány sertéshús

  • egy marék mandula

  • 50 g friss eper

Ebéd

  • 140 g párolt csirkemell

  • 100 g paradicsomsaláta olívaolajjal ízesítve

Vacsora

  • 150 g párolt bárányhús tetszés szerint fűszerezve

  • 1-2 sült banán

3. nap

Reggeli

  • 80 g olívaolajas tonhal

  • 6 db brazil dió

  • 50 g friss szeder

Ebéd

  • 140 g roston sült lepényhal

  • 50 g uborkasaláta

  • 1 db mangó

Vacsora

  • 130 g sovány, sült marhahús

  • 50 g petrezselymes csiperkegomba

4. nap

Reggeli

  • 2 sült tojás

  • párolt spárga citromlével és 1 teáskanál olíva olajjal.

Ebéd

  • 2 csirkecomb

  • 70 g paprikasaláta paradicsommal

Vacsora

  • 130 g olívaolajban pirított sovány setés hús

  • 60 g sült kelbimbó

5. nap

Reggeli

  • 2 db kemény tojás

  • 1 db avokádóból, 30 g eperből, 30 g áfonyából készült saláta

Ebéd

  • 100 g olívaolajjal meglocsolt rostonsült bárány

  • 70 g fokhagymás, petrezselymes párolt kelbimbó

Vacsora

  • 120 g rozmaringos vaddisznóhús

  • 100 g répasaláta paradicsommal, zellerszárral, dióval és olívaolajjal

A főétkezések közé beiktathatunk gyümölcsöket, de mindenképp kerüljük – a túlzott cukorbevitel miatt − az édes fajták fogyasztását. Nagyon fontos, hogy a legtöbb étenddel ellentétben, a paleo menü a nettó tömegekkel számol, azaz ne a nyers, hanem a tányérba kerülő mennyiségeket mérjük. Szintén megszívlelendő, hogy a változatos és arányos étkezés az egészség alapköve, ezért ha a paleo diéta bekerült a kedvenceink közé, hosszútávon ne tartsuk magunkat egyféle mintaétrendhez, bátran állítsunk össze új ételsorokat!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email