Bár a nagy ünnepi falatozásoknak már vége, és talán fel is szaladt ránk némi plusz kiló, ha tehetjük, ne most kezdjünk önsanyargató fogyókúrákba. A téli hideg miatt szervezetünknek plusz kalóriákra van szüksége –természetesen nem zsíros kenyérre− úgy, hogy közben nem feledkezünk meg a vitaminok, az ásványi sók, az antioxidánsok megfelelő beviteléről sem. Ebben segíthetnek a téli ételek.
1. Téli ételek megfázás ellen
Télen különösen fontos a tápanyagokban gazdag táplálkozás, hiszen ellenkező esetben immunrendszerünk legyengül, könnyebben ki leszünk téve a szezonális megbetegedéseknek. Éppen ezért minden nap lássuk el szervezetünket elsősorban a megfelelő mennyiségű antioxidáns C-vitaminal, valamint B-vitaminokkal –melyeket szép számmal találhatunk a hüvelyesekben−, mert hozzásegítik a szervezetet ahhoz, hogy a bevitt táplálékokat energiává alakítsák, valamint segítenek megelőzni és legyőzni a megfázást és az influenzát. És a rideg, jeges napokon semmire sincs jobban szüksége szervezetünknek, mint az egészséges, ám kalóriát és energiát biztosító téli ételekre.
2. Bársonyos csicseriborsókrém
Hozzávalók: 250 g beáztatott vagy dobozos csicseriborsó, 1 db nagyobb burgonya, 4 szelet speck, bacon vagy sonka, 1 csipet finomra vágott petrezselyem, 1 evőkanál extraszűz olívaolaj, fél citrom frissen facsart leve, só, bors, ízlés szerint
Elkészítés:
A csicseriborsót forró, de nem lobogó vízben kezdjük el főzni. Mikor majdnem puha, adjuk hozzá a hámozott, felkockázott burgonyát, és sózzuk meg. Ha készre főtt, leöntjük a felesleges vizet −egy keveset tegyünk félre, ha a pép túl sűrűnek bizonyulna, azzal hígítsuk. A bacont vágjuk darabokra és pirítsuk. A krémre helyezzük rá a pirított bacon darabokat, csorgassuk rá az olívaolajat, a facsart citromlevet, végül szórjuk meg petrezselyemmel. Langyosan, azonnal tálaljuk. Tipp: látványosabb a tálalás, ha tányér helyett vastag falú poharat használunk.
3. Bableves másként
Hozzávalók: 320 g durumtészta /rövid csőtészta, 250 g paradicsomszósz, 1 db fokhagymagerezd, 1 csipet finomra vágott petrezselyem, 30 g vöröshagyma, 30 g zellerszár, 1 evőkanál extraszűz olívaolaj, 60 g zsír, 30 g sárgarépa, 400 g beáztatott tarkabab, 3 db rövid, friss rozmaring ág, 0,5 l zöldség, vagy húsleves, 120 nyers sonka, só, bors, ízlés szerint
Elkészítés:
Készítsük el, vagy melegítsük fel a levesünket. Közben hosszában aprózzuk fel a zsírt, a sonkát vékonyra szeleteljük. A zellerszárat, a sárgarépát és a hagymát összeturmixoljuk, amíg egy krémhez hasonló állagú pépet nem kapunk. Egy nagy edénybe öntsük az olajat és a fokhagymát: ha pirulni kezd, hozzáadjuk az őrölt zöldségeket, a disznózsírt, a paradicsomot és a sonkát. Amikor a zsír megolvad, az egészet meglocsoljuk egy merőkanálnyi levessel, és lassú tűzön továbbfőzzük. Hozzáadjuk a sót, borsot és az előfőzött –vagy dobozos− babot. Közben, egy másik edényben vizet forralunk, és majdnem készre főzzük a tésztát. Három merőkanálnyit merítünk a zöldséges szószból, összeturmixoljuk, majd visszatesszük a pépet, és elkeverjük. Hozzáadjuk a tésztát, összeforraljuk, majd friss rozmaringgal megszórva tálaljuk. Tipp: ha a levest gazdagítani szeretnénk –ebben az esetben egytál ételként is megállja a helyét−, tehetünk bele apróra kockázott, főtt burgonyát is.
4. Álpörköltes puliszka
Hozzávalók: 800 g kockázott marha, vagy borjúhús, helyettesíthető fehér húsokkal is, ebben az esetben a főzési idő lerövidül, 200 g kukoricaliszt, 400 g paradicsomszósz, 5 g bacon, 1 evőkanál passzírozott vöröshagyma, liszt, rozmaring, petrezselyem, vörösbor, extra szűz olívaolaj, só, bors ízlés szerint
Elkészítés: A hagymát megüvegesítjük az olívaolajon, majd hozzáadjuk a bacont. Ha pirulnak, a paradicsompürére kerül a sor: beleöntjük az alapba, hozzáadunk pár friss rozmaringlevelet, és megsózzuk. A marhát 2-3 centis kockákra aprítjuk, megforgatjuk a lisztben, és a forró serpenyőbe dobjuk: kevés borral, a bor elpárolásáig pirítjuk. Az előre elkészített paradicsomos szószt összeturmixoljuk, és a húsra borítjuk, az egészet nagyon lassú tűzön 1,5 órán keresztül, gyakori kevergetés mellett fedő alatt főzzük. Ha nagyon párolog, alkalmanként adjunk hozzá meleg vizet. Ha a hús puhára főtt, adjunk hozzá sót és borsot, valamint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel. Miközben a „pörkölt” készül, egy liter forró, sós vízhez hozzáadunk 1 evőkanál olajat, beleszitáljuk a kukoricalisztet, és habverővel pár percig, folyamatosan keverjük. Ezek után, alacsony lángon, gyakori keverés mellett kb. 40 percig főzzük a puliszkát. Tálalás: a húsos feltétet a puliszka alapra halmozva tálaljuk. Ízlés szerint megszórhatjuk petrezselyemmel, borssal, de akár tárkony levelekkel, vagy friss kakukkfűvel is.