Megérkezett az ősz, a hűvösebbre forduló idő beköszöntével egyre kevesebb friss zöldség és gyümölcs kerül az asztalokra. Ezért fontos, hogy minél többet fogyasszunk a vitaminokban gazdag idénynövényekből, amelyek egyik koronázatlan királya a számtalan módon elkészíthető sütőtök.
A sütőtök kellemes íze és alacsony kalóriatartalma mellett tápanyagokban is bővelkedik: nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, növényi rostokat, ásványi anyagokat. A benne található A-vitamin erősíti a látásunkat, fogainkat és csontjainkat, antioxidánsai megkötik a káros szabad gyököket, lassítják a sejtöregedési folyamatokat. A béta-karotin óvja keringési rendszerünket, valamint kiváló gyulladáscsökkentő. A sütőtököt általában szó szerint sütve fogyasztjuk, pedig számos, izgalmas étel alapanyaga lehet. Nézzünk most két könnyen elkészíthető receptet.
Sütőtökös nudli
Hozzávalók:
- 250 g sütőtökbél
- 350 g burgonya
- 150 g finomliszt
- 20 g burgonyakeményítő
- 1db közepes tojás
- Só, bors /ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió (elhagyható)
Elkészítés:
Bő, sós vízben főzzük meg héjában a burgonyát. Közben a sütőtököt meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágva, előmelegített sütőben 200°C-on, 15-20 percig sütjük. Csak akkor vegyük ki, ha enyhén összefonnyadt, de még nem pirul. A burgonyát meghámozzuk, a sütőtökkel együtt –az alapanyagok legyenek legalább langyosak− áttörjük, összedolgozzuk. A lisztet nyújtódeszkára tesszük, dombot formázunk belőle, aminek a közepére bemélyedést nyomkodunk, beleborítjuk a sóval, borssal elkevert tojást, és összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a burgonyás masszát, végül a keményítőt. Mielőtt kialakítanánk a szokásos nokedliformát, takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten 10 percet. Tehetünk rá bármilyen szószt, de ügyeljünk arra, hogy ne nyomja el a nudlik ízét. Kiváló megoldás lehet egy könnyű sajtmártás, egy kevés pirított bacon vagy vajas öntet, amelyben megfuttatunk pár friss zsályalevelet.
Sütőtökös álfánkocskák
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök (nettó)
- 1 kg finomliszt
- 3 narancs
- 25 g sörélesztő
- 3 tojás
- 1 kanál cukor
- 1 csipet só
- Olaj a sütéshez
- Cukor a dekoráláshoz
Elkészítés:
A sütőtököt hámozzuk meg, távolítsuk el a magokat, majd kockázzuk fel. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és előmelegített sütőben, 100°C-on, 20 percig fonnyasszuk. Ha kész, pürésítsük –akár egy villa segítségével−, majd hagyjuk kihűlni. A pürét víztelenítsük úgy, hogy egy sűrű szövésű tésztaszűrőbe helyezve kinyomkodjuk belőle a felesleges folyadékot. Ezután a masszát egy tálba helyezzük, hozzáadjuk a tojásokat, egy kevés langyos vízben feloldott élesztőt, a narancsok kifacsart levét, egy csipet sót és a lisztet. Az egészet addig keverjük, amíg homogén –keményebb kelt tésztaszerű− masszát nem kapunk. Meleg helyen két órát kelesztjük. Melegítsük fel az olajat a sütéshez. Ha elérte a kívánt hőfokot, egy kanál segítségével szaggassuk bele a tésztát úgy, hogy kis gombóckákat formázzunk belőle. Ha a fánkocskák aranybarnára sültek, konyhai papírtörlő segítségével itassuk fel róluk a felesleges olajat.
Dekorálhatjuk cukrozva –ne porcukorral, mert a meleg hatására megolvad és beleszívódik a fánkokba−, de kínálhatjuk vaníliás, narancsos, gyömbéres mártással is. Melegen fogyasszunk!