Bár a spárga számos egészségmegőrző és gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, mégsem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé. Ennek elsősorban a megfelelő receptek hiánya az oka: a spárgát ugyanis általában párolva, vagy leves formájában fogyasztják. Pedig léteznek különleges, mégis könnyen elkészíthető spárgás ételek.
A spárga az egyik első tavaszi zöldség, ezért fontos szerepe van a téli hónapokban lemerült vitamin és ásványi anyag tartalékaink feltöltésében. Mivel a szezonja meglehetősen rövid, együnk belőle minél többet, amíg frissen is beszerezhetjük. Recept összeállításunkban egyszerű, mégis tápláló spárgás finomságokat ajánlunk: érdemes kipróbálni!
Előételnek mandulás spárga
Hozzávalók:
-
1 kg spárga
-
Sózott kapribogyó
-
80 g vaj
-
2 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítése:
-
Távolítsuk el a spárga alsó, fás részét, esetleg zöldséghámozóval vékonyan tisztítsuk meg a szár lenti felét is.
-
Dobjuk lobogó vízbe, addig főzzük, amíg éppen roppanós marad.
-
Öblítsük át, majd szárítsuk meg a sózott kapribogyókat.
-
Egy serpenyőben hevítsünk vajat –ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg−, és süssük meg benne aranybarnára a mandulát. Amikor elkészült, tegyük hozzá a kapribogyókat.
-
Helyezzük a spárgákat a tányérokra, majd borítsuk be a mandulás, kapribogyós, vajas öntettel. Kínálhatjuk magában, vagy pirítóssal, pászkával is.
Spárgás-kenyeres pudingocskák
Hozzávalók:
-
1 kg spárga
-
100 g reszelt, száraz sajt, esetleg parmezán
-
200 g friss kenyérbél
-
150 ml tej
-
4 tojás
-
100 g vaj
-
Zsemlemorzsa, ízlés szerint só, szerecsendió, őrül fehér bors
Elkészítése:
-
Tisztítsuk meg a spárgát az előbb leírtak szerint.
-
Lobogó, sós vízben főzzük meg, vagy pároljuk 7-8 percen keresztül.
-
Tegyünk félre pár spárgacsúcsot a díszítéshez, a maradékot karikázzuk fel.
-
A vajból olvasszunk fel 20 grammot, tegyük bele a spárgakarikákat, majd lassú tűzön hagyjuk főni 3-4 percig.
-
Turmixoljuk össze, míg püré állagúvá nem válik.
-
Adjuk hozzá a tojásokat, a tejbe áztatott, és alaposan kifacsart kenyérbelet, a kiválasztott, őrölt fűszereket, valamint a felolvasztott, maradék vajat.
-
Vajazzuk ki a fém, vagy szilikon pudingformákat −kb. 2,5 dl−, szórjuk meg a kenyérmorzsával, és öntsük bele a kész keveréket.
-
Előmelegített sütőben −180 C°− helyezve 20 percig süssük, végül hagyjuk pihenni 5 percet, mielőtt a tányérokba borítanánk.
-
Dekoráljuk a megmaradt, főzött spárgacsúcsokkal, ha kedvünk tartja más díszítéssel (koktélparadicsom, főtt sonkaszeletek) is gazdagíthatjuk.
Spárgás-sonkás tojásos metélt
-
400 g tojásos széles metélt
-
100 g szeletelt érlelt sonka vagy bacon
-
500 g spárga
-
40 g reszelt sajt
-
1 mogyoróhagyma
-
1/2 pohár száraz fehérbor
-
30 g vaj
-
Só, ízlés szerint őrölt bors
Elkészítése:
-
Tisztítsuk meg a spárgát a fent leírtak szerint.
-
Forró, sós –nagy mennyiségű− vízben, nagyjából 2-3 percig főzzük. Ha kész, a spárgákat vegyük ki, a főzővizet pedig tegyük félre.
-
Távolítsuk el a spárgák csúcsát, a szárat vágjuk ketté és karikázzuk fel.
-
Egy nagyobb serpenyőben, a felolvasztott vajban pároljuk üvegesre az apróra vágott mogyoróhagymát, tegyük mellé a spárgakarikákat, és a csúcsokat.
-
Ha felhevült, öntsük fel a fél pohár fehérborral. Amikor elpárolgott a bor, rakjuk a serpenyőbe a felcsíkozott sonkát. Sózzuk meg, és vegyük le a tűzről.
-
A spárga újra felforralt vizében főzzük ki a tojásos metéltet.
-
Ha a tészta megfőtt, borítsuk a serpenyőbe és alaposan keverjük össze a spárgás feltéttel.
-
Sajttal és a kiválasztott őrölt fűszerekkel megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat!