Kánikulában senki sem szeret főzni, hosszabb időt eltölteni a konyhában a tűzhely mellett. Ilyenkor az étvágyunk is jelentősen megcsappan, ezért hajlamosak vagyunk kevesebb tápanyagot bevinni a szervezetünkbe. Ezért lehetnek jó választások az alábbi, szezonális zöldségekből gyorsan elkészíthető, finom és egészséges egytálételek.
Bár a nyári hőségben sokszor enni sincsen kedvünk, nem szabad megfeledkezni arról, hogy szervezetünk tápanyag- és energiaigénye egyáltalán nem csökken: ugyanúgy szüksége van a vitaminokra, ásványi anyagokra, enzimekre, szénhidrátokra, fehérjékre és nyomelemekre. Melegben a testünk csúcsra jár, a fokozott izzadással a vízveszteség is sokkal nagyobb a szokásosnál, így ételeinket is ennek megfelelően kell megválasztani. Ebben segítenek a következő receptek, amelyek a szezonális zöldségekre koncentrálnak. Nem véletlenül, hiszen az ezekben található hatóanyagok koncentrációja és élettani értéke ilyenkor a legmagasabb, ráadásul vizet is nagy mennyiségben tartalmaznak.
Cukkini hajócskák, ahogy csak szeretnénk
Hozzávalók
- 4-5 közepes méretű cukkini
- 1 kisebb, felaprózott –lehetőleg főző− hagyma
- 300 g darált hús (pulyka, csirke, disznó, akár vegyesen is). A vegetáriánusok bátran helyettesíthetik a húst gombával vagy kockázott padlizsánnal. Használhatunk halat is, ebben az esetben a párolt, illetve dobozos halat részesítsük előnyben.
- 1 tojásfehérje
- 1-2 magozott, kockára vágott paradicsom
- Fűszerek: friss petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű, stb.
- Ízlés szerint só, bors
- 1 pohár fehérbor
- Kevés extra szűz olívaolaj
Elkészítés
A cukkiniket alaposan megmossuk, hosszában kettévágjuk, majd a magos belének egy részét eltávolítjuk ügyelve arra, hogy a héját ne sértsük meg. A kivájt belső részt apróra kockázzuk és félretesszük, közben 200 fokra melegítjük a sütőt. Egy serpenyőben üvegesre fonnyasztjuk a hagymát, majd megpirítjuk benne a kiválasztott darált húsokat/gombát stb. Amennyiben dobozos halat használunk, csepegtessük le, és ezt a fázist hagyjuk ki: a halat főzés nélkül tegyük a keverékbe. Adjunk hozzá fél pohár fehérbort, a kedvenc fűszereinket, a paradicsomkockákat, és 2 percig főzzük tovább. Ha a töltelék kihűlt, keverjük bele a tojásfehérjét, és a kész töltelékkel béleljük ki az előre kivájt cukkini „csónakokat”. Helyezzük őket egy jénai tálba, öntsük fel a maradék fehérborral, takarjuk le alufóliával. Süssük kb. 45 percig, majd vegyük le a fóliát és grillezzük 5 percen keresztül. Ha készen van, megszórhatjuk friss fűszerekkel –bazsalikom, zsálya, babérlevél−, majd hagyjuk állni. Langyosan, dús zöldségkörettel tálaljuk. Másnap, hidegen is nagyon finom!
Tönkölybúzás csirkesaláta
Hozzávalók
- 200 g tönkölybúza
- 350 g csirkemell
- 200 g sárgarépa
- 280 g póréhagyma
- 200 g koktélparadicsom
- 80 g cikória
- Ízlés szerint só, bors
- Kevés extra szűz olívaolaj
Elkészítés
A tönkölybúzát öblítsük át, majd bőséges, sós vízben főzzük meg. Ha kész, szűrjük le, a megfőtt tönkölybúzát tegyük félre, és hagyjuk kihűlni. A répákat megpucolva és karikára vágva 10 percig főzzük forró vízben. Aki szereti a ropogósan, a répát nyersen is használhatja. A nyers csirkemellet csíkokra vágjuk, kevés extra szűz olívaolajon megpirítjuk és összekeverjük a tönkölybúzával. Egy másik serpenyőben felforrósítjuk a póréhagymát, a cikóriát és a félbe vágott paradicsomokat. Mikor illatozni kezd –összeesik, de zöld marad és megpuhul a zöldség− összekeverjük a többi alapanyaggal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, őrölhetünk rá egy kevés erős paprikát.
Langyosan, sőt hidegen is kiváló nyári étel, amelyet akár kirándulásokra is magunkkal vihetünk: friss és egészséges, minden fellelhető benne, amire a szervezetünknek szüksége van.