Milyen a jó húsvéti recept? Legyen ízletes és különleges, az ünnephez méltó. Mutatunk egy csupa egészséges fogásokból álló, különleges ételsort, ami biztosan elnyeri még a legínyencebbek tetszését is.
Valljuk be, a hagyományos húsvéti menü sokaknál okoz gyomorrontást, pedig ennek egyáltalán nem kell így lennie. Léteznek ugyanis olyan húsvéti receptek, amelyek akkor sem okoznak emésztési problémákat, ha esetleg többet eszünk belőlük. Ezekből raktunk össze egy teljes ételsorra valót.
Háromtöltelékes kemény tojás (előétel)
Hozzávalók:
- 60 g majonéz;
- 60 g lecsepegtetett olajos tonhal;
- 40 g feta sajt;
- 40 g kígyóuborka (hámozva, magtalanítva);
- 20 g durumlisztből készült kenyér;
- 9 db kemény tojás;
- 8 db nagyobb kapri bogyó;
- 2 db nagy zöld olíva;
- 1 db olajos ajóka;
- 1 db közepes paradicsom;
- egy kevés friss bébi spenót;
- extraszűz olívaolaj;
- ízlés szerint só, bors.
Elkészítés
A főtt tojásokat megtisztítjuk a héjuktól, kettévágjuk őket, és kivesszük a sárgájukat.
Mimóza tojás: a bébi spenótot megmossuk, megszárítjuk. Hat darab fél tojást „béleljünk ki” majonézzel (nagyjából 40 g) helyezzünk rá pár spenótlevelet. A 3 tojás sárgát préseljük át krumplinyomóval, majd óvatosan, hogy össze ne tagadjon, helyezzük a levelekre.
Tonhalas tojás: turmixoljuk össze a tonhalat az ajókával, 20 g majonézzel, 2 kapribogyóval, és 3 tojás főtt sárgájával. Helyezzük a keveréket a hűtőbe, legalább egy órára. Ezután 6 fél tojás sárgájának helyét töltsük meg a krémmel, lehetőleg nyomózsák segítségével. Díszítsük az így kapott halmokat egy-egy szem kapri bogyóval.
Kemény tojás görögösen: hámozzuk meg a paradicsomot, magozzuk ki, és nagyon apróra kockázzuk fel. Vágjuk fel pici kockára a fetát, és az uborkáz, a lecsepegtetett olívabogyókat, és a kenyeret. Az egészet keverjük össze a villával szétnyomkodott 3 tojás sárgájával, szükség szerint adjunk hozzá egy kevés olívaolajat. A maradék 6 tojást ezzel a töltelékkel, kanál segítségével, töltsük meg.
Ezt az előételt friss salátaágyon, langyosan, vagy enyhén hűtve kínáljuk.
Tavaszi lasagne (első fogás)
Hozzávalók:
- 700 g padlizsán;
- 300 g lágy sajt;
- 4 evőkanálnyi tej;
- 250 g (lehetőleg friss) tojásos tészta;
- 250 g édes, kemény paradicsom;
- 100 g spenót;
- egy kis csokor metélőhagyma;
- pár evőkanál extraszűz olívaolaj;
- ízlés szerint só, bors.
Mossuk meg a padlizsánt, hámozzuk, majd hosszában vágjuk fel nagyjából ½ cm vastagságúra. Helyezzük a szeleteket egy tésztaszűrőbe, sózzuk meg, és hagyjuk állni, míg ki nem csepegnek. Ha kieresztették a levüket, grillezzük meg őket (olaj nélkül, mert megszívják magukat vele!), forró sütőlapon, vagy felhevített serpenyőben, pár percig, mind a két oldalon. A paradicsomokat mossuk meg, és szeleteljük. A spenótot hevesen lobogó, sós vízben, pár percig forrázzuk, majd lecsepegtetjük. A lágy sajtot tegyük egy nagyobb tálba, fakanállal keverjük ki csomómentesre a tejjel, a végén adjuk hozzá az apróra vágott metélőhagymát.
Kenjünk ki egy magas oldalú tepsit egy kanál olajjal, majd az aljára helyezzünk egy réteg tésztát. Kenjük meg a tésztát pár kanál sajtkrémmel, erre kerülnek a grillezett padlizsán szeletek, a paradicsom és a spenót. Ezután újra a tésztán van a sor, ezt a rétegezést addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tepsit fedjük le fóliával és előmelegített sütőben, 200°-on süssük, nagyjából 15 percig. Tálalhatjuk melegen, langyosan (szeletelés előtt hagyjuk állni pár percet), de hidegen akár kiránduláskor is magunkkal vihetjük. Természetesen, a zöldségeket ízlésünk szerint variálhatjuk, használhatunk cukkinit, póréhagymát, mángoldot, a fentiek szerint készítve. A vegetáriánusok (és nem csak ők) helyettesíthetik a sajtot szója-, vagy rizslisztből készült besamellel.
Tonhalkrémes borjúszelet (második fogás)
Hozzávalók:
800 g borjúpecsenye;
- 1 db főzőhagyma;
- 1 db répa;
- 1 db zellerszár;
- 1 tk. ecet;
- 1 ek. extraszűz olívaolaj;
- ízlés szerint só.
A krémhez:
- 200 g olívaolajos tonhal;
- 8 ek. extraszűz olívaolaj;
- 2 db ajóka;
- 2 ek. kapribogyó;
- 2 db kemény tojás sárgája;
- 1 db. citrom leve.
Elkészítés:
A borjút összekötjük húskötöző zsinórral, majd sós, langyos vízben (annyiban, hogy ellepje) a megtisztított répával, hagymával, zellerszárral, egy ek. ecettel, egy ek. olajjal, lassú tűzön, lefedve főzzük nagyjából 2 órán keresztül. Ha kész, hagyjuk kihűlni a húst a levében. Közben mixeljük össze a krém hozzávalóit, ha túl sűrű, adhatunk hozzá a húsléből, de ne folyjon! A húst bontsuk ki, és vékonyan szeleteljük fel, a szeleteket kenjük be a krémmel, és hagyjuk állni az egészet pár óráig, amíg a hozzávalók át nem veszik egymás ízét. Ha szeretnénk könnyedebbé tenni ezt a fogást, az olívaolaj helyett, használhatunk 1:1 arányú sovány kefirt és ricottát. Amennyiben nem kedveljük a borjúhúst, helyettesíthetjük nem túl vékonyra szeletelt, sült pulykamellel.
Kanalas-krémes erdei (desszert)
Hozzávalók:
- 250 g piskótatészta, vagy babapiskóta;
- 100 ml felvert habtejszín;
- ízlés szerint rum;
- vegyes erdei gyümölcsök.
A krémhez:
- 6 db tojás sárga;
- 170 g cukor;
- 40 g liszt;
- 500 ml tej;
- 1 zacskó vanillin.
Elkészítés:
Egy tálban verjük szalagosra a tojás sárgákat a cukorral. Ezután óvatosan csomómentesre keverjük bele a lisztet és a vanillint. Közben melegítsük fel a tejet és folyamatos, gyors keverés közben adjuk hozzá a kész masszát. Ha forrni kezd, elektromos habverővel folyatassuk a keverést, míg a krém nem kezd el bugyogni (pár perc). Ekkor eloltjuk, és hűlni hagyjuk. A díszítéshez tegyünk belőle félre egy bögrényit.
A rumot öntsük egy tálba, hígítsuk kevés vízzel. A piskótát tépkedjük kisebb darabokra, és helyezzük egy részét a poharakba/tálkákba, melyekben majd szervírozzuk. Locsoljuk meg a rumos vízzel, tegyünk rá a krémből, néhány szemet az erdei gyümölcsökből, rétegesen (nem kell pontosnak lennie), a műveletet addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. Helyezzük a poharakat legalább 1 órára a hűtőbe. Ha letelt az idő, hagyjuk állni szobahőmérsékleten 10 percet, ezután kenjük be a maradék krémmel, nyomjuk rá a felvert habtejszínt, végül díszítsük gyümölccsel. Még vonzóbbá tehetjük édességünket, ha minden pohárkát pár apró mentalevéllel díszítjük.