Közeledik az ünnepi időszak, ilyenkor mindenki igyekszik a legfinomabb ételeket elkészíteni. Az egyik sláger alapanyag a fahéj, amely nem hiányozhat a karácsonyi süteményekből, befőttekből, és persze a tél sztárjából, a forralt borból. Ennél azonban lényegesen sokszínűbbek a fahéjas receptek, lássunk egy egészséges és finom menüt.
A fahéj talán a „legtélibb” fűszernövény, hiszen elengedhetetlen tartozéka az ünnepi ételeknek és italoknak. Illatos és aromás, karakteres íze még az egyszerű ételeket is különlegessé teszi. És, ami ennél is fontosabb, a fahéj számtalan jótékony hatással rendelkezik, fogyasztása hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Hatékony antioxidáns, lassítja a sejtek öregedését, serkenti az emésztést, segít megszüntetni a puffadást és a hányingert. Kiváló baktérium- és vírusölő, javítja a gyomor működését. Ráadásul egészségvédő tulajdonságait feldolgozva, ételek alapanyagaként sem veszíti el, ezért is érdemes kipróbálni minél több fahéjas receptet.
Vegetáriánus előétel fahéjjal: az ájult imám padlizsánja
Az ájult imám padlizsánja, azaz Imam Baylid, nevét a legenda szerint egy szentéletű papról kapta, aki annyira élvezte az étek harmonikus, és markáns ízeit, hogy szó szerint elájult tőle.
Hozzávalók:
- 700 g –vékony/nem duci−padlizsán (lehetőleg lila);
- 400 g főzőhagyma;
- 400 g paradicsom;
- 1 kávéskanál cukor;
- 1 evőkanál fenyőmag;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 1 kávéskanál őrölt fahéj;
- Extra szűz olíva olaj;
- 1 marok fenyőmag;
- 3-4 friss menta levél, ízlés szerint;
- Só, ízlés szerint.
Elkészítés:
Mossuk, szárítsuk és hosszában felezzük el a nyers padlizsánokat, a belsejüket pedig kaparjuk ki. A sütőlapra helyezzünk sütőpapírt, rakjuk rá a padlizsán feleket a kivájt felükkel felfelé, ízlés szerint sózzuk. 180 fokon 25-30 percig sütjük, közben a paradicsomokat forró vízbe dobjuk, majd hámozzuk és magozzuk. Egy serpenyőben az olajon felhevítjük a darabolt fokhagymát –nem égetjük, mert keserű lesz-, majd hozzáadjuk a hagymát és egy csipetnyi sót. Lassú lángon, 15 percig tükrösítjük, hozzáadjuk a paradicsomot, a padlizsánok kikapart belsejét, a fahéjat és a cukrot. Ha a főzet „száradni” kezd, tegyünk bele tépkedett/őrölt mentát, fenyőmagot, majd vegyük le a sütőről. Ha túl száraznak bizonyulna, locsoljuk meg pár kanál házi levessel (megfelel a hús- és zöldség leves is). A kivájt, sütőben sütött padlizsánokra locsoljunk egy kevés olajat, és töltsük meg az elkészített, villával összenyomogatott keverékkel: az egészet 5 percre tegyük a sütőbe, és hagyjuk is ott, amíg nem lesz szép ropogós. Melegen/langyosan tálaljuk. Kiváló társa a vörös lencsés-, vagy zöld levelű salátáknak.
Főétel: őszi sertésszelet, mézes és fahéjas bolondsággal
Hozzávalók:
- 500 g sütőtök tisztított bele;
- 100 g burgonya;
- ½ liter hús- vagy zöldség leves;
- 30 g nyers olíva olaj;
- 1 csipet őrölt fahéj;
- Só, ízlés szerint;
- Szerecsendió, ízlés szerint.
- 4 szelet setés szelet –kb 150 g/db-
- 1 kemény, de ömleszthető sajt;
- 3 db zsálya levél;
- 3 g friss rozmaring;
- 15 g szójaszósz;
- 40 g olíva olaj;
- Kakukkfű, ízlés szerint;
- Só, ízlés szerint.