Ízletesebbé teszi az ételeket, de sokan magában is szívesen fogyasztják a fokhagymát, ami egyike a leghatásosabb és leggyakrabban használt gyógynövényeknek. Ismerje meg a fokhagyma jótékony hatásait, és egyen belőle minél többet!
A fokhagyma (Allium sativum) eredetileg Közép-Ázsiából származik, közeli rokonságban áll a hagymával, a metélőhagymával, a mogyoróhagymával és a póréhagymával is. Ez a növény nemcsak íze és illata miatt közkedvelt, hanem gyógyhatásai is régóta közismertek. Az egyiptomiak a piramisokat építő munkások szervezetét erősítették vele, valamint úgy vélték, a fokhagyma rendszeres fogyasztása segít megelőzni a betegségeket. Az ókori olimpiai játékok előtt a sportolók fokhagyma gerezdeket rágcsáltak, hogy erősítsék fizikai teljesítőképességüket. A fokhagyma gyógyhatásait megemlítik az Odüsszeuszban, és a Bibliában is. Sokan tisztában vannak fertőtlenítő tulajdonságával, azonban a fokhagyma hatásai ezzel még nem merülnek ki. Remek antioxidáns, elősegíti a szervezet méregtelenítő folyamatait, kiváló féregűző és gyulladáscsillapító.
A fokhagyma rejtett kincsei
Egyik legnagyobb előnye, hogy bőségesen tartalmaz olyan fontos ásványi anyagokat, mint a kálium, a kalcium, a foszfor és a szelén, de gazdag vitaminokban is: ezek közül a legfontosabbak a B-vitaminok, valamint az egyik legerősebb antioxidáns, a C-vitamin. Ezen kívül vizet, zsírokat, cukrokat, növényi rostot és kolint tartartalmaz nagyobb mennyiségben.
A csodálatos C-vitamin
A fokhagyma C-vitaminja felveszi a harcot a felhalmozódó szabad gyökökkel szemben, amelyek a sejtek korai elöregedéséért, a gyulladásokért, egyes érrendszeri megbetegedésekért, valamint a daganatok kialakulásáért is felelőssé tehetők. A C-vitamin ezen kívül javítja a vérkeringést, segít megelőzni az érelmeszesedést, csökkenti a vércukorszintet. A fokhagyma kivonata elősegíti a fehérjék és a hormonok szintézisét, plusz energiával látja el a szervezetet, javítja az idegrendszer működését, valamint segíti a vas felszívódását, és hasznosulását. Ezzel járul hozzá a csontok és a fogak egészségéhez. Mivel fokozza a kollagén termelődését, belülről varázsolja szebbé a bőrünket. Hozzájárul a magas vérnyomás kordában tartásához, megóvhat a szívinfarktustól és a stroke-tól. Ha minden nap fogyasztjuk, jelentősen csökkenti az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét, ami szintén támogatja az érrendszer egészségét.
Szelén és E-vitamin
Ha növekedésről vagy a férfiak termékenységéről van szó, a fokhagymában rejlő szelén az egyik legfontosabb vegyület. Szimbiózisban „dolgozik” az E-vitaminnal, hiánya különféle betegségeket, szív-, izom-, máj rendellenességeket okozhat, de az anyajegyek, a májfoltok és egyes neurológiai betegségek is összefüggésbe hozhatók a szelén elégtelen bevitelével. Erős antioxidáns, javítja az immunrendszer hatékonyságát, segít normalizálni a pajzsmirigy működését, ha tehát gyakran fogyasztunk fokhagymát, ezeket a hatásokat biztosan érezni fogjuk.
Nagyszerű immunerősítő
Már a népgyógyászat is felismerte a fokhagyma kivételes fertőtlenítő erejét, ezért is ajánlják a szezonális, légúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére. Ezt a tulajdonságát elsősorban immunerősítő hatóanyagai szerencsés összetételének köszönheti, ezek az összetevők ugyanis egymást kiegészítve még jobb hatást érnek el. Nem véletlen, hogy a fokhagyma a légúti allergiák esetén is segítségünkre lehet. Sőt, antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatása még több fertőzéstől megóvhat.
Méregtelenítésre és paraziták ellen
A fokhagyma kénvegyületeket is tartalmaz, ezek közül a legfontosabb alliin. A friss fokhagyma sérülése esetén (szeletelés, préselés, stb.), az alliin a növény szúrós illatáért felelős allicinná alakul át. Tulajdonképpen ez a folyamata fokhagyma önvédelmi mechanizmusának a része, ezzel a szaggal tartja magától távol a parazitákat. Ezt a tulajdonságát mi is kihasználhatjuk: rendszeresen fogyasztásával, jó eséllyel kiűzhetőek a szervezetben tanyázó, különféle élősködők. Támogatja a szervezet természetes méregtelenítő funkcióit, tehermentesíti a májat, különösen a nehézfémek semlegesítésében hasznos, kutatások szerint akár 19%-kal csökkentheti a vér ólomtartalmát.
Külsőleg is használhatjuk
Bár jellegzetes illata miatt, talán nem gondolnánk, de a fokhagyma számos kozmetikum fontos alapanyaga: hatékonyan tisztítja és fertőtleníti a bőrt, segít eltüntetni a pattanásokat, és a pörsenéseket, da hatékonyan alkalmazható korpa ellen is. Enyhíti a különféle rovatcsípések okozta kellemetlen tüneteket, valamint megelőzi az elfertőződésüket.
Mit mondanak a tudósok?
Egy angol kutatás keretében száznegyvenhét önkéntesnek, novembertől, februárig, tizenkét héten át véletlenszerűen, napi egy kapszula allicint tartalmazó fokhagyma táplálékkiegészítőt, illetve placebót adtak. Azok, akik a fokhagyma-kivonatot kapták, szignifikánsan kisebb eséllyel betegedtek meg megfázásban, ha mégis megfertőződtek, gyorsabban meggyógyultak, mint a placebóval kezelt páciensek.
Tudtad?
Legjobban nyersen fejti ki hatását, ám sokáig kellemetlen ízt és illatot hagy maga után. Ettől könnyen megszabadulhatunk, ha fokhagyma evés után elrágcsálunk pár kávészemet. Az utóbbi időben egyre elterjedtebb a szintén keletről érkező fekete fokhagyma. Ez a változat tulajdonképpen egy különleges erjesztési folyamatnak az eredménye, aminek a hagyományos foghagymát vetik alá. A fermentálásának köszönhetően kétszer annyi benne az antioxidáns, mint a „rendes” fokhagymában.
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417560/