Sokan talán még nem tudják, hogy hogyan is tudnák a leghasznosabban felhasználni a chia magot, ami a természet fehérje bombája, mindemellett a szívünk barátja!
A chia magjai optimális arányban tartalmazzák a legfontosabb tápanyagokat. Érdemes itt megjegyeznem, hogy bár igen sok helyen kapható a chia mag, olcsóbb és drágább változatban egyaránt, ennek ellenére egyetlen olyan céget ismerek, ami nem kezeli a chia magokat vegyszerekkel és adalékanyagokkal. Erről bővebben a chia mag szóra kattintva lehet bővebben informálódni.
A chia mag egy olyan szuperélelmiszer, amelyet folyamatosan érdemes fogyasztani és mindennapi étkezésünk részévé tenni. A chia magban nagy mennyiségben megtalálható az omega-3 zsírsav, fehérje, kávésav, rostmentes szénhidrát, antioxidáns összetevők és élelmi rostok. Továbbá tartalmaz még kalciumot és omega-6 zsírsavakat. Nagy előnye, hogy gluténmentes.
Chia mag rendszeres fogyasztása a különféle betegségek megelőzéséhez
- segít a méregtelenítési folyamatban
Amikor a gyomorban vízzel keveredik, állaga zseléssé válik, ebből adódóan könnyebben szívja magába a toxinokat.
- hozzájárul a tápanyagok hatékony felszívódásához
Jelentős rosttartalmának köszönhetően óvja az irritált bélrendszert, víztartó képessége pedig két és félszerese a búzakorpáénak. Egyes kutatások kimutatták, hogy a chia mag szabad gyök megkötő antioxidáns és antiproliferatív hatású, következtetésképp akadályozhatja a rákos sejtek osztódását elsősorban mell-, méhnyak- és bőrdaganat esetén.
- magas kalcium tartalmú
Emiatt kifejezetten ajánlott terhesség és a menopauza idején egyaránt. A chia mag glükóz tartalma nem szívódik fel az emésztőrendszerben, így a cukorbetegek is fogyaszthatják. Hozzávetőleg annyi omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a halak, ebből adódóan kiváló választás vegetáriánusok számára is.
- A chia mag hozzájárul a fogyókúrák sikeréhez
Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően lassítja az öregedést, hatékonyan veszi fel a harcot a gyulladásokkal, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szív- és érrendszeri megbetegedések.
Chia puding recept, garantáltan laktózmentes, vegán desszert.
Hozzávalók
250 ml kókusztej (vagy mandula, rizstej)
4 evőkanál chia mag
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál vanília esszencia
pár csepp stevia
Elkészítése – 4 kis puding
- Az hozzávalótkat robotgéppel mixeljük össze alaposan, kisebb pohárba, vagy kis tálkákba töltsük ki a könnyebb tálalás céljából. Tegyünk 15 percre a hűtőbe.
- Fogyasztáskor ízesítsük! Lehet akár 1 marék eperrel, vagy málvával fokozni az ízét, vagy akár fahéjjal meghinteni.
Cikket írta: Ács Beatrix életmódváltás trainer
Facebook közszereplői oldal: Ács Beatrix életmódváltás trainer
Felhasznált szakirodalom:
Vuksan V, et al. Reduction in postprandial glucose excursion and prolongation of satiety: possible explanation of the long-term effects of whole grain Salba (Salvia Hispanica L.). Eur J Clin Nutr. (2010)
Chicco AG, et al. Dietary chia seed (Salvia hispanica L.) rich in alpha-linolenic acid improves adiposity and normalises hypertriacylglycerolaemia and insulin resistance in dyslipaemic rats. Br J Nutr. (2009)
Roizen, M. and Oz, M. You Staying Young, 2007, Free Press