Chia puding – A szívünk barátja

Chia puding - A szívünk barátja  1

Sokan talán még nem tudják, hogy hogyan is tudnák a leghasznosabban felhasználni a chia magot, ami a természet fehérje bombája, mindemellett a szívünk barátja!


A chia magjai optimális arányban tartalmazzák a legfontosabb tápanyagokat. Érdemes itt megjegyeznem, hogy bár igen sok helyen kapható a chia mag, olcsóbb és drágább változatban egyaránt, ennek ellenére egyetlen olyan céget ismerek, ami nem kezeli a chia magokat vegyszerekkel és adalékanyagokkal. Erről bővebben a chia mag szóra kattintva lehet bővebben informálódni.

A chia mag egy olyan szuperélelmiszer, amelyet folyamatosan érdemes fogyasztani és mindennapi étkezésünk részévé tenni. A chia magban nagy mennyiségben megtalálható az omega-3 zsírsav, fehérje, kávésav, rostmentes szénhidrát, antioxidáns összetevők és élelmi rostok. Továbbá tartalmaz még kalciumot és omega-6 zsírsavakat. Nagy előnye, hogy gluténmentes.

Chia mag rendszeres fogyasztása a különféle betegségek megelőzéséhez

  1. segít a méregtelenítési folyamatban

Amikor a gyomorban vízzel keveredik, állaga zseléssé válik, ebből adódóan könnyebben szívja magába a toxinokat.

  1. hozzájárul a tápanyagok hatékony felszívódásához

Jelentős rosttartalmának köszönhetően óvja az irritált bélrendszert, víztartó képessége pedig két és félszerese a búzakorpáénak. Egyes kutatások kimutatták, hogy a chia mag szabad gyök megkötő antioxidáns és antiproliferatív hatású, következtetésképp akadályozhatja a rákos sejtek osztódását elsősorban mell-, méhnyak- és bőrdaganat esetén.

  1. magas kalcium tartalmú

Emiatt kifejezetten ajánlott terhesség és a menopauza idején egyaránt. A chia mag glükóz tartalma nem szívódik fel az emésztőrendszerben, így a cukorbetegek is fogyaszthatják. Hozzávetőleg annyi omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a halak, ebből adódóan kiváló választás vegetáriánusok számára is.

  1. A chia mag hozzájárul a fogyókúrák sikeréhez

Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően lassítja az öregedést, hatékonyan veszi fel a harcot a gyulladásokkal, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Chia puding recept, garantáltan laktózmentes, vegán desszert.

Hozzávalók

250 ml kókusztej (vagy mandula, rizstej)

4 evőkanál chia mag

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1 teáskanál vanília esszencia

pár csepp stevia

Elkészítése – 4 kis puding

  • Az hozzávalótkat robotgéppel mixeljük össze alaposan, kisebb pohárba, vagy kis tálkákba töltsük ki a könnyebb tálalás céljából. Tegyünk 15 percre a hűtőbe.
  • Fogyasztáskor ízesítsük! Lehet akár 1 marék eperrel, vagy málvával fokozni az ízét, vagy akár fahéjjal meghinteni.

Cikket írta: Ács Beatrix életmódváltás trainer

Facebook közszereplői oldal: Ács Beatrix életmódváltás trainer

Felhasznált szakirodalom:

Vuksan V, et al. Reduction in postprandial glucose excursion and prolongation of satiety: possible explanation of the long-term effects of whole grain Salba (Salvia Hispanica L.). Eur J Clin Nutr. (2010)

Chicco AG, et al. Dietary chia seed (Salvia hispanica L.) rich in alpha-linolenic acid improves adiposity and normalises hypertriacylglycerolaemia and insulin resistance in dyslipaemic rats. Br J Nutr. (2009)

Roizen, M. and Oz, M. You Staying Young, 2007, Free Press

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email