Természetes folyamat, hogy télen feléljük a tápanyagraktárainkat, ezért az évszak végére nem meglepő, ha hiányállapotok alakulnak ki. Ezért fontos a tavaszi életmódváltás, aminek fontos része a szezonális, kifejezetten tavaszi ételek fogyasztása.
A tavasz különösen jó időszak az életmódváltásra, hiszen ilyenkor alapvetően megváltozik az étkezésünk és a fizikai aktivitásunk: a melegebb idő, az egyre hosszabb nappalok mozgásra csábítanak, a megújuló természet pedig bőségesen ellát friss élelmiszerekkel.
Mi ennek az oka?
Egy természetes, ciklikus folyamatról van szó, a hosszú téli hónapok után szervezetünk vitaminraktárai kifogyóban vannak, egyre inkább megjelennek a hiányállapotok (vitaminhiány, nyomelemek hiánya, ásványi anyagok hiánya stb.) tünetei. Ezek legenyhébb megnyilvánulása a tavaszi fáradtság. Ilyenkor testünk szinte szomjazik a hiányzó tápanyagokra, amiket a természet szerencsére tálcán kínál: a nyers zöldségek és gyümölcsök segítségével ráadásul a télen meggyengült immunrendszerünket is felerősíthetjük. A tavaszi életmódváltás tehát könnyen összekapcsolható a szezonális étrenddel, így könnyebben megvalósítható.
Olcsó és könnyen elérhető tavaszi ételek
Nagyszerű választás a tápanyagok pótlására az összes hagymaféle, akiknek érzékenyebb a gyomra, inkább a póréhagymát és a medvehagymát részesítse előnyben, mert ezek szinte senkinél sem okoznak emésztőrendszeri irritációt.
- A medvehagyma összetétele szinte megegyezik a fokhagymáéval, ráadásul a jótékony hatóanyagokat sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazza. Többek között bővelkedik C-vitaminban, nagyszerű méregtelenítő és béltisztító, megvéd a káros mikroorganizmusoktól, arra azonban figyeljünk, hogy vérhígító tulajdonságú. Létezik belőle tinktúra, amit az ételekbe csepegtethetünk, de akár a kenyerünket is ízesíthetjük vele anélkül, hogy hagymaszagunk lenne tőle.
- A póréhagyma is gazdag vitaminforrás, ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz diétás rostokat és béta-karotint.
- A tél végére a trópusi gyümölcsök közül a legtöbb már nem elég lédús, éppen ezért, a tavaszi életmódváltás részeként, fogyasszunk kivit, ami a kontinentális égövön is megterem. Magas a C-vitamin-tartalma és jól használható fogyókúra során, mert enyhe vízhajtó és hashajtó, valamint fokozza a zsírbontó enzimek termelődését. Egy év alatti gyermeknek ne adjuk, mert apró magjai – a málnához és az eperhez hasonlóan – könnyen bajt okozhatnak.
- Nagyszerű tavaszi étel a jégsaláta, ami magasabb víztartalommal rendelkezik, mint a hagyományos fejes saláta. Tovább eltartható, levelei több napig ropogósak és frissek maradnak, rosttartalma révén javítja az emésztést, tisztítja a bélrendszert.
- Bár nem tartozik kifejezetten a tavaszi ételek közé, ebben az évszakban se mondjunk le a savanyú káposzta gyógyhatásairól. Hetente 2-3 alkalommal fogyasztva rendkívül jó öregedésgátló. Magas a rosttartalma, ezért nagyszerűen támogatja az emésztést, de csak akkor, ha sok folyadékot fogyasztunk mellé. Ellenkező esetben – és ez minden rostos tavaszi ételre igaz – a rostok könnyen szorulást okozhatnak.
Gyümölcslevek szódabikarbónával
A tavaszi életmódváltás jegyében, minden nap együnk egy maroknyi friss zöldséget és egy-két darab gyümölcsöt. Utóbbit kiválthatjuk két pohár, frissen facsart gyümölcslével, a bolti változatokat vizont lehetőleg kerüljük. Mivel a gyümölcslevek gyomorégést, vagy más emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak, a biztonság kedvéért fele rész vízzel felhígíthatjuk az italunkat. Jó megoldás az is, ha a gyümölcsléhez egy kis kanál szódabikarbónát adunk.
Többször, keveset
Akkor járunk el helyesen, ha tartjuk magunkat a többször, keveset elvhez, és legalább naponta ötször eszünk kisebb adagokat. A tavaszi ételeket, így a friss zöldségeket és gyümölcsöket tízóraira és uzsonnára önmagukban fogyasszuk, de tegyük őket a többi étkezésünk részévé is. Ha salátát készítünk, kerüljük a bolti, adalékanyagokban bővelkedő önteteket. Helyettük használjunk zöldfűszereket, olívaolajat, citromlevet, illetve alacsony savtartalmú alma- és borecetet. Nagyon fontos, hogy mindig nyugodtan étkezzünk, ne kapkodjunk: üljünk le, az ételt alaposan rágjuk meg lenyelés előtt, és fogyasszunk elegendő vizet. Napi 2,5-3 liter tiszta víz az egészséges mennyiség, amit nem váltanak ki az „üdítők”, gyümölcslevek vagy levesek.
Válasszunk helyi termékeket
Legjobb, ha a mi égövünkön megteremő, szezonális termékek között válogatunk. Nincs értelme import trópusi növényeket fogyasztani: egyrészt nem adnak olyan plusz tápanyagokat, amiket hazai tavaszi ételekkel ne tudnánk pótolni, ráadásul ezeket éretlenül szedik le, és heteken keresztül utaztatják, illetve sokszor valamilyen módon tartósítják is. A tavaszi életmódváltás része legyen, hogy tegyük félre a finomított fehér cukrot, ami tulajdonképpen üres kalória, gyorsan megemeli a vércukorszintet, a szervezet erre válaszul pedig azonnal növeli az inzulinszintet. Ez nem tesz jót a hasnyálmirigynek, a feszített működés hamarabb kimeríti az inzulintermelő kapacitását. Azt se feledjük, hogy a cukor elhagyásával könnyen és gyorsan megszabadulhatunk a fölös kilóktól.
Használjunk organikus cukorpótolókat, például jó minőségű mézet, mert természetes a cukortartalma, és számos jótékony összetevőt tartalmaz. A tavaszi életmódváltás jegyében sokan cukor helyett eritritollal, sztíviával vagy xilittel édesítenek, ezek azonban nagyobb mennyiségben hasmenést, bélgörcsöket okozhatnak. Ajánlott viszont az eredeti, ragacsos barna cukor, a melasszal visszaszínezett barna cukrot ugyanakkor kerüljük: ezt onnan lehet felismerni, hogy állaga a fehér cukorhoz hasonló, száraz és könnyen pereg. Fűszerezésre is friss növényeket alkalmazzunk, például a kakukkfüvet, oregánót, zsályát, lestyánt, bazsalikomot.
Menü tavaszi ételekkel:
- Reggeli: barna vagy teljes kiőrlésű kenyér, vaj, nem füstölt sonka, tavaszi retek, frissen facsart zöldséglé vagy gyümölcslé. Ne feledjük, hogy a zöldségekhez képest, a gyümölcsök cukortartalma magasabb, ezért gyorsabban megemelik a vércukorszintet.
- Tízórai: natúr joghurt eperrel, korpás keksz
- Ebéd: brokkoli- vagy borsóleves, natúr csirkemell roston sütve mozarellával és paradicsommal, petrezselymes burgonya, fejes- vagy jégsaláta saláta
- Uzsonna: egy marék olajos mag, vagy alma
- Vacsora: kefirrel leöntött, zöldfűszeres tavaszi saláta
Tipp:
Tegyük szó szerint színessé az étrendünket, legyen a tányérunkon minél több piros, sárga és zöld tavaszi növény.
Hivatkozások:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=faq&dbid=28
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24915405
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249897/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23394995
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19961353
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15223595