A papaja több, mint egzotikus finomság – Hogyan védi az egészséget?

Papaja gyógyhatásai

Finom és egészséges? A papaja pontosan ilyen. Ezt a gyümölcsöt nemcsak íze, hanem kimagasló gyógyhatásai miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani.


Igaz, hogy a papaja Közép-Amerikából származik, de a legtöbb szubtrópusi területen termeszthető. Ennek köszönhető, hogy ma már az egész világon bárki könnyen hozzájuthat.

Számos elnevezése ismert, a sárgabarack és a sárgadinnye keverékére emlékeztető íze után, Kolumbusz állítólag az „angyalok gyümölcseként” emlegette. A papaja, fajtától függően, akár a több kilót is elérheti, ezért az őslakosok a papaja fát dinnyefának, míg Kubában „bomba gyümölcsnek” hívják.

Sokféleképpen fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, aszalva, erjesztve, ahogyan szirup, lekvár és különböző kivonatok is készülnek belőle.

Egyik különlegessége, hogy nemcsak a húsa, hanem a magjai is értékesek.

Számos változata létezik, az európai piacon főként a Solo, a Hortus Gold, a Cera, a Kagdum és a Semangka kapható. Igaz, nem tartozik a legolcsóbb gyümölcsök közé, ennek az az oka, hogy a papajafa nehezen alkalmazkodik az eredeti termőhelyétől eltérő éghajlati viszonyokhoz.

Papaja, az egészségbomba

Rengeteg egészségvédő és betegségmegelőző tulajdonsággal rendelkezik, ezek közül a legfontosabb az emésztésre gyakorolt jótékony hatása. Ezt elsősorban a benne található papain nevű enzimnek köszönheti, ami a legértékesebb hatóanyaga. A főként a fehérjék lebontásában jeleskedő papain általános emésztésjavítóként funkcionál, mindazon emésztési zavarokra megoldást jelenthet, amelyek hátterében nincs szervi elváltozás vagy valamilyen krónikus betegség.

Szintén támogatják az emésztést a benne lévő növényi rostok (egy pohárnyi papaja a napi szükséglet 10 százalékát fedezi), mivel ezek segítenek megtisztítani a vastagbelet a lerakódásoktól, ezáltal javul a felszívódás hatékonysága, illetve helyreáll a megfelelő székletürítés. A rostoknak köszönhető, hogy a papaja fogyasztásával hozzájárulhatunk a szív és az érrendszer egészségéhez, valamint a vastagbélrák megelőzéséhez. Daganatellenes hatását ugyanakkor elsősorban antioxidánsai összetevőinek köszönheti, ezek akadályozzák a rák kockázata mellett a gyulladások, érrendszeri betegségek kockázatát növelő, illetve a sejtek és ezáltal a bőr öregedését felgyorsító szabad gyökök kóros működését.

A papaja jelentősen csökkenti a vér LDL (rossz) koleszterin szintjét, rendszeres fogyasztása mérsékli az agyvérzést, trombózist, stroke-ot okozó plakkok, vérrögök kialakulását. Csökkenti a magas vérnyomást, valamint a vércukorszintet, hozzájárulhat a látásélesség megőrzéséhez és szükség esetén javításához. Jótékonyan hat a csontok, az ízületek és az idegrendszer állapotára.

A magjai is egészségesek

Nemcsak a gyümölcshús, hanem a papaja fekete magjai is gazdagok jótékony hatóanyagokban. Nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, elsősorban polifenolokat. Hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez, illetve visszaállításához, ezáltal támogatják az immunrendszert és az emésztés helyes működését. A magok rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vesebetegségek kockázatát, valamint remek parazitahajtó tulajdonságokkal is rendelkezik.

Milyen tápanyagokat rejt a papaja?

Ez a gyümölcs a szervezet számára létfontosságú tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek jelentős részét tartalmazza, ezért méltán kapott helyet a szuperélelmiszerek között. Rendkívül gazdag C-vitaminban, ebből a fontos antioxidánsból 100 gramm papaja a napi szükségletet tökéletesen fedezi, ezzel bőven megelőzi a citrusféléket. Ugyanez az arány A-vitaminból 20 százalék, folátból 10 százalék, káliumból 7 százalék. Jelentősebb mennyiséget tartalmaz további B-vitaminokból, E- és K-vitaminból, kalciumból, magnéziumból, illetve cink, mangán, szelén, foszfor, vas és réz is megtalálható benne.

Fogyasztása fogyókúrázóknak több okból is ajánlott. Egyrészt feltölti a diéta alatt óhatatlanul megcsappanó tápanyagkészleteket, másrészt gyorsan teltségérzetet okoz, miközben 100 gramm mindössze 38 kalória.

Legfontosabb gyógyhatásai  

A fentiek megmutatták, hogy a papaja valóban szuperélelmiszer, amit számos betegség megelőzésre, a már kialakult panaszok enyhítésére, illetve a betegségek kiegészítő kezelésére egyaránt használhatunk. Természetesen nem csodaszer, ám sokat segíthet állapotunk javításában. Mielőtt azonban napi szinten nagyobb mennyiségben kezdenénk fogyasztani, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, hogy elkerüljük az ütközést a szedett gyógyszerekkel.

Foglaljuk most össze, mik a papaja legfontosabb hatásai:

  • Fokozza a fehérjék lebontását.

  • Javítja az emésztést.

  • Hozzájárul a puffadás, valamint az alhasi görcsök megelőzéséhez és megszüntetéséhez.

  • Felerősíti a szervezetben zajló, rákellenes folyamatokat.

  • Elősegíti a kívánt súlyvesztést.

  • Segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

  • Javíthatja a látást.

  • Támogatja az idegrendszer működését.

  • Megszépíti a bőrt, akne és makacs pattanások esetén igen hatásos lehet.

  • Erősíti az immunrendszert.

  • Csökkenti az LDL koleszterin szintjét.

  • Stabilizálja a vércukorszintet.

  • Mérsékelheti a magas vérnyomást.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő gyümölcsöt?

A papaja kétségkívül ízletes, ez azonban csak az érett gyümölcsre vonatkozik, az éretlen vagy túlérett kellemetlen meglepetéseket okozhat. Ezért érdemes tudni, mire kell figyelni, amikor megvásároljuk.

Bár fajtától függően, többféle méretű és színű (sárga, narancssárga, piros, vörös) papaja létezik, mindegyikre igaz, hogy ha teljesen zöld, válasszunk inkább másikat.

Ebben az esetben ugyanis túl korán szedték le, ezért szinte semmi remény nincs arra, hogy otthon majd beérik. Ilyenkor akármennyi ideig tároljuk, savanyú és rágós marad.

A papaja állaga is sokat elárul: a héja legyen puha, azonban ne annyira, hogy az ujjaink belesüppedjenek. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcs túlérett.

Ha sikerült megfelelő gyümölcsöket kiválasztani, mindenképpen hűtőben tároljuk, és fogyasszuk el őket néhány napon belül.

Mit mondanak a tudósok?

Rendkívül fontos antioxidáns hatóanyag a béta-karotin és a likopin, amelyek egy kutatás szerint különösen jól hasznosulnak, ha a papaja fogyasztásával jutnak a szervezetünkben. A British journal of nutrition tudományos szaklapban megjelent tanulmány a paradicsomot, a sárgarépát és a papaját összehasonlítva arra jutott, hogy a béta-karotin biológiai hasznosulása körülbelül háromszor, a likopiné 2,6-szor magasabb volt a papaja esetében, mint a másik két növénynél. Megállapították azt is, hogy a gyümölcsben található béta-kriptoxantin biológiai hasznosulása 2,9-2,3-szor magasabb volt, mint a béta-karotinoidé és a likopiné.

Tudtad?

Szárított, és megőrölt magjai nagyszerűen alkalmasak húsok pácolására, ízesítésére.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email