Diszkrét, de egészséges a metélőhagyma – Ezért együk gyakran

Metélőhagyma

Íze egyszerre emlékeztet a hagymára és a fokhagymára, de sokkal kevésbé tolakodó: már csak ezért is igazi ínyencség a metélőhagyma, amit egészségvédő tulajdonságai miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Összegyűjtöttük a metélőhagyma hatásait, hogy még könnyebb legyen megbarátkozni vele.


A metélőhagyma (Allium schoenoprasum), bár Kínában őshonos, már az ókori Európában is kedvelt fűszernövénynek számított. Korán felismerték gyógyhatásait, ezért betegségek megelőzésére és kezelésére is használták. Az sem elhanyagolható tény, hogy mindenki számára, könnyen hozzáférhető volt, mivel igen igénytelen növény. A napos, nedves területeken spontán megterem, nem igényel különösebb gondozást. Manapság főként a metélőhagyma hengeres, hosszúkás leveleit fogyasztjuk, a halvány rózsaszíntől, a liláig terjedő színekben pompázó virágai ugyanígy ehetőek.

Mi van benne?

Amikor egy élelmiszer egészségvédő hatásairól van szó, először mindig érdemes a tápanyag-összetételét megvizsgálni. Mindössze 10 gramm metélőhagyma a napi K-vitamin szükséglet negyedét, a C- és A-vitamin ajánlott bevitelének tíz százalékát tartalmazza. Ezen kívül jelentősebb mennyiségben találhatóak meg benne B-vitaminok, köztük a várandósok számára különösen fontos folát (a folsav biológiailag aktív fajtája), valamint mangán, kalcium, magnézium, réz, cink, foszfor és vas. Jelentős a klorofill- és rosttartalma, illetve említésre méltó a glikolsav és a különféle, antioxidáns flavonoidok jelenléte is. A metélőhagyma összetevői közül fontosak még a szénhidrátok és fehérjék, míg koleszterin és zsírok csak elenyésző mennyiségben vannak benne jelen.

A metélőhagyma egészségre gyakorolt hatásai

Magas antioxidáns-tartalmának (főként a C-vitamin, B-vitaminok, klorofill, flavonoidok, mangán, cink) köszönhetően a metélőhagyma fogyasztásával csökkenthető a rosszindulatú sejtek burjánzását, gyulladásokat, érrendszeri betegségeket, valamint a korai sejtelöregedést okozó szabad gyökök mennyisége. Erősíti az immunrendszert, segít elkerülni a szezonális megbetegedéseket, a különböző fertőzéseket, ahogyan a különféle allergiákkal szemben is védőpajzsként működik. A benne lévő folát miatt, várandóság alatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel óvja a magzat egészségét, segít megelőzni a nyitott gerinc kialakulását. Javítja a hangulatot, nyugodt alvást biztosít, mérsékli a stresszt és a depressziót.

Vastartalma fokozza a vörös vérsejtek szaporodását, ezért remek ellenszere lehet a vérszegénységnek. A cink, a magnézium, a mangán és a kálium jelenléte nemcsak szívvédő tulajdonságát erősíti, hanem jótékonyan hat az izomzatra és az ízületekre, terhesség alatt, vagy sportolás közben, segít megelőzni a kellemetlen izomgörcsöket. A K-vitamin és a kalcium erősíti a csontokat, az A-vitamin támogatja a bőr, a haj és a körmök egészségét. Külsőleg alkalmazva megszabadíthat a kellemetlen pattanásoktól, fertőtleníti az aknés bőrt. Mivel a metélőhagyma bővelkedik klorofillban, fogyasztásával a vér oxigénszintje megemelkedik, ez támogatja a sejtek anyagcseréjét, osztódásukat, ezáltal fiatalon tartja szervezetünket. A megemelt véroxigén szint jótékonyan hat a szívműködésre is, míg a benne fellelhető alliin, illetve a darabolás során, ebből termelődő allicin, szabályozza a magas vérnyomást. Ezen kívül az allicin kiváló baktérium- és vírusölő!

Daganatok ellen

Számos tudományos vizsgálat bizonyította a hagymafélék daganatellenes hatását. A metélőhagyma elsősorban a vastagbélrák, a prosztatarák, a gyomorrák és a nyelőcsőrák megelőzésében lehet szövetségesünk.

Támogatja a méregtelenítést

Gazdag növényi rostokban, amelyek hozzájárulnak a vastagbélben megtapadó méreg- és salakanyagok eltávolításához, javítják az emésztést, valamint helyreállítják az ürítést. A metélőhagyma rostjai javítják a szervezet természetes méregtelenítő folyamatainak hatékonyságát. Ezt erősíti enyhén vízhajtó, vesetisztító hatása. Elősegíti a pangó folyadék távozását a szervezetből, ha gyakran eszünk metélőhagymát, elkerülhetjük a különféle ödémák kialakulását. Étkezés előtt fogyasztva elősegíti a gyomornedvek termelődését, azaz étvágygerjesztő hatású.

Vegyük sorra, mire jó a metélőhagyma?

  • vitamin, és ásványi anyag utánpótlásra;

  • a széklet szabályozására;

  • emésztésjavításra;

  • székrekedés ellen;

  • védi a csontokat;

  • javítja a látást;

  • megóv a stressztől és a depressziótól;

  • vízhajtásra;

  • vese, és húgyutak megtisztítására;

  • magas vérnyomás mérséklésére;

  • vértisztításra;

  • fertőzések megelőzésére és megszüntetésére;

  • gyomorsav és emésztőenzimek termelődésének javítására;

  • immunerősítésre;

  • daganatos megbetegedések megelőzésére;

  • bőrápolásra;

  • vérszegénység kezelésére;

  • a nyitott gerinc kialakulásának megelőzésére;

  • izomerősítésre;

  • méregtelenítésre

  • béltisztításra.

Hogyan fogyasszuk?

Sokaknál azért „tiltólistás”, mert hagyma, azaz rögtön a csípős, kellemetlen illatra asszociálnak. A metélőhagyma ennek ellenére nem hagy erős ízt a szájban, és egy alaposabb fogmosás után a leheleten sem érezhető. Fontos, hogy lehetőleg frissen és nyersen fogyasszuk: szerkezeténél fogva, hő hatására, a benne lévő hatóanyagok pillanatok alatt roncsolódnak, nagy részük megsemmisül.

Íme, néhány pár tipp, hogyan kerüljön az asztalunkra

  • Fokhagyma, vagy hagyma helyett (természetesen arányosan nagyobb mennyiségben).

  • Feldarabolva (akár egy olló segítségével) megszórhatjuk vele friss salátáinkat, a főtt újburgonyát, az érlelt vagy a lágy sajtokat.

  • Keverhetjük rántottákba, omlettekbe.

  • Meghinthetjük vele zöldség- vagy krémleveseinket (a főzés végén).

  • Székrekedés ellen, készíthetünk belőle főzetet, amelyet reggel, langyosan kortyolgassunk el.

Így tároljuk

A metélőhagymát legjobb, ha frissen fogyasztjuk. Balkonokon, ablakokban jól termeszthető, leveleit tavasztól egészen őszig hozza. Amennyiben nem tépjük ki gyökerestől, a következő tavasszal, föld alatt lévő gumóiból, újraéled. Ezért, amikor a rossz idő beálltával, a levelek elsárgulnak, ne dobjuk ki a növényt. Megmosva, megszárítva, felaprítva, jól záródó tasakokban tegyük a mélyhűtőbe. Igaz, ezáltal valamennyit veszíteni fog értékes összetevőiből, de ha szárítjuk, akkor sajnos az ízének is búcsút mondhatunk.

Mit mondanak a tudósok?

Közel ötszáz páciens részvételével vizsgálták az amerikai National Cancer Institute kutatói a hagymafélék, köztük a metélőhagyma, prosztatarák gyakorolt hatását. A Kínában elvégzett felmérés bizonyítékot talált arra, hogy a hagymafélék nagyobb mennyiségű fogyasztása csökkentette a prosztatarák kockázatát, függetlenül attól, hogy az alanyok egyébként, hogyan táplálkoztak. A daganatellenes hatás ugyanakkor elsősorban a még lokalizált, tehát nem a fejlett prosztatarák esetében volt megfigyelhető.

Tudtad?

Mivel a metélőhagyma javítja a vérkeringést, nagyobb mennyiségben fogyasztva vérbőséget okozhat, ezért a régmúltban igazi afrodiziákumként tekintettek rá.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email