Az ánizs több, mint egy kellemes fűszer | Milyen betegségekre jó?

Ánizs gyógyhatásai

Fűszer, vagy gyógynövény az ánizs? Jogos a kérdés, ugyanis ezt a nagyszerű növényt, és különösen a magját, előszeretettel használják ételek, italok ízesítésére. Ettől függetlenül, az ánizs sokkal inkább gyógynövény, hiszen rendkívüli egészségvédő hatásokkal rendelkezik. Ezek közül gyűjtöttük össze a legfontosabbakat.


A mediterrán térség keleti felében, illetve Ázsia nyugati területein őshonos az ánizs, aminek nemcsak magját, hanem virágait is fogyasztották már az ókortól kezdve.

Népszerűségét eleinte édeskés ízének és illatának köszönhette, az egyiptomiak és a rómaiak egyaránt termesztették. Hamar felfedezték jótékony hatásait, szívesen használták különböző betegségek kezelésére.

Milyen jótékony anyagokat tartalmaz az ánizs?

Magas a szénhidráttartalma (49,5%) de bőven találhatók benne fehérjék, rostok, zsírok és víz. Ásványi anyagai közül a legfontosabb a vas, egy evőkanál ánizs a napi szükséglet kb. 13 százalékát tartalmazza, míg mangánból a 7 százalékát. Ezeken kívül tartalmaz kalciumot, foszfort, káliumot, rezet, cinket, B-vitaminokat és C-vitamint.

Mindenképpen meg kell említeni a kumarint, kvercetint és a terpent is, mert ezeknek fontos szerepe van az ánizs immunerősítő hatásában. Kevésbé közismert, hogy az ánizs, hasonlóan az édesgyökérhez jelentősebb mennyiségben tartalmaz anetholt, ami az egyik legsokoldalúbb gyógyhatású természetes vegyület.  

Bár 100 gramm ánizsmag 335 kalória, emiatt nem kell aggódni: ahhoz, hogy élvezhessük egészségvédő tulajdonságait, elég csak kis mennyiséget fogyasztani belőle.

Az ánizs gyógyhatásai

Bár az ánizst főként sütemények, likőrök és befőttek fűszerezésre használják, ez a kis mag egészségvédő hatásai tekintetében, legalább ennyire számottevő. Anethol-tartalma révén, segít megelőzni a vércukorszint hirtelen megemelkedését, valamint fokozza az emésztőenzimek aktivitását. Különösen azokét, amelyek a szénhidrátok lebontásában vesznek részt. Kifejezetten ajánlott kismamák számára, az ánizs tea ugyanis növeli a tejkiválasztó mirigyek hatékonyságát, így biztosítja a csecsemő számára a szükséges mennyiségű tejet.

De a női nem képviselői közül, nemcsak a kismamák elvezhetik előnyeit, a menopauza idején ugyanis csökkenti a hőhullámokat, és a szélsőséges hangulatváltozások intenzitását.

Jó szolgálatot tehet fájdalomcsillapítóként, ha nehezen múló, tartós fejfájással vagy migrénnel küzdünk, mindenképpen próbáljuk ki az ánizst. Tegyük ezt akkor is, ha makacs köhögéstől illetve más légúti problémáktól szenvedünk.

Megemelt mennyiségben fogyasztva, a depresszió kezeléséhez is hozzájárulhat, mivel erősíti, és nyugtatja az idegrendszert. Nyugtató hatásának az emésztőrendszeri betegségek kezelésekor is hasznát vehetjük: csillapítja a különféle bélirritációkat, ezért például IBS (irritábilis bél-szindróma) vagy gyomorfekély esetén, orvosunkkal konzultálva, érdemes lehet napi rendszerességgel bevinni a szervezetünkbe.

Hatóanyagai ráadásul javítják az emésztést, szabályozzák a bélmozgásokat, utóbbinak köszönhetően az ánizs napi fogyasztásával helyreállhat az ürítés gyakorisága és a széklet természetes állaga.

Mivel támogatja az emésztési folyamatokat, a túlzott gázképződéstől, és az ezzel járó krónikus puffadástól, valamint az alhasi görcsöktől is megszabadíthat, ami ugyancsak a már említett anetol-tartalmára vezethető vissza. Az anetol ugyanis azzal, hogy felgyorsítja az emésztést, akadályozza a belekben pangó ételek erjedését, rothadását. Ezzel kapcsolatban egy jó tanács: ha úgy érezzük, hogy túlzásba vittük az evést, vagy a kelleténél több nehéz ételt vettünk magunkhoz, az étkezés után igyunk meg pohár szobahőmérsékletű vizet, amibe pár csepp ánizs illóolajat kevertünk.

Az ánizs két irányból veszi fel a harcot a fertőzésekkel szemben. Egyrészt antibakteriális hatásokkal bír, ezt a képességét külsőleg és belsőleg használva ugyanúgy kifejti. Mindkét esetben elősegíti a fertőzés megszüntetését, felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Kutatások szerint közreműködik a kolerabaktérium semlegesítésében. Az ánizs hatása a bőrre is pozitív. Külsőleg alkalmazva kiváló ellenszere a gombás fertőzéseknek, a bőr- és körömgomba ellen az egyik legjobb természetes megoldás. Főleg a gyermekeknél jelenthet megoldást bélférgesség esetén. A fertőzések kezeléséhez immunerősítő hatása is hozzájárul. Ráadásul nemcsak a patogén mikroorganizmusok elpusztításában vehetjük hasznát, hanem antioxidánsai révén a gyulladásokat, rákot, érrendszeri betegségeket okozó szabad gyökökkel szemben is felveszi a harcot.

Baktérium- és vírusölőként, a szezonális fertőzésekkel (megfázás, nátha, influenza) járó panaszok enyhítésében kaphat szerepet. Főzetével a felsőlégúti megbetegedések mellet az asztma tüneteit is csillapíthatjuk. Nagyszerű nyákoldó, köptető, ezáltal a nehézlégzés és az eldugult légutak kiváló ellenszere.

Az ánizst régóta afrodiziákumként tartják számon. Ehhez áztassunk be egy liter meleg vízbe, egy kanálnyi, szétnyomott ánizsmagot, majd lefekvés előtt fogyasszunk belőle egy pohárnyit. Ügyeljünk arra, hogy ne essünk túlzásba az adagolással, máskülönben kellemetlen mellékhatások, bélgörcsök, hasmenés jelentkezhet.

Mit mondanak a tudósok?

A Shahid Beheshti University of Medical Sciences 2012-ben közzétett kutatási eredményei szerint a változó korban lévő nők számára segítséget jelenthet az ánizs fogyasztása. 72 páciensnek négy héten keresztül, minden nap egyszer, 300 mg ánizsmagot adtak. Azt tapasztalták, hogy a kúra hatására az ilyenkor gyakori hőhullámok és hangulatváltozások száma, valamint intenzitása is jelentősen csökkent.

Tudtad?

Ha nem hagynak békén a legyek és a szúnyogok, érdemes megpróbálni az ánizs illóolajával elűzni a rovarokat. Nem véletlenül található meg számos rovarirtó készítményben.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email