Segíti a fogyást az ananász

Segíti a fogyást az ananász 1

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ananász fogyókúra és diéta, méghozzá nem véletlenül: az ízletes gyümölcs számos fontos vitaminnal és ásványi anyaggal látja el a szervezetünket, összetevőinek köszönhetően hozzájárul az egészség megőrzéséhez, valamint segíti a súlyvesztést. Bár vannak, akik kétkedve fogadják az ananász súlycsökkentő hatását, nyugodtan kijelenthetjük: az ananász fogyókúra tényleg csodákra képes!

 

Az ananász –Ananas sativus– a Bromeliacee családba tartozó, Dél-Amerikából származó gyümölcs. Kilencven százaléka víz, egyúttal nagyszerű étvágycsökkentő, bőven tartalmaz emésztést segítő élelmi rostokat, ráadásul 100 gr ananász –nagyjából egy vastagabb szelet-, mindössze 40 kalóriát tartalmaz. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően az ananász jól használható a fogyókúrák során.

Egészséges összetevők tárháza

Az ananász nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, polifenolokat, folsavat, esszenciális olajokat, alma-, citrom- és okszálsavat, valamint a növények közül egyedüliként bromelint. Rendkívül gazdag C-vitaminban, ezen kívül megtalálható benne A- és B-vitamin, cukrok –glükóz, fruktóz, szacharóz–, aminosavak, fehérjék és ásványi anyagok: jód, mangán, kalcium és foszfor.

A kulcsszó: bromelin

Az ananász legfontosabb jótékony tulajdonságait –köztük fogyókúrás hatását–, a Journal of Protein Chemistry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, az elsősorban a szárában fellelhető bromelin enzimnek köszönheti. Ennek egyik jellegzetes hatása, hogy könnyen emészthetővé teszi még a legösszetettebb fehérjéket is. Az ananász szintén a bromelinhez, illetve antioxidáns összetevőihez köthető tulajdonsága, a daganatellenes és erős gyulladásgátló képessége. Gyulladások esetén, tanácsosabb ananászt fogyasztani, mint szteroid vagy antibiotikum tartalmú gyógyszereket, a bromelinnek ugyanis nincsenek mellékhatásai. Ezen kívül, a bromelin segít megelőzni a különféle trombózisok kialakulását, képes feloldani az érelmeszesedést okozó plakkokat, valamint fokozottan nyákoldó, és gyomorvédő hatású.

A ráncok és a narancsbőr ellen is hatékony

Az ananász szerves savjai erősen vízhajtó hatásúak, képesek arra, hogy a szövetek között megrekedt vizet kiürítsék a szervezetből. Ennek köszönhetően, az ananász a narancsbőr megelőzésére és megszüntetésére irányuló kúrák során is sikerrel alkalmazható. Mivel gazdag antioxidánsokban, C-vitaminban, béta-karotinban és a mangánban, az ananász üdévé, feszessé és ruganyossá teszi a bőrt, akadályozza a ráncok és a cellulitisz kialakulását.

Fogyókúra ananásszal

  1. A fogyókúra ideje alatt tartózkodjunk a sajtoktól és a feldolgozott húsféléktől –szalámi, kolbász, virsli stb. A sajtok nagy mennyiségben tartalmaznak nátriumot, ami hozzájárul a vízvisszatartáshoz. Ugyanez érvényes a csemegepulti termékekre is: amennyiben nem tudunk lemondani róluk, füstölés nélküli, főtt sonkát fogyasszunk.
  2. Igyunk sokat! Bár az ananász önmagában is erős vízhajtó, „rásegíthetünk” gyógyteákkal, főzetekkel –cseresznyeszár, rebarbara, articsóka, gyömbér –, amiket szigorúan, csak pár csepp mézzel édesítsünk.
  3. Napi egy darab friss ananászt fogyasszunk –közvetlen a hámozás után–, ha ezt soknak találjuk, legalább három vastagabb szeletet együnk meg.
  4. Mozogjunk rendszeresen.

Az ananász kúra során ne feledjük, hogy a bromelin hőérzékeny enzim, ami sütés, főzés során elveszti jótékony tulajdonságait. Ezért az ananász lekvár vagy hőkezelt gyümölcslé formájában, egyáltalán nem segíti a fogyást.

Tudtad?

Az ananászt a XVIII. századtól kezdve –a nagyobb lakomák után– az emésztés serkentése érdekében fogyasztották.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email