Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ananász fogyókúra és diéta, méghozzá nem véletlenül: az ízletes gyümölcs számos fontos vitaminnal és ásványi anyaggal látja el a szervezetünket, összetevőinek köszönhetően hozzájárul az egészség megőrzéséhez, valamint segíti a súlyvesztést. Bár vannak, akik kétkedve fogadják az ananász súlycsökkentő hatását, nyugodtan kijelenthetjük: az ananász fogyókúra tényleg csodákra képes!
Az ananász –Ananas sativus– a Bromeliacee családba tartozó, Dél-Amerikából származó gyümölcs. Kilencven százaléka víz, egyúttal nagyszerű étvágycsökkentő, bőven tartalmaz emésztést segítő élelmi rostokat, ráadásul 100 gr ananász –nagyjából egy vastagabb szelet-, mindössze 40 kalóriát tartalmaz. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően az ananász jól használható a fogyókúrák során.
Egészséges összetevők tárháza
Az ananász nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, polifenolokat, folsavat, esszenciális olajokat, alma-, citrom- és okszálsavat, valamint a növények közül egyedüliként bromelint. Rendkívül gazdag C-vitaminban, ezen kívül megtalálható benne A- és B-vitamin, cukrok –glükóz, fruktóz, szacharóz–, aminosavak, fehérjék és ásványi anyagok: jód, mangán, kalcium és foszfor.
A kulcsszó: bromelin
Az ananász legfontosabb jótékony tulajdonságait –köztük fogyókúrás hatását–, a Journal of Protein Chemistry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, az elsősorban a szárában fellelhető bromelin enzimnek köszönheti. Ennek egyik jellegzetes hatása, hogy könnyen emészthetővé teszi még a legösszetettebb fehérjéket is. Az ananász szintén a bromelinhez, illetve antioxidáns összetevőihez köthető tulajdonsága, a daganatellenes és erős gyulladásgátló képessége. Gyulladások esetén, tanácsosabb ananászt fogyasztani, mint szteroid vagy antibiotikum tartalmú gyógyszereket, a bromelinnek ugyanis nincsenek mellékhatásai. Ezen kívül, a bromelin segít megelőzni a különféle trombózisok kialakulását, képes feloldani az érelmeszesedést okozó plakkokat, valamint fokozottan nyákoldó, és gyomorvédő hatású.
A ráncok és a narancsbőr ellen is hatékony
Az ananász szerves savjai erősen vízhajtó hatásúak, képesek arra, hogy a szövetek között megrekedt vizet kiürítsék a szervezetből. Ennek köszönhetően, az ananász a narancsbőr megelőzésére és megszüntetésére irányuló kúrák során is sikerrel alkalmazható. Mivel gazdag antioxidánsokban, C-vitaminban, béta-karotinban és a mangánban, az ananász üdévé, feszessé és ruganyossá teszi a bőrt, akadályozza a ráncok és a cellulitisz kialakulását.
Fogyókúra ananásszal
- A fogyókúra ideje alatt tartózkodjunk a sajtoktól és a feldolgozott húsféléktől –szalámi, kolbász, virsli stb. A sajtok nagy mennyiségben tartalmaznak nátriumot, ami hozzájárul a vízvisszatartáshoz. Ugyanez érvényes a csemegepulti termékekre is: amennyiben nem tudunk lemondani róluk, füstölés nélküli, főtt sonkát fogyasszunk.
- Igyunk sokat! Bár az ananász önmagában is erős vízhajtó, „rásegíthetünk” gyógyteákkal, főzetekkel –cseresznyeszár, rebarbara, articsóka, gyömbér –, amiket szigorúan, csak pár csepp mézzel édesítsünk.
- Napi egy darab friss ananászt fogyasszunk –közvetlen a hámozás után–, ha ezt soknak találjuk, legalább három vastagabb szeletet együnk meg.
- Mozogjunk rendszeresen.
Az ananász kúra során ne feledjük, hogy a bromelin hőérzékeny enzim, ami sütés, főzés során elveszti jótékony tulajdonságait. Ezért az ananász lekvár vagy hőkezelt gyümölcslé formájában, egyáltalán nem segíti a fogyást.
Tudtad?
Az ananászt a XVIII. századtól kezdve –a nagyobb lakomák után– az emésztés serkentése érdekében fogyasztották.