Szívünk szervezetünk „motorja” feladata, hogy a véráramot pumpálva, oxigént, tápanyagokat és energiát juttasson a belső szervekhez, valamint eltávolítsa az értéktelen, visszamaradt vagy káros anyagokat. Ezért fontos a szíverősítő ételek fogyasztása, hiszen ezek segítségével hatékonyabbá, egészségesebbé tehetjük egész szervezetünket. Lássunk néhány könnyen elkészíthető szíverősítő ételreceptet.
Csicseriborsó tésztával
Hozzávalók:
- 250 g előzőleg beáztatott, majdnem készre főzött csicseriborsó
- 1 db vöröshagyma
- 1l szűrt zöldség, vagy húsleves
- 1 evőkanál extraszűz olíva olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- Ízlés szerint kakukkfű, szurokfű, rozmaring, babérlevél
- Petrezselyem
- 4 friss zsályalevél
- 120 g tojásos tészta, de ízlés szerint lehet teljes kiőrlésű, durum, stb.
- Só
- Frissen őrölt bors
Elkészítés
A főtt –vagy dobozos csicseriborsót− átöblítjük, lecsepegtetjük, a felét turmixoljuk, vagy préseljük. A hagymát hámozzuk, apróra daraboljuk, a levest felmelegítjük. Az olívaolajat, a hagymát és 2 gerezd fokhagymát egy leveses edénybe tesszük, majd lassú tűzön, 4-5 percig pirítjuk. Hozzáadunk egy merőkanálnyi levest, a csicseriborsó szemeket, a kiválasztott fűszernövényeket –kivéve a petrezselymet− pár percig élénk lángon forraljuk. Amikor csökkentjük a hőmérsékletet, a keverékhez adjuk hozzá a mixelt csicseriborsókat, fél merőkanál levest, és pár percig melegítsük. Az egészet leöntjük a maradék leves nagy részével, sózunk, majd ha a lé újra forr, beledobjuk a tésztát is. Ha túl sok lé párolog el, a maradék levessel pótolhatjuk. Vegyük figyelembe, hogy miután levettük a tűzről, az alapanyagok további levet szívnak magukba, ha sokat várunk a tálalással, és a tésztát túlfőzzük, csak egy ragacsos masszát kapunk. Míg a tészta fő, felaprítjuk a petrezselymet. A kész tésztát megszórjuk vele, borsozzuk, valamint meglocsoljuk egy leheletnyi olívaolajjal. Ízlés szerint díszíthetjük pirított, ropogós bacon csíkokkal is.
Alma és dió: két „szívőr” egy salátában
Hozzávalók:
- 4 db savanykás alma
- 1 db citrom frissen facsart leve
- 4 kisebb zellerszár
- 10 levél –lehetőleg fejes−saláta
- 50 gr dióbél
- Mustár
- Extraszűz olívaolaj
- Bor vagy almaecet
- Só
Elkészítés
Az almákat megmossuk, hámozzuk, és apróra kockázzuk. Salátástálba helyezzük, és leöntjük a citrom frissen facsart levével. Hozzáadjuk a megmosott, apróra darabolt zellerszárakat és a kicsire tépkedett saláta leveleket. A dió egy részét szintén feldaraboljuk, majd félretesszük. A mustárból, olajból, ecetből és sóból öntetet habarunk, ráborítjuk a darabolt alapra. Végezetül a vágott diókkal együtt összekeverjük, majd az egészet az egész dióbelekkel díszítjük. Ha szeretnénk még többet tenni szívünkért, a kész salátát megszórhatjuk pár szem gránátalma béllel is, vagy gazdagítsuk a tálat sárgarépa karikákkal.
Spenótos pite, szívünk édes őre
Hozzávalók:
- Friss, házi linzertészta
A töltelékhez:
- 4 db tojás
- 170 g cukor
- 60 g puha vaj
- 20 g őrölt mandula
- 2 ek. Liszt
- 1 marék mazsola
- 80/90 g főtt, alaposan lecsepegtetett és apróra vágott spenótlevél
- ½ sörélesztő
- 1 stampedli ánizs, vagy egyéb likőr
- Porcukor
- Az díszítéshez ízlés szerint kandírozott, vagy friss citrus darabkák, fenyőmag
Elkészítés
A tojás sárgákat habosra verjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a mandulát, a lisztet, a likőrt, a mazsolát, az apróra vágott spenótleveleket és végül az élesztőt. A hozzávalókat alaposan elkeverjük. Felverjük a tojásfehérjéket, és óvatosan a keverékünkhöz adjuk. A vajazott, lisztezett sütőformát kibéleljük a linzertésztával, beleöntjük a keveréket, majd egy másik réteg tésztával beborítjuk. Lezárjuk a két tésztaréteget, a pite tetejét megkenjük tojással, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 40-45 percig sütjük. Ha aranybarna, kivesszük a sütőből, porcukorral megszórjuk, ízlés szerint díszítjük és kihűlve tálaljuk..